Galéria
Forrás: Papillomatosis vulvae/penis

A szakorovosok ismeretei alapján teljesen ártalmatlan apró kinövések a hüvelybemenet körül, illetve férfiak esetében a makk peremén.

Semmi közük a HPV-hez, és teendő sincs velük. Talán megnyugtató a tény, hogy az emberek kb. 50%-ánál vannak jelen. Az eltávolításuk nem minden esetben javasolt, fennáll a hegesedés veszélye.


Forrás: Angiokeratomák

A szakirodalom éranyajegynek is nevezi. Általában a nagyajkakon fordulnak elő, illetve a herezacskó bőrén ezek a tűszúrásnyi, általában sötétlila pöttyök. Nem jeleznek betegséget, kivéve akkor, ha extrém sok (értsd: több mint 100) van belőlük, ez esetben egy ritka genetikai betegség tünete lehet.


Forrás: Faggyúmirigyek/Fordyce-foltok

Túl nagyra nőtt, vagy túl felszínes faggyúmirigyek, nem több. Általában sárgásak, 2-3 mm átmérőjűek, nyálkahártyán laposak, a bőrön kicsit kiemelkedhetnek, néha szőrszál is nőhet ki belőlük. Ha begyulladnak, akkor pattanás alakulhat ki belőlük.


Forrás: Nyirokér-gyulladás

Általában férfiaknál látható, a makk alatt a bőrön megjelenő spagettiszerű megvastagodás. Leggyakrabban fokozott fizikai igénybevételt követően alakul ki, és magától elmúlik, kezelést nem igényel.


Forrás: Pigmentfoltok/Melanosis

Önmagában ártalmatlan, de folyamatos kontrollt igényel, mert nehéz észrevenni, ha valamelyik folt elkezd megváltozni: ez rosszindulatú folyamatra is utalhat. Évente legalább egyszer digitális anyajegyszűrés javasolt, így könnyebben lehet követni a fellépő változásokat.


Bőrtünetek a női és férfi nemi szerveken - Szenzitív tartalom!

Ha észreveszünk valami szokatlant a koronaékszerünk körül, általában pánikba esünk, és rögtön a legrosszabbra gondolunk. Figyelem, szenzitív tartalom következik!