Jó tudni: a szervezet semmilyen más fehérjét nem tud endogén fehérjékké alakítani. Az alacsony zsírtartalmú túró biológiai értéke (ez azt jelzi, hogy 100 gramm fehérjéből hány grammot képes a szervezet endogén fehérjévé alakítani) 81 - ez az érték magasabb, mint ami például a baromfi- vagy sertéshúsban található. És mivel a túl sok koleszterint, purint és telített zsírsavat tartalmazó hús megterheli az ereket és a szívet, így itt is a sovány tejtermékek jelentik a legjobb megoldást. Mert amellett, hogy zsírmentesek, nem jelentenek kockázatot a szívkoszorúér-betegségre sem.
Sajnos a fogyókúra során az izomtömegből is veszít a szervezet. Ha a szénhidrát- vagy zsírszegény diétát folytatsz, akkor elsősorban nemcsak vizet és testzsírt vesztesz, de izomtömeget is. A fehérjedús étrend éppen ezért elengedhetetlen a fogyókúra során, hiszen ez védi meg az értékes izomszövet lebomlását.
A túró fogyasztás különösen ajánlott erősítő edzés után, mivel alacsony a rost- és zsírtartalma, viszont magas a fehérje-, leucin- és glutamintartalma. A leucin neve most még lehet nem annyira ismerős, viszont érdemes fejben tartanod, ugyanis ez az értékes aminosav elősegíti az izom növekedését és gátolja az izom leépülését. És a glutamin mellett se menjünk el szó nélkül, hiszen ez az, ami felgyorsítja az edzés utáni regenerációt.
Sok más tejtermékhez hasonlóan, a túró is kiváló kálciumforrás, ami pedig elengedhetetlen az egészséges és erős csontokhoz és fogakhoz. Szerencsére a kálcium felszívódását a foszfor támogatja, ami szintúgy megtalálható ebben a superfoodban, így nem is kérdés, hogy a megannyi vitamintabletta helyett milyen jótékony étkekkel bővítsd az egyéni menüd listáját.