Galéria
Forrás: A fiatal Charlotte és Bob a kissé különc filmsztár egy tokiói luxushotelben ismerkednek meg egymással és kapcsolatukból egy szoros barátság szövődik. Ketten együtt pedig elindulnak felfedezni Tokiót, miközben minket is különleges helyekre kalauzolnak el.

Scarlett Johansson és Bill Murray párosa játszi könnyedséggel vezet bele minket a japán kultúrába úgy, hogy közben nagyon is jól szórakozunk.
Forrás: A Párizsban játszódó alkotás főszereplője két, a szerelemből teljesen kiábrándult fiatal története. Kate és Luc azért érkezik a francia fővárosba, hogy ott végleg leszámoljanak a romantikával, ám az élet másként akarja...

Meg Ryan és Kevin Klein párosa is remekül mutatja be az amerikai és a francia szokások és gondolkodás közti abszolút nem áthidalhatatlan különbségeket.
Forrás: Toula szülei görög éttermében dolgozik Chicagoban, miközben édesapja már bármit megtennének azért, hogy végre férjhez adják lányát. Az öröm azonban nem teljesen őszinte, amikor Toula bemutatja Iant, aki amellett, hogy amerikai, még vegetáriánus is.

Nia Vardalos és John Corbett kettőse olyan tuti siker volt, hogy 2016-ban kapott a film egy folytatást is. Az édes romantikus képkockákat nézve pedig mi is megismerhetjük a görög kultúra eddig ismeretlen oldalát.
Forrás: A 18 éves Jess minden álma az, hogy focista legyen és nem mellesleg nagyon jól is focizik. Ám az a tény, hogy lány és indiai már hátránynak bizonyul, főleg úgy, hogy a csapatában ott játszik Jules, aki angol és neki minden esélye megvan arra, hogy Amerikába menjen, ahol megbecsülik és megfizetik a női focistákat. A lányok amúgy sem könnyű kapcsolatát pedig tovább nehezíti az, hogy mindketten beleszeretne közös edzőjükbe...

A Parminder Nagra, Keira Knightley és Jonathan Rhys-Meyers játékával elmesélt történet nagyon jól mutatja be az indiaiak és a britek közti komoly különbségeket.
Forrás: George Faure munkát kap New Yorkban, de nincs zöld kártyája, így az egyetlen megoldás az lehet, ha feleségül vesz egy amerikai nőt. Brontë Parrish pedig épp rátalált álmai lakására, csak egy apró porszem mégis kerül a gépezetbe, ugyanis az álomotthont csak házaspároknak adják ki. A két fiatal így érdekházasságot köt egymással, ami számos érdekes eseményt hoz magával...

Az Andie MacDowell és Gérard Depardieu főszereplésével készült film nagyon jól mutatja be a francia és az amerikai kultúra közötti különbségeket úgy, hogy közben egy édes és nézhető romantikus filmet kapunk.
Forrás: Az utcagyerekként, a gettóban felnőtt Jamal Malik történetét a Legyen Ön is milliomos! indiai változatán keresztül ismerhetjük meg. A fiatal Jamalt ugyanis már csak pár kérdés választja el a húszmillió rúpiás főnyereménytől...

A Dev Patel főszereplésével készült alkotás, szívszorítóan és mégis őszintén mutatja be az indiai társadalom és kultúra különféle szintjeit.
Forrás: Walt a koreai veterán magányosan tengeti nyugdíjas napjait felesége halála után, igazából családjával sem ápol túlontúl jó viszonyt, hát még a szomszédjába költözött délkelet-ázsiai bevándorló családdal. Amikor a szomszédban lakó kissrác Thao, egy ázsiai banda unszolására megpróbálja meglovasítani a mogorva úr 1972-es Gran Torino-ját és lebukik, családja utasítására, - hogy feloldozza magát a "bűne" alól - elkezd dolgozni Waltnak és kettejük kapcsolata lassan új irányt vesz.

Clint Eastwood a rendezője és a főszereplője is ennek az alkotásnak, persze Bee Vang mellett. Az idős úr és a kissrác között lassan kialakuló kötődés pedig nagyon jó példa arra, hogy miként hagyhatjuk magunk mögött azt a sok-sok sztereotipiát, ami az évek során akaratlanul is belénk ivódott.
Forrás: A dél-francia kisvárosban a kissé vaskalapos Madam Mallory étteremében készülnek a környék legnagyobb gasztronómiai csodái. Egy szép napon azonban az indiai Kaddam család költözik a szomszédba, akik megnyitják saját éttermüket Madam Mallory helyével szemben. A rivalizálás kezdetét veszi és ahogy telik az idő lassan rájönnek arra, hogy ez a két teljesen eltérő kultúra mennyi közös pontot rejthet.

Helen Mirren és Manish Dayal párosa annyira jól működik a filmvásznon, hogy szinte észre se vesszük azt, hogy mennyi komoly kérdést és értéket tálal elénk a film.
Forrás: Sokszor egy animációs is film is nagyon jó eszköz ahhoz, hogy a sokszínűségben rejlő érdekességeket izgalmas tárják a néző elé. 
A mexikói halottak napján játszódó mese pedig nemcsak egy nagyon szép film a halálról és az elengedésről, de egy nagyon jó idegenvezető túra is a mexikói kultúra világában, hiszen egy olyan részletét ismerhetjük meg a kis Miguel által, amivel könnyen lehet, hogy sohasem foglalkoztunk volna.
Forrás: Az olasz-amerikai családból származó Tony egy kis mellékes kereset reményében elvállalja, hogy a déli államokban tartandó turnéján Don, az afroamerikai zongoraművész sofőrje lesz. És bár elsőre nagyon úgy tűnik, hogy ennél már nem is különbözhetnének jobban egymástól, ahogy telnek a napok egyre jobban döbbenek rá arra, hogy valójában mennyi közös is van bennük.

Viggo Mortensen és Mahershala Ali párosának különleges és nagyon szép történetében, nemcsak az olasz kultúra, de az afroamerikai és azonban belül is a rasszizmus kérdése is terítékre kerül, miközben az egyik főszereplőnek a másságával járó nehézségekkel is meg kell küzdenie.

10 film, ami sokat tett a kulturális sokszínűség megértésében

Nem is gondolnánk a lenyűgöző ruhák, sminkek és szerelmi szálak tömkelegében, hogy kedvenc sztárjaink között milyen sokan vannak, akik mindennél büszkébbek a gyökereikre és a kultúrájukra.