Galéria
Forrás: Egyre inkább érdekelte őt a nyugati parton zajló élet és 1913-ban Los Angeles külvárosában kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ezzel létrehozta az egyik legelső stúdióépületet ott, amit ma már Hollywood néven ismerünk.
Forrás: 1916-ban cégét összevonta a Jesse L. Lasky Feature Play Company-val és nem kellett sok ahhoz, hogy a Paramount Pictures is vágyai listájára kerüljön. Bár az akkori tulajdonos, William Hodkinson visszautasította Zukor ajánlatát, egy csavaros üzleti lépéssel mégis sikerült megszerezni a vágyott filmstúdiót. A cég nagyon jövedelmező volt, ám a kiadások egyre csak nőttek. A nagy gazdasági világválság bár a csőd szélére sodorta őket, Adolph még így is megtudta tartani helyét a vállalat élén. És újabb lehetőségek után kutatott, ami nem volt más, mint a televíziózás. Össze is állt az ABC tévétársasággal.
Forrás: Adolph Zukor nemcsak feltalálta Hollywoodot, de ő vezette be azt, hogy színészei más stúdiók produkcióiban nem szerepelhettek. Rajongott értük, úgy gondolta, hogy ők a filmek igazi értékei. Így többek közt a Zorróként és Robin Hoodként is ismertté vált Douglas Fairbankset, a szépséges Gloria Swansont, valamint a kétszeres Oscar-díjas Gary Coopert is kizárólagossággal szerződtette saját cégéhez.
Forrás: És hogy milyen ember is volt ő valójában?

Szerény és csendes, aki ha üzletről volt szó akkor képes volt kegyetlen is lenni. Feleségével, a szintúgy magyar származású Lottie Kaufmannal 1897-től 1956-ig, azaz a nő haláláig volt együtt a legnagyobb szeretetben. Magyar gyökereit sose felejtette el, ha rossz kedve volt, neje mindig valami finom magyaros ételt készített neki. Többször is hazalátogattak Magyarországra. 1928-ban felújíttatta a helyi református templomot és ő finanszírozta a mai napig látható Juhász-kutat is. Sőt azt beszélik, hogy egykoron minden Ricsén házasodott fiatal párnak 25 dollárt küldött nászajándékba mondván, hogy egykoron ő is ennyi pénzzel a zsebében vágott neki Amerikának. És milyen jól tette! A sors szép és hosszú élettel ajándékozta meg. 1976-ban, 103 éves korában aludt el örökre Los Angeles-i otthonában.

A magyar, aki megalapította Hollywoodot: Adolph Zukor kalandos élete

Adolf Zukor 1949-ben, 76 évesen vehette át életművéért az Oscar-díjat, amin ez állt: „Az amerikai nagyjátékfilm atyja”. Azt gondoljuk, ezzel már sokat el is árultunk arról, hogy mennyit is tett ő a filmgyártásért és a mozikultúráért...