Galéria
Forrás: Legyen lapos- vagy magas sarkú változat, a lábujjaknak semmi esetben sem kényelmes, hogy össze vannak préselve. Hosszú távon a lábujjak deformálódása szinte garantált, a bügykök és a kalapácsujj egyik első számú felelőse.
Forrás: Egy igazán sokoldalú és jól variálható darab, ám egy dolog egészen biztosan nem igaz rá, hogy egészséges. A nagyon vékony és rugalmas talpú cipő semmit sem tompít a lépések során, ami már önmagában is egészségtelen, hisz megterheli a bokát és a lábat, ám emellett ha nem is vesszük észre, lábfejünk nagyon dolgozik azon, ami igen fárasztó. Emellett gyakran alakulhat ki hordás miatt tyúkszem valamint bőrkeményedés, és mivel a balerina cipő hordása sokaknál a körömlemezre is nyomást gyakorol, a körömgomba kialakulása is gyakoribb.
Forrás: Ha van valami, amit az ortopéd orvosok szívből gyűlölnek, az a flip-flop. A lapos és vékony talpú papucsok semmilyen támogatást nem nyújtanak a láb számára, a lábujjak pedig megfeszítetten küzdenek, hogy a lábfejet a cipőben tartsák. Emellett bizonyított összefüggés van a flip-flop papucsok és az Achilles-ín gyulladás között.
Forrás: Már egy 6-7 centis sarok is megváltoztatja testtartásunkat, aminek eredményképp extra terheléssel kell szembenéznie a lábnak, a csípőnek és a hátnak. A magas sarkú rendszeres viselése emellett az Achilles-ín megrövidülésével járhat, ami aztán fájdalmassá teheti a lapos cipők viselését. A magas sarkú emellett nagyobb nyomást gyakorol a lábfejre, amitől a láb természetes párnázata elvékonyodik épp ott, ahol a leginkább szüksége lenne rá. És akkor még a lábujjdeformációt meg sem említettük, mint lehetséges következmény...
Forrás: De van rosszabb is: a tűsarkú! Ezeknél a cipőknél a testsúly egyetlen pontra összpontosul, így a lábujjaknak még nagyobb terhelést kell elviselnie. Arról nem is beszélve, hogy ezekben a cipőkben a leginstabilabb a járás, így a bokasérülések kockázata erősen benne van a pakliban.
Forrás: A 2022-es tavaszi és nyári szezon nagy kedvence a floss heels, amibe már te is biztosan belefutottál a boltok polcain, de óvatosan vele! Az kétségtelen, hogy kecsessé varázsolja a lábfejet, ám nem nyújtja a legjobb tartást. Általánosságban elmondható, hogy egyszerűen hiányzik a támaszték a lábfej és a boka körül, ami könnyen a boka elcsavarodásához vezethet járás közben, emelett a támogatás hiánya túlterheléses sérülésekhez, például íngyulladáshoz is vezethet.
Forrás: Az elmúlt egy-két évben tértek vissza a trendek közé ezek a papucscipők, amikről a szakemberek nincsenek túlságosan elragadtatva, mivel a lábfej szinte semmilyen támogatást nem kap. A járás épp ezért instabil lehet, a lábfej próbálja magát a helyén tartani, ez pedig ebben az esetben is komoly terhelésnek teszi ki az izmokat és izületeket. Azt javasolják, ez a kétségtelenül szemrevaló darab maradjon mindenképp inkább alkalmi viselet, rohangálós hétköznapokra nem alkalmas.

7 cipőfazon, amitől az ortopéd orvosokat a frász kerülgeti

Ezek azok a cipők, amiket az ortopéd orvosok szerint jobb elkerülni!