Galéria
Forrás: Neil Patrick Harris önéletrajzi könyvében írt arról, hogy hogyan jött rá arra, hogy a férfiakhoz vonzódik és milyen utat járt be, míg végül a nyilvánosság előtt is fel tudta vállalni a másságát. A színész szexualitásáról több pletyka is keringett, míg végül 2006-ban vetett véget a találgatásoknak: „Örömmel oszlatok most el minden pletykát és félreértést és büszkén vállalom, hogy egy meleg férfi vagyok. Élem az életem és szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen csodás emberekkel dolgozhatok együtt a szórakoztatóiparban.” – mondta el Harris. A színész 2014-ben egybe kelt párjával, David Burtkával, akivel két gyereket nevel.
Forrás: Miley Cyrus a Varietynek mesélt arról, hogy milyen volt előbújnia pánszexuálisként. „Egész életemben nem tudtam értelmezni a saját társadalmi nememet és a szexualitásomat. Sosem szerettem a „biszexuális” jelzőt, mert azt éreztem, hogy engem ez is keretek közé szorít. Én nem gondolok arra, hogy valaki fiú vagy lány… Egy nagyon vallásos, déli családban nőttem fel, eleinte a szüleim nem értették a beállítottságomat, de tudtam, hogy minden rendben lesz...” – mondta el az énekesnő.

 


Forrás: Ian McKellen 1988-ban a BBC rádióműsorában bújt elő, amikor a műsorban egy homoszexuálisokat sértő törvényről kérdezték. A színész akkor a törvény miatt vette a bátorságot, hogy felvállalja önmagát, 2018-ban 30 évvel előbújása után azt írta twitterre: „Soha nem találkoztam olyan emberrel, aki megbánta volna, hogy előbújt. Az élet új értelmet nyer, amikor nyílt és őszinte vagy. Ma van 30 éve, hogy a BBC műsorában előbújtam. Szóval ma ünneplek!”

 


Forrás:

„A szüleim elképesztőek, miután elmondtam nekik (hogy biszexuális vagyok) csak remegtem és sírtam…”- mesélte el Demi a Radio Andy műsorában. „Apukám azt mondta, hogy „ez elég egyértelmű volt” anyukám, akinek a reakciója miatt nagyon izgultam, pedig azt, hogy csak azt szeretné, ha boldog lennék…” Ez annyira jól esett…hálás vagyok nekik”.

Most, néhány évvel később pedig az énekesnő bejelentette Instagramon: nem-bináris neműként azonosítja magát, és mostantól a she/her (nőnemű "ő") helyett a them/they szóval hivatkozik magára. Demi őszintén mesélt döntéséről és arról is, miért érezte fontosnak ezt megosztani rajongóival: "Az életem nem csak számomra volt egy utazás, hiszen egyúttal azokért is élek, akik a kamera másik oldalán vannak. A mai az a nap, amikor boldogan megosztok veletek többet az életemről - és büszkén tudatom mindenkivel, hogy mostantól nem-bináris neműként azonosítom magam, és hivatalosan is megváltoztatom a ragozást "ők"-re velem kapcsolatban. Ez nagyon sok lelki gyógyulással és önmagamra fordított munkával valósulhatott meg".

 


Forrás: Matt Bomer vallásos családban nőtt fel, az előbújás nem volt egyszerű számára. Az OUT magazinnak mesélte el a történetét. „Előbújni a családodnak hatalmas dolog. Az életemet fel tudom osztani két részre: mikor még a szüleim nem tudták és miután elmondtam nekik. A korábbi életem, a döntéseim teljesen mások voltak akkor. – mondta a színész, akinek a szülei nem fogadták jól a hírt. „Hat hónapig nem szóltunk egymáshoz, az történt, amitől mindig rettegtem. Végül sikerült megbeszélnünk és megtanultuk újra szeretni egymást…”
Forrás: Elliot Page 2014-ben bújt elő az LMBTQ közösséget támogató HRC alapítvány konferenciáján. A színésznő a közönségnek mesélt a másságáról és arról, hogy miért fontos felállni az LMBTQ emberek jogaiért. „Azért vagyok ma itt, mert meleg vagyok és mert szeretném, ha a jelenlétemmel tudnék másokon segíteni…Belefáradtam a bujkálásba…évekig szenvedtem, mert féltem előbújni. A lelkem, a mentális egészségem és a kapcsolataim is megszenvedték ezt az időszakot. Ma itt vagyok veletek, a fájdalom másik oldaláról”.

Tavaly decemberben pedig már Twitter oldalán jelentette be, hogy többé már nem Ellen Page, hanem Elliot Page és transznemű: "Sziasztok, szeretném megosztani veletek a hírt, hogy transznemű vagyok, Elliotnak hívnak. Szerencsésnek érzem magam, hogy most ezt megírhatom. Hogy itt lehetek. Hogy elérkeztem az életemnek ebbe a szakaszába...
...Ugyanakkor mindenkinek a türelmét kérem. Az örömöm bár valódi, de egyelőre törékeny is. Az igazság az, hogy annak ellenére, hogy jelenleg mélységesen boldog vagyok, és tudom, mennyire kiváltságos vagyok, félek is. Félek a támadásoktól, a gyűlölettől, a 'viccektől' és az erőszaktól. Egészen pontosan: bár nem akarom tönkretenni ezt a boldog és általam ünnepelt pillanatot, de szeretném, ha teljes lenne a kép. A statisztikák megdöbbentőek. A transzneműeket ért erőszakos támadások mindennaposak, alattomosak, kegyetlenek, és szörnyű következményekkel járnak. Csak 2020-ban szóltak arról a jelentések, hogy legalább 40 transzneműt meggyilkoltak, többségében fekete és latin-amerikai származású transznőket".


Forrás: A Star Trek filmek sztárja azután bújt elő, hogy a mássága miatt bántalmazott tinédzser, Jamie Rodemeyer 2011-ben véget vetett életének. „Rájöttem, hogy az, hogy melegként élek, de eltitkolom a nyilvánosság előtt nem elég – így nem járulok hozzá az egyenlőségért folyó küzdelemhez… hiszek abban, hogy tudatosan tudjuk formálni a társadalmat – és én ennek megfelelően fogok élni – részvéttel, egységben és cselekedve. Jamey Rodemeyer megváltoztatta az életem. – írta egy blogbejegyzésben
Forrás:

Ellen DeGeneres 20 éves volt, amikor bevallotta édesanyjának, hogy leszbikus. „A tengerparton sétáltunk, mezitláb, feltűrt nadrággal, a víz simogatta a lábunkat.” -mesélte Ellen a 20/20-nak. „Azt mondtam: „szerelmes vagyok.” Mire ő: „Ez csodás.” Erre azt mondtam „egy nőbe vagyok szerelmes, meleg vagyok” – emlékezett vissza a műsorvezetőnő. Édesanyja jól fogadta a fejleményeket és mindenben támogatta őt.  


Így bújtak elő a hírességek

Előbújni a családod és a barátaid előtt rémisztő dolognak tűnhet. Bemutatjuk 8 híresség történetét, akik fel merték vállalni a másságukat.