Galéria
Forrás:

Mandi Woodruff-Santos karrier- és vagyonépítési szakértő szerint azért fontos, hogy feltegyük ezt a kérdést, hogy a végén ne egy stagnáló szerepkörben kössünk ki, különösen akkor, ha a munkavállalónak kiemelten fontos a fejlődés mind a vállalaton belül, mind az iparágban.

„Az átláthatóság nagyon fontos, és az, hogy pontosan megtudjuk az állásinterjún, hogy van-e lehetőség a következő szintre jutáshoz, és az a szint pontosan mit jelent, mi kell hozzá és hogy lehet elérni!” – mondja Mandi Woodruff-Santos, majd azt is hozzáteszi, hogy ehhez kapcsolódóan nyugodtan rákérdezhetünk, hogy miért van jelenleg nyitva a pozíció, ezzel ugyanis megtudhatjuk, hogy előléptettek-e valakit, vagy felmondtak:

„Ez némi rálátást adhat arra, hogy ebben a pozícióban van-e lehetőség a felfelé irányuló mobilitásra.”


Forrás:

Mondhatni kötelező egy fontos állásinterjún megkérdezni, hogy a vállalat hogyan méri a teljesítményt. Egyes cégeknél negyedévente, másoknál csak évente egyszer van értékelés, ezt érdemes előre is tudni, hiszen így kiderül, milyen gyakran lesz lehetőséged megbeszélni a fejlődésedet, a cégen belüli lehetőségeidet és persze nem utolsó sorban a fizetésedet.

„Fontos megkérdezni, hogy hogyan és mikor határozzák meg az éves fizetésemeléseket, ha például novemberben kezdesz egy pozícióban, a fizetéseket pedig minden év januárjában vizsgálják felül, akkor valószínűleg már csak jövő januárban kaphatsz emelést. Pont ezért kulcsfontosságú minden, a fizetésemelésre vonatkozó kérdést feltenni.” – mondja a szakértő.


Forrás:

Sokan az interjúk alatt nem mernek rákérdezni a fizetésre, pedig ezzel akár nagy hibát is elkövethetünk, ennek az okát pedig Mandi Woodruff-Santos ki is fejti:

„Az álláskeresés során sok időt tölthetünk többkörös interjúkkal, amelyek során sokszor csak a legvégén derül ki számunkra, hogy a cég által kínált ajánlat nem megfelelő a számunkra. Épp ezért hihetetlenül fontos, hogy ne raboljuk se a saját, se a munkáltató idejét, és már a legelején rákérdezzünk, hogy pontosan milyen fizetése számíthatunk. Ha ezután megkérdezik a fizetésigényünket, mondjunk egy kicsit nagyobb összeget annál, amit szeretnénk, hiszen az ezt követő alkudozást is bele kell számítani a dolgokba.”


Forrás:

A koronavírus egy teljesen új helyzetet teremtett a munkahelyeken, hiszen rengeteg helyen teremtettek lehetőséget az otthoni munkavégzésre, és mivel maga a munka ugyanolyan hatékonyan ment így is, ezért a távmunka lehetőséget sok-sok helyen megtartották. 

„Sok munkahelyen már a munkaköri leírásban is szerepel, hogy távmunka vagy személyes jelenlét szükséges-e, ezzel ugyanis meg lehet szűrni a jelentkezőket. Sok munkáltató azonban annak ellenére nem említi ezt a lehetőséget, hogy amúgy nyitott a távmunkára. Tehát kérdezz, kérdezz, kérdezz!”


4 okos kérdés, amit fel kell tenned egy állásinterjún a szakértő szerint

Nem kérdés, szükség van a nőkre az IT szektorban!