A vaj igazi kalóriabomba: 100 gramm több mint 700 kalóriát tartalmaz. Igaz, az íz, az állag, ami általa elérhető, csak nehezen pótolható mással. Hiányában a tészta például száraz lesz és idegesítően morzsálódik. De pánikra semmi ok, vannak ugyanis olyan alternatívák, amelyekkel ugyanolyan tökéletes lesz az eredmény, mintha vajjal készítetted volna.
A zsírszegény túró sok esetben jelent megoldást a vaj helyettesítésére. Különösen abban az esetben, ha a receptben megadott vaj mennyiségének a felét pótoljuk vele. Ha túrót használsz, az az alapszabály, hogy mindig a vaj mennyiségének a duplájával számolj (azaz 10 dkg vajnak 20 dkg túró felel meg). A tészta kicsit lágyabb lesz ugyan, de ezt kompenzálhatod azzal, hogy tovább sütöd.
Az almapüré magas rost- illetve pektintartalmánál fogva ugyancsak kiválóan alkalmas a vaj helyettesítésére. Persze nem minden típusú tésztánál vethető be ez a trükk és azzal is számolni kell, hogy a sütési idő a tészta magasabb nedvességtartalmánál fogva hosszabb lesz. Az arányokat tekintve az almapürére is ugyanaz igaz, mint a túróra, vagyis mindig a vaj mennyiségének kétszeresével kell számolni.
Sokan használnak érett banánt vagy avokádót vajhelyettesítőként. Banánnal vagy avokádóval a teljes vajmennyiség kiváltható és 1:1 az alkalmazási arányuk (azaz 10 dkg vajat 10 dkg banán illetve avokádó pótol) és kifejezetten kellemes ízhatás érhető el velük kekszeknél és brownie recepteknél. Míg az avokádónak nincs jellegzetes íze, a banánnal készült sütiknél mindenképpen kiérződik, így ez utóbbit csak akkor használjuk, ha alapvetően is szeretjük a banánt.
10 dekányi fehér cukor 387 kalóriát tartalmaz, de tulajdonképpen ennél sokkal lényegesebb az a negatív tulajdonsága, hogy erősen gyulladáskeltő és rendszeres fogyasztása nem csak túlsúlyhoz vezet, de számos betegség kialakulásában is közrejátszik.
Éppen ezért érdemes ahol csak lehet valamilyen egészségesebb alternatívával helyettesíteni.
A mesterséges édesítőszerek közül a legnépszerűbb a xilit (vagy nyírfacukor), ami talán annak is köszönhető, hogy édesítő képessége teljesen azonos a cukoréval. A másik gyakori édesítőszer az eritrit, amely egy cukoralkohol. 100 grammja 0 kalóriát tartalmaz és 70%-os az édesítő ereje a cukoréhoz képest. Érdemes azonban vigyázni vele, mert nagy mennyiségben hasmenést és görcsöket okoz. Sokan esküsznek a steviára is, amely 300-szor édesebb, mint a cukor, ezért nagyon kicsi mennyiségre van szükség belőle.
Ha valaki nem mesterségesen előállított édesítőszerre vágyik, annak jó választás lehet a kókuszvirág cukor, amelyet a kókuszpálma nektárjából állítanak elő. Sokan szeretik kellemes, karamellás íze miatt, ám vannak, akik pont emiatt kerülik. Mindenesetre az egyik legkiválóbb helyettesítő, ha sütemények készítéséről van szó. Bár kalóriatartalma pontosan megegyezik a cukoréval (mint ahogy az édesítő ereje is), glikémiás indexe jóval alacsonyabb, vagyis nem dobja meg hirtelen a vércukor szintet.
A juhar-, agave- vagy datolyaszirupot és a mézet is sokan használják előszeretettel édesítésre, melyek jóval egészségesebbek a cukornál, de kalóriatartalmuk magas, ezért nem árt velük vigyázni, ha fogyás a cél.
A természetesség hívei leginkább banánnal és datolyával készítenek édességeket, melyek értékes vitaminokkal, rostokkal gazdagítják az ételeket, ráadásul többfunkciósak, mert nem csak édesítőszerként, hanem a vaj és a liszt helyettesítésére is alkalmasak.
A fehér liszt nem csak kalóriadús, de nagyon magas a glikémiás indexe is, ami ingadozó vércukor szinthez és farkaséhséghez vezet. Ráadásul, akárcsak a cukor, kifejezetten gyulladáskeltő, ezért érdemes kerülni.
A liszt kiváltására a banán, az avokádó és az édesburgonya remekül működnek édességek, sütemények készítésekor, de nem minden esetben.
Aki az étkezése makroértékeire is odafigyel és nem csupán a kalóriákat számolja, az tisztában van azzal, hogy az anyagcserét pörgető fehérje bevitele mennyire fontos. Ebben nagy segítség lehet a proteinpor, mint liszthelyettesítő tápanyag. Rengeteg típusa létezik a vegántól a marhafehérjéig. Ha ezt a megoldást választod a liszt kiváltására, fontos, hogy használj nedvesítő anyagot is, például alma- vagy banánpürét, édesburgonyát, mert egyébként nagyon száraz lesz a végeredmény.
Egyre nagyobb a népszerűsége az alternatív liszteknek, magliszteknek. Ezek között vannak olyanok, amelyek kenyér sütésére kiválóak, például a tönkölyliszt. Ha cél a gluténmentesség is, akkor a mandula-, csicseriborsó-, kókusz-, dió- vagy zabliszt lehet a megoldás.
A választék hatalmas, érdemes azonban kísérletezgetni, neked mivel ízlik legjobban az elkészítendő étel.