Promóciók
3 érdekesség a kávéról
A Starbucks összegyűjtött pár érdekességet a kávé szerelmesei számára, melyek tovább színesíthetik a mindennapi kávézás szertartását.
1. Etióp szerzetesek alkották meg a világ első csésze kávéját
A valaha készült első csésze kávét a legenda szerint egy etióp szerzetes alkotta meg, amikor útja során találkozott Káldi pásztorral és a kávécserje bogyóitól „táncoló” kecskéivel. A termésből fogyasztott állatok és Káldi energikussága kíváncsivá tette, ezért ő is kipróbálta a „csodaszert”, de immár a kávébabot porrá zúzva és forró vizet öntve rá. Az így született kávéitalt a szerzetesek „Isten ajándékaként” üdvözölték.
A kávé a velencei kikötőn keresztül érkezett meg Európába a 17. században. A nagyvárosokban futótűzként terjedő kávébirodalmak népszerű gyülekezőhelyekké váltak, később pedig a fontos intézményrendszerek kifejlődésének színterei lettek, mint például a Londoni Tőzsde megalakulásának helyet adó Garraways kávézó.
2. A „kávéöv” három régiója
A kávécserjék az Egyenlítő körüli sávban, a Ráktérítő és a Baktérítő között teremnek, mivel a természeti körülmények itt a legmegfelelőbbek számukra. Ezt a sávot "kávéövként" is emlegetik, hiszen mindhárom kávétermő régió e területen helyezkedik el. A kávé, akárcsak a borszőlő, ízének nagy részét a régiók különleges természeti feltételeinek és a feldolgozás módjának köszönheti. Ez a három jelentős régió a latin-amerikai, az afrikai/arábiai, valamint az ázsiai-óceániai.
A latin-amerikai régióban termő kávé különlegessége, hogy főként nedves eljárással készül, míg az ázsiai-óceániai térségben inkább a félnedves eljárást részesítik előnyben. Az itt termett kávé jellegzetes, testes, fűszeres ízvilága a népek és kultúrájuk – így termesztési szokásaik – keveredésével alakult ki. A világ legegzotikusabb kávéi Afrika és Arábia térségéből származnak, ízüket könnyen fel lehet ismerni citrusos, bogyósgyümölcsös vagy éppen virágok illatára emlékeztető aromájukról.
3. A kávék alfája: az eszpresszó
Az eszpresszót ma a legnépszerűbb kávéként tartják számon, holott alig több mint 100 éves múltra tekinthet vissza. Az első presszó-kávéfőző gép kifejlesztése Luigi Bezzera, olasz üzletember nevéhez fűződik, aki 1901-ben megelégelte, hogy munkásai túl hosszú kávészüneteket tartanak. A kávéfőzés folyamatának felgyorsítására alkotta meg a gépet, így a dolgozók hamar visszatérhettek feladataikhoz. Innen ered a presszókávé elnevezés is, „expressz”, vagyis gyors kávé. A máig használatos automata kávéfőzők első változatát Ernesto Illy fejlesztette ki 1933-ban, mely alkalmas a tökéletes eszpresszó lefőzésére. Ez a kávé megfesti a nyelvet, krémes és domináns ízekkel teli.
Promóciók
Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!
3 egyszerű gyakorlat, amitől laposabb lesz a hasad, mint valaha
Íme 3 egyszerű pilates gyakorlat, amit ha most elkezdesz, akkor laposabb hassal indíthatod a nyarat!
A tavaszi ruhadarab, amiért minden francia nő rajong - egy klasszikus választás, ami mindennel működik!
A francia nők nagyon értenek ahhoz, hogy még egy elérhető darabot is extrán különlegessé és drágább hatásúvá tegyenek.
8 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
Míg egyes zöldségek tápanyagszintje főzéskor emelkedik, másoké csökken. Most olyan zöldségeket mutatunk be, amiket érdemesebb főtt formában fogyasztani, ha ki akarjuk belőlük hozni a maximumot!
6 meglepő titok Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjéről!
Ma ünnepli Katalin hercegné és Vilmos herceg 13. házassági évfordulójukat. Íme 6 meglepő titok, amit nem tudtál a királyi pár esküvőjéről!
Kiderült, ez Katalin hercegné kedvenc esküvői fotója: meglepő módon Vilmos herceg nem szerepel rajta
13 évvel ezelőtt tartotta esküvőjét Katalin hercegné és Vilmos herceg. Ez a hercegné kedvenc képe a nagy napról!
Emlékszel még rá? Így néz ki ma az a kislány, aki széttrollkodta Katalin és Vilmos esküvőjét
Grace van Cutsem ellopta a show-t Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén 13 évvel ezelőtt!