Galéria
Forrás: Diana hercegné 16 éves volt, amikor 1977-ben egy fácánhajtáson először találkozott Károly herceggel a Spencer család birtokán, Althorpban, aki akkor még Diana nővérének, Lady Sarahnak a párja volt. Károly csak 3 évvel később, 1980 nyarán kezdett el gyengéd érzelmeket táplálni Diana iránt, akit meg is hívott egy családi hétvégére Balmoralba. A rokonok pedig ideális jelöltnek tartották a házasságra a szerény, de mégis élénk fiatal lányt, akinek végül Károly 1981 februárjában meg is kérte a kezét.
Forrás: Károly nem annyira volt biztos a dolgában, de a családi nyomás erősebbnek bizonyult. Az eljegyzés után készült tévéinterjúban a riporter kérdésére miszerint szerelmesek-e, Diana azt válaszolta „Természetesen”. Károly viszont csak annyit mondott: „Bármit is jelentsen a szerelem.”
A frigy előtt a későbbi walesi hercegné rájött arra, hogy jövendőbelije ajándékot adott Kamillának és ekkor már erősen fontolgatta azt, hogy visszalép, de testvérei lebeszélték róla.
Forrás: Hosszú évszázadokon keresztül általában valami szövetség, vagy érdek állt a királyi nászok mögött, így közel 300 éven át nem is volt példa arra, hogy bárki is egy sima polgárral kötné össze az életét. 
Utoljára 1660-ban Anne Hyde volt az, aki titokban hozzáment II. Jakabhoz.
Forrás: 1981-es álomesküvőre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. Egészen pontosan világszerte összesen 750 millió nézőt ültetett a képernyők elé – ebből 28,4 milliót Nagy-Britanniában, ahol július 29-ét nemzeti ünneppé nyilvánították. További 600 ezer ember pedig London utcáin várakozott arra, hogy megpillanthassák az ifjú pár kocsiját.
Forrás: Mai árfolyamon nézve körülbelül 137 millió dollárba került az esküvő. Csak a biztonságra 1,7 millió dollárt költöttek és a helyszínen közel 5 ezer rendőr volt jelen. A költségeket Diana ruhája is igencsak megdobta, a David and Elizabeth Emanuel által megálmodott kreáció mai áron nézve körülbelül 450 ezer dollárba került.
Forrás: Diana kicsit több mint 7,5 méter hosszú uszállyal megtoldott esküvői ruhája krémszínű selyemtaftból készült, amit széles puffos ujjak, fodrok, antik csipke, flitterek, és körülbelül tízezer darab kézzel felvarrt valódi gyöngy díszített. Csak később derült ki, hogy a ruha címkéjéhez odavarrtak egy 18 karátos, fehér gyémántokkal ékesített arany lópatkót, hogy meghozza a szerencsét a menyasszonynak.
Forrás: A templomi esküvőre összesen 3500 vendég volt hivatalos, az ezt követő vacsorára azonban már csak 120 főt vártak. A brit királyi család hagyományos menüjéhez képest kicsit visszafogottabb választékkal készültek a meghívottakat, akik az este végén viszont 27 különféle torta közül választhattak.
Forrás: Diana azt kérte Károly legnagyobb támogatását élvezve, hogy hagyják ki az „engedelmeskedni” szót az esküvői fogadalomból, amire előtte még sohasem volt példa. Állítólag a nagy nap előtt komolyan átvitatták a kérdést és végül közösen döntöttek úgy, hogy kicsit átírják a hagyományokat.
Forrás: Károly annyira izgult a templomban, hogy a boldogító igen után elfelejtette megcsókolni a menyasszonyt, így mindezt a Buckingham-palota erkélyén pótolták, a kíváncsi tömeg legnagyobb örömére.
Forrás: A néhai walesi hercegné úgy fogalmazott hogy "Ha megírhatnám a saját forgatókönyvemet, a férjem elmenne azzal a nővel (Kamilla - a szerk.) és soha többé nem jönne vissza".
És bár sokan kételkedtek Diana érzéseiben, ő valóban odáig volt Károlyért. "Emlékszem, annyira szerelmes voltam a férjembe, hogy nem tudtam róla levenni a szememet. Azt gondoltam, hogy én vagyok a legszerencsésebb lány az egész világon. Azt hittem, hogy gondoskodni fog rólam, de már kiderült, hogy tévedtem ezzel kapcsolatban" - nyilatkozta egykoron.

10 érdekesség Diana és Károly esküvőjéről

Diana hercegné nagy napja nem is ment annyira gördülékenyen, mint ahogy azt a külvilág gondolta.