Galéria
Forrás: BORSMENTA
Ha fejfájós vagy, esetleg visszatérő migréned van, akkor mindig legyen kéznél borsmentaolajad és -teád. Influenza vagy nátha esetén a gőze légzéskönnyítő hatású. A friss levelekből tudsz limonádét, teát, salátát készíteni vagy használhatod fűszerként is.
Forrás: LEVENDULA
Ez a szép lila virág rengeteg dologra jó. Felületi sérüléseket fertőtlenít és gyógyít a levendulaolaj. Csípésekre is szuper, a levendulavíz (2 dl vízbe csepegtess 2 csepp levendulaolajat) enyhíti a viszketést és hamar lelohasztja a csípés okozta duzzanatot. Stressz, álmatlanság és depresszió esetén is segíthet, mert nyugtató hatása van. A gombaölő, így a gombás fertőzések ellen is jó.
Forrás: CSILI
Az az anyag, ami a paprika csípősségét okozza (kapszaicin), erős öregedésgátló fájdalomcsillapító és segít a fogyásban, mert gyorsítja az anyagcserét.
Forrás: GYÖMBÉR
Az emésztési problémákra jó, erős vírus- és baktériumölő hatása van. Csökkenti a hányingert, fájdalomcsökkentő. Teaként úgy a leghatásosabb, ha friss, nyers formájában leforrázod és még állni hagyod 10-15 percet, de levesekben is ugyanilyen hatékony.
Forrás: METÉLŐHAGYMA
Egy kolin nevű anyagot tartalmaz, mai nyugtató hatású, de a benne található folát pedig hangulatjavító. Mindenképpen nyersen fogyaszd!
Forrás: KAMILLA
Nagyon jó hasfájásra, akár emésztési görcsről, akár menstruációs görcsről van szó. A vércukorszintet is egyensúlyban tartja. Teát friss növényből és szárítottból is csinálhatsz, de bele is keverheted salátába.
Forrás: FAHÉJ
Vírus-, és baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása van, rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Forrás: PETREZSELYEM
Leviszi a magas vérnyomást és K-vitamin tartalma miatt erősíti a csontokat. És vízhajtó hatása is van, tehát, ha a bedagadtak a végtegjaid a megerőltetéstől, hamar csökkenti a vizesedést. C-vitamin tartalma miatt pedig segít felépülni a náthából, frissen a húslevesre szórva igazi varázsszer.
Forrás: ROZMARING
Amellett, hogy isteni fűszer, nagyon erős hatású gyógynövény is. Öregedésgátló, de nem úgy, ahogy elsőre gondolod. Az agyadat tartja fiatalon, serkenti a vérkeringést, tehát az olaja segít koncentrálni, jót tesz a memóriának.
Forrás: FOKHAGYMA
Az influenza és a megfázás legjobb természetes ellenszere. Emellett védi az érfalakat, azaz megvéd a szívbetegségektől. És olyan antioxidánsokat tartalmaz, amely segít az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében.

10 gyógynövény, ami nélkülözhetetlen a háztartásodban

Az orvosi aloé jótékony hatásai már évtizedek óta ismertek itthon is, de főleg kozmetikumokban használtuk. Pedig dzsúszként is szuper!