Galéria
Forrás: Sok-sok évvel később, már saját műsorának díszletei között vallott arról, hogy mindössze 9 éves volt, amikor a szexuális bántalmazások szinte mindennapossá váltak otthon. Az unokatestvére, a nagybátyja és nevelőapja rendszeresen zaklatta a kislányt, aki 14 évesen egy kisfiúnak adott életet. A baba sajnos koraszülött volt, így nem sokkal születése után meghalt.
Forrás: A milwaukee-i Lincoln High Schoolba járt, de az Upward Bound programnak  hála áthelyezték a jómódú külvárosi Nicolet High Schoolba, ahol ismét szembesülnie kellett azzal a mélyszegénységgel, amiből jött. Hiszen a jó családokból származó társainál dolgoztak cselédként afroamerikai barátainak szülei.
Ekkoriban kezdett el lázadni édesanyja ellen, és amikor egyszer pénzt lopott tőle, végleg betelt az asszonynál a pohár, és édesapjához küldte a rebellis tinit, Nashville-be.

Apja szénbányászból lett tisztviselő, így pontosan tudta, hogy milyen keményen kell dolgozni az álmokért. És bár imádta a lányát, nagyon szigorúan nevelte őt. Ez az otthonról hozott erő pedig örökre megalapozta Oprah életét.
Forrás: Oprah kitűnő tanuló volt, sorra nyerte a tanulmányi versenyeket és minden fontosabb iskolai klubnak a tagja volt.

17 évesen megnyerte a Miss Black Tennessee szépségversenyt. Itt figyelt fel rá egy helyi fekete rádió, a WVOL, ahol aztán 3 éven át részmunkaidőben dolgozott.
Forrás: Miután megnyert egy szónoki versenyt, teljes ösztöndíjat kapott a Tennessee Egyetemre, ahol kommunikációt tanult. Érdekes mód azonban már sikeres televíziós személyiség volt, amikor 1987-ben leadta a  szakdolgozatát, amiért aztán átvehette a diplomáját.
Forrás:

1978-ban felvették Richard Sher mellé társműsorvezetőnek, a WJZ People Are Talking című helyi talkshow-ba. 
Így ő lett Nashville első afroamerikai műsorvezetőnője.

1984-ben Chicagóba költözött, ahol egy reggeli talkshow, az A.M. Chicago műsorvezetője lett. Csupán pár hónap alatt sikerült a nézettségben utolsó helyen lévő programot az élvonalba repítenie. Ez pedig elég bizonyíték volt a fejeseknek arra, hogy saját talkshowt kapjon, ami eleinte az Oprah Show, majd később a híressé vált The Oprah Winfrey Show nevet viselte.


Forrás: A 25 éven át futó The Oprah Winfrey Show talán a médiatörténet leghíresebb műsora. Kezdetben bár leginkább a bulvár vonalon mozogtak a témák, ám idővel már nyíltan érintett olyan tabunak számító dolgokat, mint a nemi erőszak, a homoszexualitás vagy a rák. Az adásokat világszerte összesen 117 országban vetítették. Sikerének kulcsa Oprah közvetlensége volt. Nem hozta zavarba semmi sem, és mindent megtett azért, hogy ne csak a közönség, de az interjúalanyai is komfortosan érezzék magukat a társaságában. Minden bizonnyal ezzel érte el azt, hogy mindenki megnyílt előtte - egyébként neki köszönhetjük a terápiás jellegű talkshow-k létrejöttét. 

Az utolsó adás 2011. május 25-én került adásba, és olyan sztárvendégek búcsúztak vele a közönségtől, mint Tom Cruise, Stevie Wonder, Tom Hanks vagy Aretha Franklin.
Forrás: Nemcsak műsorvezetőként remekelt, hanem színésznőként is. Első szerepét 1985-ben, Steven Spielberg Bíborszín című filmjében kapta, amiért egy Oscar-jelölést gyorsan be is gyűjtött. Azóta számos filmben és sorozatban feltűnt már, és ha hinni lehet a pletykáknak, jelenleg is két projekten dolgozik.
Forrás: Karrierje során többek közt 18 Emmy-díjat (köztük az életmű- és az elnöki díjat), két Primetime Emmy-díjat (köztük a Bob Hope Humanitarian-díjat), egy Tony-díjat, egy Peabody-díjat és egy Jean Hersholt Humanitarian-díjat (ezt szintúgy az Oscar-díjakért is felelős Akadémia oszt ki minden évben) kapott.
Forrás: 2013-ban kapta meg az Elnöki Szabadság Érdemrend medált, amit Barack Obama adott át neki. Az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését eddig olyan ismert emberek vehették át, mint John F. Kennedy, Martin Luther King Jr., Teréz anya, Audrey Hepburn vagy Ella Fitzgerald.
Forrás: Nagyon sokat jótékony ügyet támogat a mai napig. Korábban, 1998-ban megalapította az Oprah's Angel Network nevű szervezetet, amely jótékonysági projekteket támogatott és nonprofit szervezeteknek nyújtott támogatást szerte a világon. Az alapítványt végül akkor "zárta be", amikor a műsora is véget ért.
Forrás: Múltjának terhe felnőttkorában is elkísérte. Egyik rokona például jó pénzért hajlandó volt az újságoknak mesélni arról, hogy miként erőszakoskodtak a még kislány Opráhval, és akadt olyan eset is, hogy a sajtó azért vette elő, mert voltak olyan időszakok az életében, amikor nem vetette meg a kábítószert. Ő pedig büszkén és őszintén vállalta mindazt, amiket tett, és amiken keresztülment.

Szerelmi élete például már a gimnáziumi évektől kezdve kicsit zaklatott volt, sokszor élt állt kapcsolati függőséget. Pár hosszabb és rövidebb románc után ismerte meg 1986-ban Stedman Graham írót és előadót. 1992-ben az eljegyzésre is sor került, ám még azóta sem mondták ki a boldogító igent. Pár éve felreppentek a hírek azzal kapcsolatban, hogy végre hivatalosan is összekötik az életüket, de még azóta se történt változás az ügyben.

Ismerd meg Oprah Winfrey inspiráló életét

Az inspiráló női történetek nem egyszer a filmek világát is megihlették.