Mindent a CSOK-ról!

CSOK,állami támogatás,lakásvásárlás
Forrás: https://szendreiadam.hu
Facebook
Twitter
Pinterest

Nagy népszerűségnek örvend a családok körében a kormány otthonteremtő programja, a CSOK, ami által saját otthonhoz juthatnak a gyermekkel rendelkezők. Cikkünkben áttekintjük a CSOK jellemzőit és az igénylés menetét!

Mi az a CSOK?

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtő Kedvezmény egy 2015 óta igényelhető lakáscélú állami támogatás. Két részből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kedvezményes kamatozású hitelből. Az igényelhető összeg mértéke függ attól, hogy hány gyermek van a családban, illetve attól, hogy új vagy használt ingatlanról, esetleg felújításról vagy bővítésről van-e szó.

Egy gyermek esetén 600 ezer forintos támogatást, viszont 3 gyermeknél már 10 millió forintot lehet kapni új lakás vagy ház esetén. Ezt további kedvezményes kamatozású hitellel lehet kiegészíteni, maximum 15 millió forinttal.

Az igénybevételre jogosultak

A támogatást igénybe vehetik házasok, élettársak, de akár egyedülálló szülők is. Lehetőség van arra is, hogy a még meg nem született, tehát a vállalt gyerekekre vehessenek fel hitelt a szülők, de ez csak házastársak számára adott, és legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Ahhoz, hogy igénybe vehesse valaki a CSOK-ot, legalább 180 nap társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie az egyik félnek (a 10 millió forintos hitelnél 2 évnyi jogviszonnyal). Nem vehetik igénybe a kedvezményt büntetett előéletűek, a KHR-listán szereplők, bármilyen NAV-tartozással rendelkezők sem.

Az igénylés menete

A támogatás igényelhető banknál és takarékszövetkezetnél is, mivel a keretek az állam által lettek megszabva, így a feltételek ugyanazok. Számolhatunk ugyanakkor eltérő díjakkal, például az értékbecslési díj esetén.

Korábban megnehezítette az igénylést a sok számú igazolás beszerzése, ma már azonban elég nyilatkozni többek között a büntetlen előéletről vagy a köztartozás mentességről, amiknek valóságát természetesen ellenőrzik. Fontos, hogy legalább 180 napos TB-jogviszonnyal kell rendelkezni, és ezt igazolni is kell.

Mint minden pénzügyi döntésnél, itt is sokat segíthet egy pénzügyi tanácsadó. Szolgáltatásuk jellemzőiről bővebben olvashatunk Szendrei Ádám cikkében.

Előnyök és hátrányok

A CSOK egyértelműen segíthet a gyermekes családoknak az otthonteremtésben. Kétségtelen az is, hogy az igényelhető összeg jó lehetőséget nyújt, az pedig további előny, hogy az évek során az igénylés menete is sokat egyszerűsödött. Viszont azzal számolni kell, hogy hosszú távú elköteleződésről van szó, hiszen az igénybevevők vállalják, hogy tíz éven keresztül életvitelszerűen az ingatlanban fognak élni. Ellenkező esetben a kedvezményes hitelt büntetőkamattal együtt kell visszafizetni az államnak.

https://szendreiadam.hu

Tovább olvasok
Kép
Stílus

Budapest Central European Fashion Week: Stílusosan, maszkban, biztonságban, designer POP-Up Store-ral

Ötletes és biztonságos megoldással reagált a Magyar Divat & Dizájn Ügynökség a koronavírus járvány okozta helyzetre. Főszerkesztőnk, Alberti Petra beszámolója a rendhagyó divathétről.

Kép
Sztárok

Miley Cyrus sztriptízzel ünnepli a szingliséget

A 27 éves sztár még tőle is szokatlan a szingliséget ünneplő sztriptízvideóval lepte meg követőit az Instagramon.

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Premier a Radnótiban: megérkeztek a Csapodárok!

Az elmúlt időszak után jól esik újra nevetni, szórakozni és végre együtt lenni a színházban, de akár otthonról is megnézheted a Radnóti új komédiáját, ha úgy kényelmesebb.

Kép
Szépség

A mellednek is jár a törődés

Bőrünk minden egyes részlete megérdemli a gondoskodást.

Kép
Szépség

Kézfertőtlenítő vs. szappan: melyik jobb a bőrnek?

Végre eldőlt a vita, mi jobb a kézbőrnek. A kézfertőtlenítő vagy a szappan?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem