Egy sokoldalú étel: a csicseriborsó

Forrás: Photo by Edgar Castrejon on Unsplash
2020. március 16.
Szerző: InStyle

Reformkorukat élik a hüvelyesek. Manapság nem lehet ellátogatni egy recepteket bemutató weboldalra anélkül, hogy ne találnánk egy-egy ételt valamelyik hüvelyes felhasználásával. A népszerűséget nem csodáljuk: olcsók, finomak, egészségesek és számos módon elkészíthetőek.

Az egyik ilyen közkedvelt alapanyag a csicseriborsó, vagy más néven bagolyborsó. Ez a Kis-Ázsiából származó zöldségféle meghódította a világot, így már Magyarországon is kedveltté vált.

Miért imádjuk?

A vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára az egyik legfogósabb kérdés a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjemennyiség megfelelő pótlása. Ebben nagy segítségünkre lehet a csicseriborsó, amely magas fehérjetartalommal rendelkezik. De ennél messze többet tud!

Többféle értékes tápanyagot tartalmaz. Rostban, vitaminokban (B1, B6), folsavban gazdag, ezen kívül magas a vas, cink és magnézium tartalma is.

Kétség sem fér hozzá, hogy mennyire egészséges élelmiszer:

Kalciumtartalma segít a csontok megfelelő növekedésébenRosttartalmának köszönhetően hatékonyan csökkenthető a vércukorszintPektintartalma miatt gondoskodik arról, hogy az étkezések után a vércukorszint ne ugorjon azonnal az egekbe, így cukorbetegek számára is ajánlott.

Ha ez még nem lenne elég, szeléntartalmának köszöhetően képes megszabadítani a szervezetet a rákkeltő anyagoktól, de a gyulladásokat is csökkenti.

Hogyan lehet elkészíteni?

Nagyon sokféle étel készíthető csicseriborsóból: saláta, leves, főzelék, köret, falafel, humusz… a lista szinte kimeríthetetlen!

Akik kevésbé mozognak otthonosan a konyhában, nem kell csüggedniük! Ma már sokkal egyszerűbben hozzájuthatunk csicseriborsót tartalmazó ételekhez. A POLCZ adalékmentes készételei közt megtalálhatjuk a csicseriborsóból készült fogásokat is, amelyek gáztűzhelyen vagy mikrohullámú sütőben is egyszerűen elkészíthetőek.

Ha nem riadsz vissza a főzéstől sem, akkor választhatod száraz formában is, igaz, így több időbe telik ehető ételt varázsolni az asztalra.

A lencséhez hasonlóan a főzés előtti este érdemes beáztatni. A vizet nem kell sajnálni, az a jó, ha bő vízben ázik. Főzés előtt pedig érdemes leszűrni, majd szintén vízben megfőzni. Így egy-másfél óra alatt elkészíthető.

Kevésbé ismert felhasználási módja a csicseriborsóból készült liszt, amit a glutén intoleranciában szenvedőknek is ajánlott kipróbálni!

Egyetlen hátránya, hogy a puffadásra hajlamosak számára kellemetlen tüneteket okozhat fogyasztás után. Szerencsére ezt is ki lehet küszöbölni! Ehhez nem kell mást tenni, mint az étel fogyasztása közben egy kis citromos vizet, utána pedig egy kis mentateát inni. Így nem kell tartani a puffadástól, és élvezheted a csicseriborsó kedvező hatásait is!