Galéria
Forrás: Az alacsony zsírtartalmú túró 100 grammonként mindössze 65 kalóriát tartalmaz, ennek köszönhetően pedig nemcsak a nagyobb étkezések közti uzsonnára és nassolásra alkalmas, de egy diéta tervei közé is könnyen beépíthető - ám a megfelelő kalóriaszámra még ezen fehérjék esetében is érdemes figyelni.
Forrás:

Jó tudni: a szervezet semmilyen más fehérjét nem tud endogén fehérjékké alakítani. Az alacsony zsírtartalmú túró biológiai értéke (ez azt jelzi, hogy 100 gramm fehérjéből hány grammot képes a szervezet endogén fehérjévé alakítani) 81 - ez az érték magasabb, mint ami például a baromfi- vagy sertéshúsban található. És mivel a túl sok koleszterint, purint és telített zsírsavat tartalmazó hús megterheli az ereket és a szívet, így itt is a sovány tejtermékek jelentik a legjobb megoldást. Mert amellett, hogy zsírmentesek, nem jelentenek kockázatot a szívkoszorúér-betegségre sem.


Forrás: Mivel a fehérjék emésztése hosszabb ideig tart, mint a szénhidrátoké, az alacsony zsírtartalmú túró elfogyasztása után hosszabb ideig érzed majd magad jóllakottnak. Ha például reggelente egy 250 grammos csészébe összekeversz zsírszegény túrót, kis gyümölccsel, müzlivel vagy diófélével, akkor ez annyira eltelít majd, hogy ebédig szinte biztos, hogy még nasira se lesz szükséged.
Forrás:

Sajnos a fogyókúra során az izomtömegből is veszít a szervezet. Ha a szénhidrát- vagy zsírszegény diétát folytatsz, akkor elsősorban nemcsak vizet és testzsírt vesztesz, de izomtömeget is. A fehérjedús étrend éppen ezért elengedhetetlen a fogyókúra során, hiszen ez védi meg az értékes izomszövet lebomlását. 


Forrás:

A túró fogyasztás különösen ajánlott erősítő edzés után, mivel alacsony a rost- és zsírtartalma, viszont magas a fehérje-, leucin- és glutamintartalma. A leucin neve most még lehet nem annyira ismerős, viszont érdemes fejben tartanod, ugyanis ez az értékes aminosav elősegíti az izom növekedését és gátolja az izom leépülését. És a glutamin mellett se menjünk el szó nélkül, hiszen ez az, ami felgyorsítja az edzés utáni regenerációt. 


Forrás: Az aktív tejsavbaktériumok miatt a zsírszegény túró probiotikus hatással bír, ami erősíti a bélflórát és az immunrendszert, támogatva a jó baktériumok természetes egyensúlyát a beleinkben.
Forrás:

Sok más tejtermékhez hasonlóan, a túró is kiváló kálciumforrás, ami pedig elengedhetetlen az egészséges és erős csontokhoz és fogakhoz. Szerencsére a kálcium felszívódását a foszfor támogatja, ami szintúgy megtalálható ebben a superfoodban, így nem is kérdés, hogy a megannyi vitamintabletta helyett milyen jótékony étkekkel bővítsd az egyéni menüd listáját.


Egy tuti superfood: Alacsony zsírtartalmú túró

Kevesen gondolnák azt, hogy ennyi szuper tulajdonság rejtőzik az alacsony zsírtartalmú túróban.