Galéria
Forrás: Az archívumban található egyik legrégebbi kép a beállított műteremfotók zsánerébe sorolható. Anya és gyermeke karácsonykor - nem nehéz belelátni a keresztény párhuzamot Máriával és a kis Jézussal, amit csak tovább erősít a jobb oldalon látható betlehemi életkép. A kis fa mellé állított fénykép az apa hiányát érzékelteti, aki elment, vagy - ami valószínűbb - halott.
Forrás: "Hadikórház a Szent Margitsziget Gyógyfürdő Rt. irodaházában (később Spolarich vendéglő, majd a Magyar Athlétikai Club klubháza). Karácsonyi ajándékok átadása a sebesült tiszteknek."
Így szól a kép leírása. Az első világháború jellegzetes csoportképén a méretes karácsonyfa mellett láthatunk katonákat, vöröskeresztes ápolókat, feleségeket fityulában, egyenruhában, korabeli csodás kalapokban. O tempora.
Forrás: Megfigyelted, hogy ha a múlt század első felében valaki belebámult a fényképezőgép lencséjébe, kötelező módon fancsali képet vágott? A fotón látható család is olyan megszeppent arccal néz, mintha kivégzésre várna, holott csak egy polgári karácsonyi pillanatot látunk a húszas évek elejéről. Külön felhívnám a figyelmet az ablaknál álló nő vagány csíkos felsőjére - ma is bárki megirigyelné, azt hiszem.
Forrás: "Múzeum körút 11., Hungária Virágház."

Fenyőfavásár, sietős emberek, ünnepre készülés a második világháború első évében. Hogy a fejekben mi jár, nem tudni, mindenesetre a virágos előtt álló sapkás férfi hatósági embert sejtet, és mosolyokat sem látni sehol.
Forrás: Ilyen ajándékokat kaptak a gyerekek a negyvenes évek elején. A Borzas Peti huncutkodásai elképesztő cukin hangzik, de édes a rózsaszín fülű kutya, a pólyás baba és a népmesei hangulatú kiscsizma is. A hófehér retikül pedig valószínűleg a gyerek anyukájáé lesz.
Forrás: Ez pedig egy meghitt családi pillanat 1943-ból. Tényleg ez a könyv volt az ideális ajándék? Mintha az anya is megbánta volna...
Forrás: Nagy Imre és unokája - a később kivégzett miniszterelnök egy ünnepi pillanatban, kis haranggal a kezében. Szívszorító fénykép a magyar nép zivataros századaiból.
Forrás: "Menekülttábor, a magyarok karácsonyi ünnepsége." Háborúban hallgatnak a Múzsák, a karácsony viszont nem marad csendben. Félelem, szorongás és öröm keveredik a határon átjutott gyerekek karácsonyi pillantásában. Az életük örökre megváltozott, de amikor eljön az ideje, azért is kapnak ajándékokat.
Forrás: "Lendvay utca 13., Ódry Árpád Színészotthon, Gobbi Hilda és Kende Paula színművésznők a karácsonyi ünnepségen."
A forradalom leverését követő évről van szó. Nincs mit hozzáfűzni, legfeljebb a háttérben ékeskedő pompás óraművet érdemes még hosszan tanulmányoznunk.
Forrás: Polgári bulikép 1959-ből. Sajátságos. Vagy csak simán nem kedvelik egymást.
Forrás: Karácsonyi kirakat reklámfotója a hatvanas évek végéről. A tüllkarácsonyfa valami egész fantasztikusan ízléstelen, de ezt, meg talán a barackpáleszt leszámítva még ma is el tudom képzelni a kompozíciót valamelyik gigapláza első emeletén.
Forrás: Ez viszont már egy hamisítatlan beatbuli: miniszoknyák, hosszú hajú fiúk, ital, hippimasni és rock and roll. Az asztalnál ülő, csak félig látszó hölgynek azonban mintha nem tetszene a pörgés. A hetvenes évek elején a  generációs szakadék mélyebb volt, mint a Mariana-árok.
Forrás: Bájos jelenet egy bérház körfolyosóján. Boldog házaspár kezdi együtt elölről, a hátuk mögött kidobott karácsonyfa. Az élet veleje egyetlen elmosódott fényképen.
Forrás: "Kálvin téri aluljáró, a KISZ karácsonyi műsorának nézői." Minden arc megérne egy külön tanulmányt. Kedvencem a jobb oldalon ásító sapkás kisfiú és a mellette mosolygó öregúr, mely kombó láttán azonnal felébred a nézőben a kiváncsiság: vajon mit nézhetnek?
Forrás: "Váci utca a Vörösmarty tér felől nézve."
A karácsonyi forgatagról készült képet akár ma is készíthették volna, még a ruhák se ismeretlenek. Mondjuk az üzletnevek annál inkább.
Forrás: A kockásinges Harry Potter-klón visszafogott mosollyal örül Mikrobinak. Ilyen tévénk nekünk is volt, a szekrénysor is ismerős valahonnan: a nem is oly távoli múltat látjuk, melyben már nekem is volt részem, és talán bizonyos olvasóknak is.
Forrás: Az egyik leghatásosabb fotó a karácsonyi archívumból a lista legvégén szerepel, pedig első látásra nincs rajta semmi különös. Marosvásárhely a romániai forradalom idején. Eltűnő ünnep, sáros hólé, kihajított fa, kitakart fej. És egy átlőtt oszlop, (majdnem) pontosan a fénykép közepén.

Hogyan ünnepeltünk mi? 13 isteni karácsonyi fénykép majd' száz évből,1906-tól 1989-ig

Nekik garantáltan ez a legszebb időszak az évben!