Galéria
Forrás: Talán ő az egyik legismertebb híresség, akiről tudjuk, afáziával küzdött.

A gyönyörű színésznő 2001-ben kapott stroke-ot, amely után újra kellett tanulnia beszélni és járni. Nála ennek az eseménynek a hatására alakult ki az afázia.

„10 napot töltöttem a kórházban, élet-halál között lebegve, az orvosok nagyon kevés esélyt láttak arra, hogy valaha is rendbe fogok jönni. Két évig nem tudtam olvasni, nehezen ment a beszéd és a mozgásom is lelassult.”- mesélte egy interjúban a színésznő.


Forrás:

Alighogy befejeződtek a Trónok harca forgatásai, jött a hír, hogy a színésznő agyában kialakult egy vérrög, amely stroke-ot okozott. Megoperáltak az agyát, a műtétet követően hét hétig feküdt kómában, majd mikor felébredt, nem emlékezett a nevére.

„Afázia alakult ki nálam az agyamat ért trauma hatására. Úgy éreztem, vége az életemnek, hiszen a munkám, az életem maga a nyelv és a kommunikáció. Meg akartam halni. Aztán szerencsére a terápia hatására kiderült, az afázia csak átmeneti volt és visszatérhettem a régi életemhez és a hivatásomhoz”- mesélte Clarke 2019-ben.


Forrás:

A legendás színész 1996-ban kapott agyvérzést és annak hatására alakult ki nála afázia, amely a beszédkészségére is kihatott. A sztárt rettentően megviselték a kellemetlen tünetek, de szívós kitartással újra megtanult beszélni és még filmet is forgatott.

„Azt azonban tudomásul kellett vennem, hogy életem végéig beszédterapeutához kell járnom, de azt hiszem, ezzel együtt tudok élni.”- nyilatkozta nevetve.


Forrás:

Az afázia bizony nem csak korunk betegsége. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 19.századi francia költészet egyik nagy óriása is élete utolsó éveiben afáziában szenvedett!

1866-ban kapott stroke-ot, amelynek hatására lebénult és elveszítette kommunikációs és nyelvi készségeit. Képtelen volt a hangokat szavakká formálni. A feljegyzések szerint mindössze egy szót tudott kimondani: „Crénom” (aminek magyarul leginkább a fenébe, francba felel meg”). Az orvosok azt feltételezték, hogy ez az egy szó azért ragadhatott meg a költő agyában és azért maradt képes a kiejtésére, mert a stoke előtt vagy közvetlenül a stroke után ez lehetett az utolsó illetve első szava.


Forrás: Az amerikai elnök életének egyik nagy tragédiája fia elveszítése.

És ha valaki, akkor Joe Biden igazán tudja, mi az az afázia. November 14-én megjelent visszaemlékezéseiben a „Promise Me Dad”-ben meséli el, hogy 2014 örökre megváltoztatta az életét, hiszen akkor derült ki, hogy fiának agydaganata van és az agyában növekedő tumor miatt afázia alakult ki nála. A sugárkezelések és a kemoterápia pedig csak rontottak a helyzeten: a fiú mozgása lelassult és sokáig kellett keresgélnie a szavakat vagy körbe kellett írnia, ha egy-egy kifejezés nem jutott eszébe.
Sajnos nem tudták megmenteni, 2015-ben Beau elhunyt.


Forrás:

Az Amerikai Egyesült Államok 34. elnökének életét ugyancsak megnehezítette az afázia. Az elnök 1955-ben szívrohamot kapott és ezt követően egészségügyi problémái egyre súlyosbodtak, majd 1957-ben egy stroke következtében a beszéde nehezítetté vált – nem tudta befejezni a mondatokat, nem találta a megfelelő szavakat- és a kezeit sem tudta mozgatni. Afáziája miatt gyakran vált a sajtó céltáblájává, sokan gúnyt űztek nehezített beszédéből, kommunikációs botlásaiból.


6 híresség, aki afáziával küzdött

A színésznő kizárólag édesapjáról posztolt az utóbbi egy hónapban.