Galéria
Forrás:

Mohsen Makhmalbaf sokszoros díjnyertes iráni rendező megrázó filmes látlelete a tálib diktatúra időszakában játszódik, és a polgárháború borzalmai mellett az afgán nők kiszolgáltatott, embertelen helyzetét mutatja be. A történet középpontjában Nafas, az afgán származású újságírónő áll, aki politikai menekültként él Kanadában, ám egy nap levelet kap hazulról. A húga írt neki végső elkeseredésében, mielőtt szándéka szerint a tálib rendszer elleni tiltakozásképpen öngyilkosságot követne el. Nafas azonnal repülőre száll, hogy minél előbb afgán földre érkezhessen, és reményt öntsön testvérébe. A polgárháborús körülmények között azonban nem olyan egyszerű egy nőnek élve eljutni a tálibok szellemi központjába, a "remény" városába, Kandaharba...


Forrás:

Az Osama az afgánok valós és nyers tapasztalataira, és első kézből származó beszámolóira épül. Egy olyan országban élve, ahol a nőknek tilos kilépniük az otthonukból férfi társaság nélkül, egy anya azzal a tervvel rukkol elő, hogy a 12 éves lányát fiúnak álcázza, akinek az Osama nevet adja. A Siddiq Barmak által rendezett film az első olyan alkotás, melyet Afganisztánban forgattak a tálibok 2001-es bukása után.


Forrás:

1998 nyara, Kabul. A romos várost megszállták a tálibok. Mohsen és Zunaira fiatalok, szerelmesek, és az erőszakkal teli hétköznapok, minden sanyarúságuk ellenére még hisznek a jövőben. De egy nap Mohsen meggondolatlanságot követ el, ami felborítja a terveiket.

Az animáció Yasmina Khadra azonos című regényének adaptációja. 


Forrás: 2001 szeptemberében négy muszlim fiatal útnak indul otthonából, az angliai Tipton városából Pakisztánba, hogy részt vegyenek barátjuk esküvőjén. Közülük hárman két és fél évvel később érkeznek haza. Ami ez alatt az idő alatt történt velük, az a legmerészebb képzeletet is felülmúlja. A fiatalokat, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy rossz időben voltak rossz helyen, az amerikai hadsereg foglyul ejti Afganisztánban, és a guantanamo-i fogolytáborba szállítja. Hiába állítják, hogy ártatlanok, az amerikaiak nem engedik őket szabadon, úgy bánnak velük, mint a terroristákkal. Az örökkévalóságnak tűnő idő alatt rendszeresen kínozzák, és válogatott bűntettekkel vádolják őket. Amikor előkerül egy videokazetta Osama Bin Laden-ről, fogva tartóik azt állítják, hogy a fiúk rajta vannak a felvételeken. Szinte a véletlennek köszönhető, hogy egy régi angliai rendőrségi ügy tisztázza őket a vádak alól, és a fiatalemberek 2004 tavaszán hazatérhetnek Angliába.

Az igaz történet interjúk, archív felvételek segítségével és a megpróbáltatások újra eljátszásával elevenedik meg. A három fiúnak a biztonságos kisvárosi létből az újkori történelem legsötétebb poklaiba vezető fizikai és lelki útját bemutató film egyszerre megrendítő és mélyen elgondolkodtató.
Forrás: Valahol Afganisztánban egy harmincas éveiben járó fiatal nő vigyáz idős és sebesült férjére egy rozoga szobában. A férfi nyakában egy golyóval teljesen vegetatív állapotba került, dzsihadista társai magára hagyták. Egy nap a nő úgy dönt, hogy életében először teljesen őszinte lesz vele, és elmond neki mindent az életéről. Beszél a gyermekkoráról, a szenvedéseiről, a csalódottságáról és magányáról, egykori álmairól és vágyairól. Olyan szavak gördülnek ki a száján, amik korábban soha, pedig  már 10 éve házasok. A szavak pedig elhozhatják a felszabadulást.
Forrás:

A kenyérkereső egy végtelenül humánus történet egy állandóan elfeledett nép megpróbáltatásairól. A 11 éves Parvana történetét meséli el, aki feláldozza saját életét, hogy megmentse az apját és gondoskodjon a családjáról. Parvana 2001-ben apjának, Nurullahnak segített a piacon a talibánok irányítása alatt álló Kabulban. Az apjától hallott mesékben keveredett a történelmi valóság a képzeletbeli világgal. Miután Nurullahot letartóztatták, Parvana másokkal ellentétben nem adja fel a reményt, hogy egyszer apja nyomára bukkan, és mindent megtesz azért, hogy családját el tudja látni élelemmel és biztosítani tudja túlélésüket.


Forrás: Eredetileg színházi darabként képzelték el, ám a Netflix lecsapott a történetre. A események középpontjában egy volt katonaorvos áll, aki afgán menekülttáborban élő gyerekeknek szeretne segíteni, és kitalálja, hogy krikettcsapatot kovácsol belőlük. Ám ez nem ilyen egyszerű. A krikett ereje rávilágít azoknak a fiataloknak a helyzetére, akiket öngyilkos merénylőnek képeznek ki, és azt tanítják nekik, hogy az ellenség megölése erény és dicsőség a másvilágon.

6+1 film Afganisztánról

Olyan filmeket gyűjtöttünk össze, ami segítenek megérteni Afganisztán történelmét!