Galéria
Forrás:

Sokak fejében úgy él a kép, hogy a spártaiak csak ágyékkötőt és köpenyt viselnek az olyan filmeknek köszönhetően, mint a 300. Nos, lehet, hogy a csata hevében elhagytak ezt-azt, de a csatába nem ilyen szerény felszereléssel vonultak. Mi azért köszönjük ezt az illúziót Zack Snydernek!


Forrás: Bizony, a skótszoknya valójában egyáltalán nem régi divat, William "Rettenthetetlen" Wallace például biztosan nem szoknyában állt ki a stirlingi csatamezőre. A takaróként a testet is melengető vastag pléd kétségtelenül praktikus viselet volt a zord Felföld pásztorainak, de a skótok kilencven százaléka a 17. századig nem is ismerte.
Forrás: Valószínűleg te is számos olyan filmet láttál már, amik a viktoriánus- vagy középkorba játszódnak, a nőknek pedig kiengedve van a hajuk. Nos, ez a valóságban nem így volt. A nők a múltban eltakarták, befonták és feltűzték a hajukat, mivel a hosszú, leomló hajzuhatagot a szemérmetlenség, a kísértés és a bűn jelének tekintették.
Forrás: Mindannyian láttunk már olyan filmet, melyben a csatajelenet kezdetén elhangzik egy buzdító hadi beszéd, majd a tömeg egyként hördül fel. De gondolj csak bele, a valóságban mégis mit hallhatott volna ebből egy több tízezres tömeg? Kisebb seregeknél esetleg lehetett ilyesmi, de igazából jellemzően a tábornokok külön-külön beszéltek a hozzájuk tartozó zászlóaljhoz, ám ez persze nem hatna olyan epikusan a képernyőn.
Forrás: A Disney-féle Pocahontasnak köszönhetően úgy gondolunk a hősnőre, mint egy felnőtt nőre, ám a valóságban Pokahontasz 10 és 12 év közötti gyerek volt, amikor először találkozott a telepesekkel és John Smith-szel. Még arról is vita folyik, vajon ő volt-e az, aki  megmentette Smith életét .
Forrás: Nem lenne meglepő, ha elgondolkoztál volna már azon, hogy a lovagok miért vesződnek fáradtságosan a kényelmetlen páncéllal, ha azon az ellenfél fegyvere sokszor úgy tűnik, hogy nagyon könnyen áthato. Nos, ez épp azért lehet, mert nem igaz. A minőségi lemezpáncél valójában nagyon hatékonyan blokkolta a támadásokat, Egyes filmekkel ellentétben pedig a viselőjük könnyedén mozoghatott benne, a páncéling viszont tényleg kevésbé volt hatékony a hegyes fegyverek ellen.
Forrás:

A lovagiasságot sokan a lovagokkal társítjuk, különösen akkor, ha egy férfi kezet csókol egy nőnek. A kézcsók azonban a legtöbb országokban egyáltalán nem vált népszerűvé egészen a viktoriánus korig, és még akkor is igen vegyes volt a megítélése. 


Forrás:

Valószínűleg láttál már olyan filmet, ahol a középkori embereket kosz borította. Bár a korszak higiéniája korántsem volt olyan jó, mint manapság, Hollywood sokkal rosszabbnak mutatja, mint a valóság volt. Abban az időben a tetvek és a bolhák különösen nagy gondot jelentettek, ezért az embereket fürdésre ösztönözték. Szappant és hajmosó oldatokat használtak, fogaik tisztítására pedig gallyakat és gyapjúszövetet használtak.


8 hajmeresztő tévhit a történelemről, amit a filmeknek hitettek el velünk

Ha azt gondoltad volna, hogy napjaink luxusa az, hogy a legelképzelhetetlenebb ötletekből is képesek trendeket kovácsolni, akkor bizony tévedtél!