Galéria
Forrás: Hibát követsz el, ha olyan alapon kérsz emelést, hogy milyen régen vagy a cégnél. A vezetők szemében ez nem számít, ők jobban értékelik a munka minőségét. Hozd fel, hogy milyen jó eredményeket értél el, milyen ötleteid voltak, vagy emlékeztesd, hogy a te vagy a túlórabajnok és a plusz feladatoktól sem szoktál megrémülni.
Forrás: Tőbb a kiadásod? Nem indok! Mindenkinek van hitele, tartozása, büntetései, elmaradásai – ha ezt dobot be, akkor maximum egy olyan embert fog maga előtt látni a főnököd, aki nem képes beosztani a pénzét. Csak a sikereidre hivatkozz, esetleg ha továbbképzed magad a szakmádban arra kérhetsz némi anyagi hozzájárulást – ez biztosan pluszpont lenne.
Forrás: Maradj a realitások talaján! Ne kérj egyszerr 100%-os vagy annál magasabb emelést. Egy kisebb emelésen inkább elgondolkodik a vezetőd, mint egy nagyon. Ha túl sok pénzt kérsz, még az is lehet, hogy keres inkább a helyedre egy hasonló kvalitású embert kevesebb pénzért. Egy 15-30%-os emelésnél többet egyszerre ne kérj!
Forrás: Ne adj ultimátumot! Akkor sem, ha szerinted nélkülözhetetlen vagy. Sokan gondolják, hogy pótolhatatlanok, de ez nagyon-nagyon rotkán fordul elő. A jól átgondolt és megmagyarázott fizetésigény sokkal nyerőbb. Ha elfajul a bértárgyalás, akkor is próbálj pár lépéssel előre gondolkodni, hogy minek mi lehet a követlezménye.
Forrás: "Beszéltem XY kollégával és ő többet keres, mint én..." – ezt semmiképp ne mondd! A vezetők szeretik, ha a munkatársak diszkréten kezelik az anyagiakat. Ha eddig gondolkodott is fizuemelésen, akkor egy ilyen megjegyzéstől biztosan bizonytalan lesz a döntsésében, pletykásnak tarthat vagy megbízhatatlannak. Ha tudod, ki mennyit keres, tartsd meg magadnak fontos infóként, ami alapán alkudozhatsz, de ne ez legyen az ütőkártyád.
Forrás: Ne kérj bocsánatot azért, hogy szükséged van több pénzre. Kérj, mert úgy érzed megérdemled, és nem azért, mert kell a pénz. Ha magyarázkodsz, az az önbizalomhiány jele, jobban díjazzák (szó szerint) a meggondoltságot, a magabiztosságot és határozottságot.
Forrás: Időzíts jól! Amikor káosz van, vagy feszült a légkör, esetleg egy fontos ügyfél a konkurenciát választja stb., akkor ne gyere elő a bérigényeddel. Amikor egy vezetőnek problémákat kell megoldania, mindig rangsort állít fel, és előbb a maga bőrét (és a csapatát) menti. Minden más ezután következhet majd, így a te problémád mindenképp hátrébb sorolódik és akár meg is feledkezhet róla.

Ezt a 7 hibát ne kövesd el, ha fizeesemelést szeretnél!

Ha elég időt szánsz a hobbidra, akkor növeli az önbizalmadat, de csak abban az esetben, ha...