Galéria
Forrás: Walesi hercegné: 1361-től férje 1376-os haláláig.

Eduárd walesi herceg, azaz a Fekete Herceg felesége volt a brit királyi család első tagja, aki a walesi hercegné címet használta. Férje halála után 10 éves fiuk került a trónra, akit II. Richárd néven ismert meg a történelem.
Forrás: Walesi hercegné: 1470-től első férje 1471-es haláláig.

Születése jogán warwicki grófnő volt, majd hozzáment VI. Henrik király egyetlen fiához, Lancasteri Eduárd walesi herceghez, aki révén walesi hercegné lett. Első férje halála után újraházasodott és III. Richárd angol király felesége lett.
Forrás: Walesi hercegné: 1501-től első férje 1502-es haláláig.

Mindössze 2 éves volt, amikor eldőlt, hogy egy szép napon VII. Henrik legidősebb fia, Artúr walesi herceg felesége lesz (nem mellesleg a trónörökös ekkor 1 éves volt). Végül 1501 novemberében házasodtak össze. 1502 tavaszán tüdővész és pestis ütötte fel a fejét a palota környékén, és bár Katalin túlélte a betegséget, azonban Artúr meghalt. 

Az özvegy 1509-ben hozzáment néhai férje testvéréhez, és így ő lett a házasságaival világhírűvé vált VIII. Henrik angol király első felesége.
Forrás: Walesi hercegné: 1714-től 1727-ig viselte ezt a címet, egészen addig, míg férje trónra nem lépett.

1705-ben ment hozzá György hannoveri herceghez, aki ekkor a harmadik volt az örökösödési sorban. Kilenc évvel később, Anna királynő halála után apósa I. György lett a király, férjét pedig a walesi hercegi címmel ruházták fel, így Karolina walesi hercegné lett. 

Ő volt az első nő, aki férjével egy időben kapta meg ezt a címet (lévén mert már ekkor házasok voltak). Férje, II. György néven 1727-ben foglalta el a trónt és neje innentől fogva már a királyné megszólítást használta.
Forrás: Walesi hercegné: 1736-tól férje 1751-es haláláig.

1736-ban ment hozzá II. György fiához, Frigyes Lajos walesi herceghez, ám soha nem lett királyné mivel férje még az uralkodó halála előtt távozott az élők sorából.
Forrás: Walesi hercegné: 1795-től férje 1820-as koronázásáig.

1795-ben ment hozzá Hannoveri György Ágost Frigyeshez, aki édesapja, III. György lévén szinte születése pillanatától fogva birtokolta a walesi herceg címet. Szüleik nyomására 1795-ben elvette Karolinát, így ő automatikusan hercegné lett. Egyetlen gyermekük született, Sarolta hercegnő, akinek világra jötte után szülei azonnal szét is váltak. Innentől fogva a trónörökös élete végéig egy másik nővel (vagy sokszor nőkkel) élt, ám ettől függetlenül soha nem vált el Karolinától, így amikor ura 1820-ban király lett, nem is volt kérdés, hogy ki lesz a királyné?!
Forrás:

Walesi hercegné: 1863-tól férje 1901-es koronázásáig.

1863-ban ment hozzá Eduárd walesi herceghez, Viktória királynő legidősebb fiához és örököséhez. 

Alexandra volt az, aki a leghosszabb ideig viselte a walesi hercegné címet. Férjét 1901-ben megkoronázták, ő pedig Alexandra királynéként vonult be a történelemkönyvekbe.


Forrás: Walesi hercegné: 1901-től férje 1910-es megkoronázásáig.

1891 novemberében hozzáment távoli unokatestvéréhez, Eduárd walesi herceg és Dániai Alexandra elsőszülött fiához, Albert Viktorhoz. Ám egy évvel később a férfi váratlanul meghalt és így öccse, György lépett a helyére nemcsak a rangban, hanem a házasságban is. Mária ugyanis a gyászidőszakban egyre közelebb került sógorához, míg végül 1893-ban hivatalosan is egybekeltek. 1901. január 22-én Viktória királynő meghalt és VII. Eduárd lépett a trónra, így György és felesége megkapták a walesi rangot.

1910-ben királlyá koronáztak V. Györgyöt, így végül Mária királyné lett, és a legtöbben minden bizonnyal II. Erzsébet királynő nagymamájaként emlékeznek rá.
Forrás: Walesi hercegné: 1981-től 1996-ig.

Mária és V. György elsőszülött fia, Eduárd volt a következő walesi herceg, de amíg a cím birtokában volt, addig nem nősült meg, így nem szállt senkire sem a rang. Öccsének (II. Erzsébet királynő édesapjának) pedig nem volt fiú utódja, így a walesi cím egészen Károly herceg születéséig nem szállt senkire. Károly 1981-ben feleségül vette Diana Spencert és így hosszú idő után ő töltötte be a walesi hercegné szerepét a brit királyi családban.
Forrás: Walesi hercegné: 2005-től férje, III. Károly király 2022-es trónra lépéséig.

Kamilla 2005-ben ment hozzá Károly herceghez és bár a hivatalos szabályok szerint ekkor rá szállt a walesi hercegné cím, a néhai Diana iránt érzett tiszteletből sose vette fel eme rangot. Így lett ő cornwalli hercegné.
Forrás: Listánkról természetesen nem szeretnénk kihagyni Katalint sem.

Walesi hercegné: 2022-től napjainkig.

III. Károly király trónra lépését követően, 2022. szeptember 9-én a királyi hagyományok és szabályok szerint, legidősebb fia, azaz Vilmos, Katalin férje kapta meg a walesi hercegi címet, így Katalin walesi hercegné lett.

11 hercegné, aki a történelem során megkapta a walesi címet

A legtöbben Dianára gondolnak a walesi hercegné cím hallatán, ám a történelem során számos neves hölgy viselte ezt a királyi körökben is megtisztelő rangot.