Galéria
Forrás: Grace Kelly és III. Rainer monacói uralkodó herceg 1956. április 18-án tartott esküvőjét sokan az évszázad esküvőjeként tartják számon. Ami nem is meglepő, hiszen ez volt az első olyan királyi nász, amit nemcsak az európai, de az amerikai tévécsatornák is közvetítettek.
Grace Kelly jelmeztervezője, Helen Rose tervei nyomán körülbelül 6 héten át, 36 varrónő dolgozott azon, hogy minden a legtökéletesebben álljon a nagy napon. A körülbelül 23 méter selyemtaftból és még ugyanennyi gros de longre selyemből, illetve körülbelül 274 méter antik Valenciennes-csipkéből készült darab az MGM stúdió ajándéka volt a színésznő számára. Egyébként Katalin hercegné ruháját is ez a darab inspirálta!
Forrás: Félix luxemburgi herceg is egy civilt választott szíve hölgyéül. Claire Lademachert 2013-ban vette el, a menyasszony ruháját pedig nem más, mint Elie Saab készítette.
Forrás: És ha már itt tartunk, akkor Katalinnal folytatnánk a sort. Katalin cambridge-i hercegné és Vilmos herceggel 2011. április 29-én mondták ki a boldogító igent. A Katalin által viselt ruhakölteményt Sarah Burton tervezte az Alexander McQueen divatház égisze alatt. A hosszú uszályos, szaténból, illetve angol és francia csipkéből készült ruha annyira klasszikusan tökéletes volt, hogy még a szakma is elismerően nyilatkozott róla.
Forrás: És ha már Katalin, akkor nem szeretnénk kihagyni Vilmos édesanyját, Dianát sem! 1981. július 29-én egy David és Elizabeth Emanuel által készített, 8 méter hosszú uszállyal rendelkező ruhában ment hozzá Károly herceghez.
Forrás: Viktória hercegnő 2010. június 19-én ment hozzá személyi edzőjéhez, Daniel Westlinghez.
A vállnélküli ruha Pär Engsheden tervei alapján készült, a hercegnő fején lévő tiara pedig azért különleges, mert édesanyja Szilvia királyné pont ezt viselte az esküvőjén annak idején.
Forrás: Károly Fülöp svéd herceg 2015-ben vette feleségül Sofia Hellqvistet. A boldog ara egy svéd tervező, bizonyos Sjöstedt ruháját viselte a nagy napon.
Forrás: VI. Fülöp spanyol király (akkor még herceg) 2004-ben vette feleségül Letíciát, akinek ez egyébként a második házassága.
Esküvőjüket több millióan nézték a tévében világszerte, melynek köszönhetően Manuel Pertegaz klasszikus és egyben modern ruhakölteménye pillanatok alatt híressé vált. A gyémánt és platina tiarát pedig Fülöp édesanyja, Zsófia viselte a saját esküvőjén.
Forrás: A svéd királyi család harmadik gyermeke, Madeleine hercegnő 2013. június 8-án ment hozzá Christopher O’Neill-hez. Ruháját pedig nem más, mint Valentino tervezte!
Forrás: Az ausztrál származású Mária hercegné 2004. május 14-én a Koppenhágai székesegyházban ment hozzá Frigyes dán királyi herceghez. Elefántcsontszínű Uffe Frank ruhája mellett külön ék volt ez a több mint 100 éves fátyol.
Forrás: Meghan Markle és Harry herceg esküvőjére 2018. május 19-én került sor a windsori kastély Szent György-kápolnájában. A menyasszony Clare Waight Keller által tervezett ruhájáról még ma is megoszlanak a vélemények. Az már más kérdés, hogy az egykori színésznő személyi az, ami erősen befolyásolja a ruha megítélést, vagy tényleg annyira félresikerült a tervezés?! Ez már minden bizonnyal sohasem derül ki!
Forrás: II. Erzsébet unokája 2018-ban, a windsori kastélyban mondta ki a boldogító igent vőlegényének, Jack Brooksbanknek. A ruháját Peter Pilotto és Christopher De Vos tervezték, és hátul egy különleges kivágás ékesíti. A hercegnőt ugyanis 12 éves korában súlyos gerincferdülése miatt megműtötték, a hátán lévő heget azóta is büszkén viseli, ezzel is erőt adva azoknak, akik hasonló dolgokon mentek át.
Forrás: A lista végére hagytuk II. Erzsébet brit királynőt, aki 1947. november 20-án ment hozzá Fülöp görög és dán királyi herceghez. Az akkor még hercegnő Erzsébet egy Sir Norman Bishop Hartnell által tervezett darabban állt az oltár elé. A ruha körülbelül négy méteres uszályánál már csak a több mint tízezer kristály- és gyöngy díszítés volt különlegesebb.

A királyi esküvőknél nincs fényűzőbb! Avagy a történelem 12 legmesésebb esküvői ruhája

A filmtörténetnek is megvannak rosszabb pillanatai divatszempontból!