Mindent a CSOK-ról!

CSOK,állami támogatás,lakásvásárlás
Forrás: https://szendreiadam.hu
Facebook
Twitter
Pinterest

Nagy népszerűségnek örvend a családok körében a kormány otthonteremtő programja, a CSOK, ami által saját otthonhoz juthatnak a gyermekkel rendelkezők. Cikkünkben áttekintjük a CSOK jellemzőit és az igénylés menetét!

Mi az a CSOK?

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtő Kedvezmény egy 2015 óta igényelhető lakáscélú állami támogatás. Két részből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kedvezményes kamatozású hitelből. Az igényelhető összeg mértéke függ attól, hogy hány gyermek van a családban, illetve attól, hogy új vagy használt ingatlanról, esetleg felújításról vagy bővítésről van-e szó.

Egy gyermek esetén 600 ezer forintos támogatást, viszont 3 gyermeknél már 10 millió forintot lehet kapni új lakás vagy ház esetén. Ezt további kedvezményes kamatozású hitellel lehet kiegészíteni, maximum 15 millió forinttal.

Az igénybevételre jogosultak

A támogatást igénybe vehetik házasok, élettársak, de akár egyedülálló szülők is. Lehetőség van arra is, hogy a még meg nem született, tehát a vállalt gyerekekre vehessenek fel hitelt a szülők, de ez csak házastársak számára adott, és legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Ahhoz, hogy igénybe vehesse valaki a CSOK-ot, legalább 180 nap társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie az egyik félnek (a 10 millió forintos hitelnél 2 évnyi jogviszonnyal). Nem vehetik igénybe a kedvezményt büntetett előéletűek, a KHR-listán szereplők, bármilyen NAV-tartozással rendelkezők sem.

Az igénylés menete

A támogatás igényelhető banknál és takarékszövetkezetnél is, mivel a keretek az állam által lettek megszabva, így a feltételek ugyanazok. Számolhatunk ugyanakkor eltérő díjakkal, például az értékbecslési díj esetén.

Korábban megnehezítette az igénylést a sok számú igazolás beszerzése, ma már azonban elég nyilatkozni többek között a büntetlen előéletről vagy a köztartozás mentességről, amiknek valóságát természetesen ellenőrzik. Fontos, hogy legalább 180 napos TB-jogviszonnyal kell rendelkezni, és ezt igazolni is kell.

Mint minden pénzügyi döntésnél, itt is sokat segíthet egy pénzügyi tanácsadó. Szolgáltatásuk jellemzőiről bővebben olvashatunk Szendrei Ádám cikkében.

Előnyök és hátrányok

A CSOK egyértelműen segíthet a gyermekes családoknak az otthonteremtésben. Kétségtelen az is, hogy az igényelhető összeg jó lehetőséget nyújt, az pedig további előny, hogy az évek során az igénylés menete is sokat egyszerűsödött. Viszont azzal számolni kell, hogy hosszú távú elköteleződésről van szó, hiszen az igénybevevők vállalják, hogy tíz éven keresztül életvitelszerűen az ingatlanban fognak élni. Ellenkező esetben a kedvezményes hitelt büntetőkamattal együtt kell visszafizetni az államnak.

https://szendreiadam.hu

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Hivatalos: Harry herceg a világ legszexibb előkelősége

Harry maga mögé utasította a sármos svéd herceget is, akinek mosolya főszerepet érne egy hollywoodi mozifilmben.

Kép
Szépség

6 aranyszabály, ha tökéletesen szeretnéd elkészíteni a hajad otthon

Néhány trükkel te is szalonszépségű frizurát varázsolhatsz magadnak!

Kép
Vegyélhazait

„A világjárvány nem állítja meg a menyasszonyokat” - Oláh Zsigmond divattervező

Az InStyle #vegyélhazait interjúsorozatának következő részében Oláh Zsigmond divattervezővel beszélgetünk, aki a járvány kitörésekor indította el megújult márkáját. Inspiráló történet, ismerjétek meg!

Kép
Sztárok

SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
Sztárok

Robbie Williams visszatért, méghozzá egy karácsonyi slágerrel

Ha már fóbiád van az unalomig ismételt karácsonyi klasszikusokból, akkor ezt hallgasd meg! Robbie Williams alternatív karácsonyi dala (és kötött pulóvere) azonnal mosolyt csal az arcodra.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem