Galéria
Forrás:

Ha egy ételt lehet szuperfoodnak nevezni, akkor a brokkoli aztán igazán az. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és szinte felsorolni is nehéz, mennyi értékes tápanyag van benne: rost, fehérje, A-vitamin,β-karotin, B1-, B2-, B3-,B5-, B6-, B9 vitamin, C-vitamin, Kalcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Cink. Ráadásul a kalóriatartalma nagyon alacsony, így egy diétába is könnyedén beilleszthető. Arra viszont oda kell figyelni, hogy csak enyhe párolással készítsük el, mert könnyen elveszíti értékes tulajdonságait, ha túlfőzzük.


Forrás:

Jó minőségű proteinben, tápanyagban gazdag, igazi szuperfood. Az antioxidánsként is számon tartott A-vitamin és a szemnek hasznos lutein is bőséggel megtalálható benne.


Forrás:

A tonhal kiváló forrása az omega-3 zsírsavnak, aminek gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Van még benne ezen kívül sok szelén, ami a ragadozó tengeri halakban gyakran megtalálható higanyt semlegesíti.


Forrás:

Legyen szó eperről, áfonyáról, szederről vagy a málnáról, a piros, kék és fekete bogyós gyümölcsök szintén elengedhetetlen részei étrendünknek. Gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegség kialakulásának esélyét. Ráadásul négy évszakos szuperfoodokról van szó, fagyasztott állapotban ugyanis mit sem halványulnak előbb felsorolt erényeik.


Forrás:

A zöld tea tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Rendszeres fogyasztása az egész szervezetre jótékonyan hat. A zöld teában található koffein jó hatással van a hangulatunkra, élénkíti a memóriát és az agyi funkciókat, valamint éberebbé tesz. L-theanin-tartalma miatt enyhítheti a szorongást is. Polifenoljai védik a szívet, csökkentik a koleszterin- és a trigliceridszintet. Rendszeres fogyasztása 31 százalékkal mérsékelheti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. A zöld tea jót tesz a máj egészségének is. A zöld tea - rendszeres fogyasztás esetén - több mint 40 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Mivel az emésztésre is jó hatással van, segít megelőzni az olyan emésztőrendszeri betegségeket, mint a gyomorfekély vagy a Crohn-betegség. Hát nem megéri rendszeresen fogyasztani?


Forrás:

A zöldleveles zöldségek az egészséges étrend kötelező kellékei, mivel rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Minél zöldebb a zöldség, annál több benne a tápanyag – így a spenót a lista tetején helyezkedik el ebben a tekintetben. Gyulladáscsökkentő hatású, rostokban gazdag, ami fokozza a teltségérzést, tehát az elhízás ellen dolgozik. Allergiaszezon idején különösen fontos az immunrendszer erősítése, amelyben szerepet játszik a spenótban gazdag étkezés is, a benne található A-vitaminnak köszönhetően (ami ráadásul védi a szervezetet a különböző fertőzésektől is.)


Forrás:

Az extra szűz olívaolajat érdemes a mindennapjainkba beilleszteni, mert számtalan pozitív élettani hatása van: fokozza a szív egészségét, segít a magas vérnyomás csökkentésében, az érfalak rugalmasságának megőrzésében, harcol a gyulladásokkal szemben a benne lévő antioxidánsoknak és az oleinsavnak köszönhetően. Ezen kívül pusztítja a baktériumokat (így például a Helicobacter pylori nagy ellensége), rákmegelőző hatása van és az agyműködésnek is jót tesz.


Forrás:

Talán ez a szuperfood az, amely sokak számára luxusnak számít, mert az ára valóban húzós, de érdemes olykor beiktatni az étrendünkbe, mert igazi testkényeztető élelmiszer. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes tápanyag-forrás. Az érett termések gazdagok A-, B1- ,B2 -,C- és E-vitaminban és gyomorbántalmak ellen is ajánlják.


Forrás:

Nem csak olcsó, könnyen hozzáférhető, de rendkívül változatosan elkészíthető étel. A zabpehely más búzafélékhez képest nagy mennyiségben proteint tartalmaz. Ezen kívül fitovegyületek is találhatóak benne, amelyek védelmet nyújtanak a különböző krónikus betegségek ellen. Ezen kívül a zabpehely tele van ásványi anyagokkal és olyan vitaminokkal, mint például a folsav, E-vitamin és a tiamin, szelén, mangán, foszfor, cink és magnézium.

A tanulmányok szerint a zabpehelyben lévő béta-glükán szabályozza a bakteriális fertőzéseket a szervezetben, valamint meggátolja azok további terjedését. Egyszerűen kifejezve, a zabpehely erősíti az immunrendszert, így hozzájárul az egészséges fenntartásához. A zabpehely rostokban gazdag, kordában tartja a koleszterint, csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Lassítja az emésztést, emiatt gyorsabban telít, vagyis segít az elhízás elleni küzdelemben.


Forrás:

Ha nem tudjuk beszerezni az ugyancsak szuperfoodnak számító chiamagot, kiválthatjuk lenmaggal és dióval. A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni. A lignánok a növényi eredetű, női nemi hormonokkal rokon hatású, úgynevezett fitoösztrogének közé tartoznak. A lenmagban lévő, biológiailag aktív anyagok hatásának lényeges feltétele a mag fogyasztás előtti megőrlése. Enélkül ugyanis a mag – apró mérete miatt – nagyrészt változatlanul halad át az emésztőrendszeren.

A dió igazi vitaminbomba, A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van benne, így például tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).


10 szuperfood, amit érdemes rendszeresen fogyasztanod

Kevesen gondolnák azt, hogy ennyi szuper tulajdonság rejtőzik az alacsony zsírtartalmú túróban.