Mindent a CSOK-ról!

CSOK,állami támogatás,lakásvásárlás
Forrás: https://szendreiadam.hu

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Nagy népszerűségnek örvend a családok körében a kormány otthonteremtő programja, a CSOK, ami által saját otthonhoz juthatnak a gyermekkel rendelkezők. Cikkünkben áttekintjük a CSOK jellemzőit és az igénylés menetét!

Mi az a CSOK?

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtő Kedvezmény egy 2015 óta igényelhető lakáscélú állami támogatás. Két részből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kedvezményes kamatozású hitelből. Az igényelhető összeg mértéke függ attól, hogy hány gyermek van a családban, illetve attól, hogy új vagy használt ingatlanról, esetleg felújításról vagy bővítésről van-e szó.

Egy gyermek esetén 600 ezer forintos támogatást, viszont 3 gyermeknél már 10 millió forintot lehet kapni új lakás vagy ház esetén. Ezt további kedvezményes kamatozású hitellel lehet kiegészíteni, maximum 15 millió forinttal.

Az igénybevételre jogosultak

A támogatást igénybe vehetik házasok, élettársak, de akár egyedülálló szülők is. Lehetőség van arra is, hogy a még meg nem született, tehát a vállalt gyerekekre vehessenek fel hitelt a szülők, de ez csak házastársak számára adott, és legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Ahhoz, hogy igénybe vehesse valaki a CSOK-ot, legalább 180 nap társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie az egyik félnek (a 10 millió forintos hitelnél 2 évnyi jogviszonnyal). Nem vehetik igénybe a kedvezményt büntetett előéletűek, a KHR-listán szereplők, bármilyen NAV-tartozással rendelkezők sem.

Az igénylés menete

A támogatás igényelhető banknál és takarékszövetkezetnél is, mivel a keretek az állam által lettek megszabva, így a feltételek ugyanazok. Számolhatunk ugyanakkor eltérő díjakkal, például az értékbecslési díj esetén.

Korábban megnehezítette az igénylést a sok számú igazolás beszerzése, ma már azonban elég nyilatkozni többek között a büntetlen előéletről vagy a köztartozás mentességről, amiknek valóságát természetesen ellenőrzik. Fontos, hogy legalább 180 napos TB-jogviszonnyal kell rendelkezni, és ezt igazolni is kell.

Mint minden pénzügyi döntésnél, itt is sokat segíthet egy pénzügyi tanácsadó. Szolgáltatásuk jellemzőiről bővebben olvashatunk Szendrei Ádám cikkében.

Előnyök és hátrányok

A CSOK egyértelműen segíthet a gyermekes családoknak az otthonteremtésben. Kétségtelen az is, hogy az igényelhető összeg jó lehetőséget nyújt, az pedig további előny, hogy az évek során az igénylés menete is sokat egyszerűsödött. Viszont azzal számolni kell, hogy hosszú távú elköteleződésről van szó, hiszen az igénybevevők vállalják, hogy tíz éven keresztül életvitelszerűen az ingatlanban fognak élni. Ellenkező esetben a kedvezményes hitelt büntetőkamattal együtt kell visszafizetni az államnak.

https://szendreiadam.hu

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani

Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.