Galéria
Forrás:

Ez nem ilyen egyszerű. A pozitív testkép nem pusztán a negatív testkép ellentéte; ez a két fogalom független egymástól. Ha nem utálod a testedet, az nem garancia arra, hogy el tudod fogadni és vigyázni tudsz rá. A testpozitív szemlélet többet jelent, mint elengedni a negatív hozzáállást a tested iránt. Sokkal inkább egy gyengéd, elfogadó attitűdről van szó, amelyet napról napra aktívan gyakorolni kell.


Forrás:

A pozitív testkép először is azt jelenti, hogy nem aggódod túl a megjelenésedet. Inkább azon vagy, hogy ne csak gondoskodj a testedről, hanem ezt élvezd is, illetve hogy a puszta külsőnél nagyobb totálban gondolkozz róla. A testpozitív gondolkodás a test működésére fókuszál és arra, hogyan okoz gazdájának örömet és teszi lehetővé, hogy kapcsolatot teremts más emberekkel és a téged körülvevő világgal. Azt jelenti, hogy amikor negatív érzelmeket élsz át a testeddel kapcsolatban, akkor ezekre együttérzéssel és megértéssel reagálj, és tisztában legyél azzal, hogy mindenki érez néha így. A testpozitív gondolkodású emberekkel is előfordul, hogy elégedetlenek a testükkel, ugyanakkor nem hagyják, hogy az elégedetlenség eltérítse őt a kitűzött céljaiktól. Nem engedik meg maguknak, hogy egy mentális szépségversenybe bocsátkozzanak, összehasonlítsák magukat a környezetükben élő emberekkel pusztán a külsejük alapján. Ezzel szemben elfogadják, hogy az emberi megjelenés sokféle lehet – még ma is jóval sokfélébb, mint amivel a tévé képernyőjén találkozhatunk.


Forrás: Egyáltalán nem meglepő ez a feltételezés, különösen a nők számára. Hogy is ne gondolkoznánk így az anti-aging hirdetések és az ifjúságot piedesztálra állító kultúra korában? Azonban nők körében végzett felmérések is alátámasztják, hogy a pozitív testkép az életkorral egyenesen javul. Ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy az élettapasztalat megtanít arra, hogy azért értékeld és tiszteld a testedet, amire képes és amin már túl van, akkor is, ha külsőre másképp fest, mint a populáris kultúrában istenített testek. Röviden a korral járó bölcsesség gyakran magunk számára is váratlanul megajándékoz azzal a felismeréssel, hogy értékeljük a testünket.
Forrás: Logikusan hangzik, nem igaz? Ámde kutatások mutatták ki, hogy a „de jól nézel ki” típusú megjegyzések nem javítják a testképet, sőt, az ellenkezője is előfordulhat. Szóval jobb, ha kétszer is meggondolod, mielőtt azt képzeled, hogy az Instagram-szelfidre érkező ajnározó kommentektől majd szebbnek fogod látni magad. Ez nem így működik és gyakran vissza is üt.
Forrás:

Ha túl jól érzed magad a bőrödben, akkor elhízott leszel? Sajnos még mindig túl sokan gondolják úgy, hogy szégyellned kell magad ahhoz, hogy egészséges döntéseket tudj hozni. Ez a megközelítés félrevezető és a tudományos vizsgálatok sem támasztják alá. A valóság az, hogy aki értékeli a testét és hálás azért, amit kap tőle, nagyobb valószínűséggel viseli gondját. Egy nemrégi kutatás azt mutatta ki, hogy a pozitív testképpel megáldott nők nagyobb valószínűséggel gyakorolják intuitív étkezés módszerét, használnak fényvédő krémeket, tartanak rendszeresen mell-önvizsgálatot és vesznek részt intenzív edzéseken – a méreteiktől függetlenül.


5 mítosz és valóság a testpozitív szemléletről

Mit is mondhatnánk? Egyszerűen tökéletes!