Galéria
Forrás: 1954-ben feleségül ment Joe DiMaggiohoz, egy ismert baseballjátékoshoz. Kapcsolatuk veszekedésekkel tarkított volt, a férj féltékenysége pedig szépen lassan megmérgezte kettejük viszonyát.
Forrás: Az a bizonyos pont az i-re, és a válási papírok életre hívása szinte várható volt, amikor is Marilyn a Hét év vágyódás című filmjének ikonikus jelenetét leforgatta New York-ban. DiMaggio a sok kíváncsi szempárt meglátva végképp kiborult, pár hét múlva pedig elváltak. Kapcsolatuk mégis baráti maradt és később is számíthattak egymásra. 1955-ben Marilyn saját produkciós céget hozott létre MMP néven egy nagyon kedves fotós barátjával, Milton Greenel karöltve.
Forrás: 1956-ban feleségül ment Arthur Millerhez, ezen házasságáról pedig sokan azt gondolták, hogy az író csupán a butácska szőke nőt látta Marilynben és felsőbbrendűségét akarta gyakorolni a belül még mindig kicsit ingatag, bizonytalan színésznőn.
Forrás: 1957-ben A herceg és a kóristalány című filmjének idején már mély depresszióban szenvedett, és ezen állapotán nem sokat segített filmbeli partnere Laurence Olivier sem, aki már az első pillanattól fogva lekezelően viselkedett a színésznővel. Mindeközben átesett nem egy vetélésen, továbbá férje mellett is egyre boldogtalanabb volt, hiszen ő Marilynt okolta írói válságáért és sikertelenségéért.
Forrás: 1959-ben elkészült pályafutásának leghíresebb filmje, a Van aki forrón szereti, játékáért pedig Golden Golde-díjjal jutalmazták. Szinte fürdött a szerepben, a közönség pedig imádta!
Forrás: Utolsó előtti filmje a Kallódó emberek volt, melyet férje, Arthur Miller jegyzett, és állítólag kifejezetten Marilynre írta. A sivatagi körülmények és a sokszor 40-50 fokos hőmérséklet nem igen kedvezett a szereplőknek. A férfi főszereplő Clark Gable rossz szíve rendetlenkedni kezdett a hőség hatására és a forgatás után pár hónappal elhunyt. Marilyn élete végéig magát okolta a színészóriás haláláért. Miller szigorú volt nejéhez, és többször átírta a szövegkönyvet, ezzel is keresztbe téve a színésznőnek, akiről köztudott volt, hogy nem könnyen tanulta meg a szövegeket.
Forrás: Marilyn idegileg összeomlott, és válása után egy New York-i klinikára került, ami felmenői múltját figyelembe véve kicsit megrémisztette. A körülmények pedig cseppet sem voltak kellemesek. Marilynnek nagy nehezen sikerült egy telefonhívást kezdeményeznie a külvilág felé, ekkor hívta fel volt férjét DiMaggiot, aki rögtön érte ment az intézetbe és elvitte onnan a színésznőt. Sok időt töltöttek innentől fogva kettesben, és úgy tűnt, a színésznőnek is jót tesz a férfi barátsága, a nyugodt környezet, vagy az esetlegesen éppen újra bimbózó szerelem...
Forrás: Az 1962-es, George Cukor által rendezett, Valamit adni kell című filmje befejezetlen maradt. A színésznő gyengélkedésre hivatkozva többször is lemondta a forgatási napokat, ennek ellenére, és a Fox legnagyobb megdöbbenésére, Marilyn megjelent az akkori elnök, John F. Kennedy New York-i születésnapi partyján és elénekelte a Happy Birthday-t úgy, ahogy eddig még senki sem. A gyártó ezek után természetesen azonnal szerződést bontott vele és lefújták a forgatást.
Forrás: Majd csendes időszak következett a színésznő életében, de cseppet sem tétlen. Tervezgette a jövőjét mind magánéleti, mind filmes területen. 1962. augusztus 8-án ismét hozzáment volna exférjéhez, Joe DiMaggio-hoz.
1962. augusztus 4-éről 5-ére virradóra holtan találták. A hivatalos verzió szerint gyógyszer túladagolás (bár sokan öngyilkosságról beszélnek) végzett vele. Az elmúlt 60 évben számtalan összeesküvés elmélet látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy valójában kinek lehetett útjában a színésznő, de bizonyítékok híján minden eddigi felvetés homályban maradt.
Forrás: Világ életében kereste önmagát, a biztonságot adó családi fészket, egy férfit aki magáért szereti, az őszinte szerelmet, de könnyen lehet, hogy igazán már ő se tudta, hogy mi teszi boldoggá.
Talán túl naiv volt abban a kegyetlen hollywoodi világban, vagy éppen csak nem akart tudomást venni olyan dolgokról amik körülötte zajlottak. És persze az is lehet, hogy egy remekül felépített butuska szőke nő imidzs mögé rejtőzve próbálta megvédeni magát attól a felszínes világtól ami körülvette. Már sohasem tudjuk meg....
Nyugodjék békében!

Legendák nyomában: Marilyn Monroe

60 éve, hogy az égi színpadon játssza tovább a szerepeit, mégis olyan nyomott hagyott maga után különleges személyiségével, hogy alig van ember aki így vagy úgy, de ne hallott volna róla.