A csoki mindenhogy jó, magvakkal és aszalt gyümölccsel is!

Forrás: https://magzsola.hu
2020. április 14.
Szerző: InStyle.hu

Ki ne ismerné az egész mogyorót tartalmazó csokikat vagy éppen az utánozhatatlanul finom, csokival bevont mazsolát? Ugye, hogy igazi ínyencségek, amik megmaradnak az ember emlékezetében és ízlelőbimbóiban?

Ismerjük meg az édes finomságot

A csokoládé kakaóbabból készül egy meglehetősen hosszadalmas eljárás során. Na de honnan származik ez az igazi finomság?

Az aztékok már jóval azelőtt felfedezték a kakaót, mint azt mi gondolnánk, bár akkoriban még az élénkítő hatása miatt volt népszerű és még finom édes sem volt. A 16. században Cortes fogyasztott először kakaóból készült italt, ami merőben más volt, mint a ma ismert variáció. Ezután a spanyolok hozták be a kakaót Európába, és a receptet óriási titkolózás övezte.

1828-ban feltalálták a sajtológépet, aminek segítségével egyszerűbb és sokkal finomabb kakaót készítettek, arról nem is beszélve, hogy jelentősen egészségesebbé is vált általa az ital.

Az első csokit 1847-ben gyártották, a tejcsoki pedig 1876-ig váratott magára, amit a Nestlé fivéreknek köszönhetünk.

Ét, tej és fehér? Mi a különbség?

Étcsokoládé: Minden csoki őse és alapja. Manapság minimum 35% kakaótartalommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy étcsokinak lehessen nevezni. Minél magasabb a kakaótartalma, annál keserűbb a csokoládé és annál egészségesebb is. Arról nem is beszélve, hogy minden gyártó egyedi recept és technika alapján dolgozik, amivel elkészítik a jellemző ízélményt és állagot.

Tejcsoki: Ennek a típusnak már sokkal alacsonyabb a kakaótartalma, de legalább 25 százalék. A tejcsokoládé megszületése a Nestlé fivéreknek köszönhető.

Fehér csokoládé: Ez egyáltalán nem tartalmaz kakaóport, úgyhogy relatíve nem is csokoládéról beszélünk.

Miből van a bevont mogyoró és más drazsék?

A piac rendkívül színes, így megtalálhatjuk az étcsokiba mártott aszalványokat, de a mogyorót vagy mandulát is. Ebben az esetben egy megfelelően temperált csokiba mártják a drazsé alapját, és azt a megfelelő technikával megszárítják. Általában az étcsokis variáció 60 százalékos csokival készül.

Emellett méltán népszerű a tejcsokis és a fehércsokis változat is. Ez utóbbihoz inkább egy savanykásabb gyümölcs választása a jellemző a tökéletes harmónia kedvéért.

Mindezekhez kell a tökéletes technológia, amivel elérik a megfelelő állagot, hogy ne törjön a csoki, és szép fényes legyen a végeredmény.

https://magzsola.hu