Galéria
Forrás: Moss naponta többször is szappannal kezet LEGALÁBB 20 MÁSODPERCIG! Ha alkoholos kézfertőtlenítőt használsz, akkor minimum 60%-os alkoholtartalmú legyen. Különösen fontos, hogy evés, főzés előtt, illetve vécézés, orrfújás vagy köhögés után is mosd meg a kezedet!
Forrás: Jó, ha felismered a vírusfertőzés tüneteit, amelyek hasonlítanak az influenza tüneteire is: orrfolyás, fejfájás, étvágytalanság, láz, nehézlégzés.
Forrás: Ha gyenge az immunrendszered, esetleg nem régen estél át egy komolyabb betegségen, műtéten vagy 60 éves elmúltál, akkor tartózkodj a tömegrendezvényektől, a zárt helyen lévő eseményektől: konferenciáktól, előadásoktól, színháztól, koncertektől, mozitól, klubprogramokról.
Forrás: Kerüld az olyan úti célokat, amelyek érintenek vírussal fertőzött helyeket, reptereket, vonatvonalakat. buszjáratokat. Ha el tudd halasztani az utazásodat, akkor mindenképp tedd meg, mivel lehetséges, hogy vagy ott, vagy itthon 2 hétre karanténba küldenek majd.
Forrás: Győződj meg róla, hogy mindenféle segédeszköz és gyógyszer (lázcsillapító) van otthon, arra a az esetre, ha valaki megfertőződne a családban és pár hétre otthon kellene maradnotok karanténban.Gondolj arra is, hogy mindenkénél más-más lehet a leghatékonyabb szer, sőt arról is tájékozódj az orvosnál, hogy mit-mivel lehet kombinálni a lázcsillapítók közül.
Forrás: A mostani adatok szerint úgy tudjuk, a vírus több órától több napig is életben maradhat az otthonodban – így ha van esély rá, hogy valaki koronával fertőzött a családban, vagy már karanténban vagytok, akkor mindent extrán moss le, fertőtleníts, naponta akár többször is töröld át a kilincseket, fogókat, csapot, vécét, telefont, távirányítókat, bekapcsológombokat.
Forrás: Ha gyanítod, hogy megfertőződtél vagy olyan emberrel találkoztál, akiről kiderült, hogy biztosan fertőzött, akkor hívd fel azonnal az orvosodat, hogy mit tegyél, vagy az ügyeletet, ahol elmondják, hol kérj segítséget, hol tesztelik le, hogy elkaptad-e. Semmiképp ne menj csak úgy be egy rendelőbe vagy kórházba.
Forrás: Viselj maszkot, ha fertőző betegséged van! Ez nem csak most, a koronavírusra értendő! Ha sima influenzád van, vagy megfáztál, csak úgy menj emberek közé, hogy maszkot viselsz, és naponta cseréld le a maszkokat újra, tisztára.

Ezt tedd, ha közeledben van a koronavírus! (képek: Getty)

Kézfertőtlenítő, szájmaszk, hipó, hosszú kézmosás... Mit tehetsz még a teljes higiéniáért? Eláruljuk, mit érdemes megfogadni, és mi az, amit kerülj el.