Galéria
Forrás:

Spanyolország jelenleg az egyik leginkább fertőzött európai ország (Portugália mellett), az új fertőzöttek száma július első hetében csaknem a triplájára nőtt a megelőző héthez képest, és nagy arányban fertőződtek meg az oltatlan 30 év alattiak a delta variánssal. Katalóniában korlátozásokat vezettek be az éjszakai életben, Kasztília és Leon autonóm közösségben pedig ismét kijárási korlátozások léptek életbe.

Spanyolország két kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos kategóriába. Magyarország jelenleg a nem kockázatos beutazási országok közé tartozik.

Mi szükséges a beutazáshoz?

Az EU (digitális) oltási igazolványa: elfogadott a második oltástól, a Janssen esetében az oltástól számított 14 nap elteltével.

A magyar oltási igazolvány: nem elfogadott.

Elismert oltások: kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltással (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) engedélyezett a beutazás. A Sinopharm-oltást elismerik, a Szputnyik V-t nem.

Negatív teszt: EU oltási igazolvány híján az EU-ban jóváhagyott negatív teszt.

Utazás előtti regisztráció: kötelező.

Egyéb: a Kanári-szigeteken a beutazási szabályok mellett a hivatalosan regisztrált turisztikai szálláshelyek egyéb feltételeket is megkövetelhetnek függetlenül a kiindulási ország kockázatmentességétől. Indulás előtt ajánlatos a részletes tájékozódás és a koronavírusra is kiterjedő utasbiztosítás megkötése.


Forrás:

Az Ibériai-félsziget nyugati részén napról napra növekszik a fertőzöttek száma.

Mi szükséges a beutazáshoz?

Az EU (digitális) oltási igazolványa: elfogadott, a második oltástól számított 14 nap elteltével külföldi beutazhat Portugáliába.

A magyar oltási igazolvány: nem elfogadott.

Elismert oltások: kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltással (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) engedélyezett a beutazás.

Negatív teszt: EU oltási igazolvány híján 72 órán belül elvégzett negatív RT-PCR-tesztet (vagy NAAT-tesztet), illetve 48 órán belül elvégzett antigéntesztet kell bemutatni (a 12 évesnél fiatalabb gyermekek kivételével).
Forrás:

Olaszországban az esetszámok 15 hét után indultak emelkedésnek.

Mi szükséges a beutazáshoz?

Az EU (digitális) oltási igazolványa: elfogadott a megfelelő QR-kóddal, 14 nappal az oltás után.

A magyar oltási igazolvány: nem elfogadott.

Elismert oltások: kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltással engedélyezett a beutazás.

Negatív teszt: EU oltási igazolvány híján az EU-ban jóváhagyott negatív teszt.

Utazás előtti regisztráció: kötelező. A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni.

Egyéb: negatív teszteredmény hiányában a beutazó 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. Ez esetben a beutazó köteles gondoskodni arról, hogy lakó- vagy tartózkodási helyét tömegközlekedés igénybevétele nélkül érje el. A 6 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.
Forrás:

A magyarok kedvelt nyaralóhelyén, Horvátországban is nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma tíz hét folyamatos csökkenés után – de nem elsősorban ez, hanem az alacsony átoltottság aggasztja a hatóságokat.  A horvátok attól tartanak, a járvány egy esetleges újabb hulláma betehet a turisztikai szezonnak, amely ily módon akár augusztus 15-én véget is érhet.

Mi szükséges a beutazáshoz?

Az EU (digitális) oltási igazolványa: elfogadott. A Pfizer / AstraZeneca / Moderna / Szputnyik V / Sinopharm vakcinák esetében igazolni kell mindkét dózis felvételét. A Janssen esetében az egyetlen dózis felvételét szükséges igazolni, és az oltástól számítva 14 nap elteltével szabad a beutazás.

A magyar oltási igazolvány: elfogadott.

Elismert oltások: a Magyarországon alkalmazott oltások elfogadottak.

Negatív teszt: oltási igazolvány híján negatív teszt szükséges.

Utazás előtti regisztráció: a határon történő várakozási idő csökkentése érdekében a beutazást megelőzően javasolt a regisztráció. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail-üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat.

 


Forrás:

A növekvő esetszámok miatt Görögországban bizonyos foglalkozásoknál kötelezővé tették a covid-oltást és korlátozásokat is bejelentettek, hogy kordában tudják tartani a vírus terjedését a nyári turisztikai szezonban. A miniszterelnök múlt hétfőn jelentette be, hogy csak a koronavírus ellen beoltott emberek mehetnek be az éttermek zárt tereibe és a kulturális rendezvényekre.

Mi szüksége a beutazáshoz?

A védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR-tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. A rapid teszt esetében helyben megvárják az eredményt. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR-tesztet végeznek, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Pozitív teszt esetén, amennyiben oltott személy lesz pozitív, akkor 7 nap karantént írnak elő, oltatlan személy esetében viszont 10 nap kötelező karantént szabnak ki. A karantén megszegését szigorúan büntetik.

Az EU (digitális) oltási igazolványa: elfogadott.

A magyar oltási igazolvány: elfogadott.

Elismert oltások: a világon alkalmazott összes oltás (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Janssen, Sinovac Biotech, Szputnyik V, Cansino Biologics, Sinopharm) elfogadott.

Negatív teszt: oltási igazolvány híján negatív teszt szükséges.

Utazás előtti regisztráció: az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával a Görögországba belépőknek kötelező az angol nyelvű Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Ennek meglétét a légitársaságok már indulás előtt ellenőrzik.

 


Forrás:

Emmanuel Macron francia elnök múlt hétfőn jelentette be, hogy a növekvő esetszámok miatt augusztustól csak oltási igazolvánnyal vagy negatív vírusteszt felmutatásával lehet étterembe, kávézóba, bevásárlóközpontba menni, vagy vonatra szállni. Ez a fesztiválokra, mozikba, színházakba ellátogatókra is vonatkozik annak érdekében, hogy fékezni tudják a delta variáns terjedését.

Mi szükséges a beutazáshoz?

Franciaország az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltások után 14, illetve 28 nappal látogatható. Ennek híján negatív tesztet kell felmutatni.

Az EU (digitális) oltási igazolványa: elfogadott a második oltástól számított 14, a Janssen esetében az oltástól számított 28 nap elteltével.

A magyar oltási igazolvány: nem elfogadott.

Elismert oltások: kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltással (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) engedélyezett a beutazás. A Sinopharm vagy a Szputnyik V nem elfogadott. Az azzal beoltottaknak negatív tesztet kell felmutatniuk.

Negatív teszt: az oltási feltételeket nem teljesítő uniós beutazóknak továbbra is 72 óránál nem régebbi, francia vagy angol nyelven igazolt negatív PCR- vagy antigéntesztet szükséges bemutatni.

Utazás előtti regisztráció: Az oltási vagy tesztelvárásokon túl becsületbeli nyilatkozatok kitöltését is kéri a francia fél.


Népszerű nyaralóhelyek beutazási feltételei

Katalin hercegné és Vilmos herceg a világ bármely táján nyaralhatna - ám ők mégis maradnak a környéken: a hercegi pár egy mesebeli helyen töltött pár hetet a nyárból.