Hozzávalók:
- késhegynyi őrölt fahéj
- késhegynyi őrölt koriander
- pár szem egész koriander
- csipet szárított chili
- 1 gerezd fokhagyma összetörve
- csipet őrölt kömény
- 1 negyed szerecsendió frissen reszelve
- olívaolaj
- kb. 60 dkg karfiol (a rózsák pucolt súlya)
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes édesburgonya
- 1 bio zöldségleveskocka
- 10 dkg mascarpone (vagy jó minőségű tejszínes krémsajt)
- 2-3 szál friss kakukkfű
- mandulaszeletek
Elkészítés:
- A fűszereket az olívaolajon pirítsd 1-2 percig (nagyon figyelj, hogy ne égjen oda).
- A rózsákra szedett karfiolt, felkarikázott répát és a felkockázott édesburgonyát add hozzá, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy csak kb. 1 cm-rel lepje el a zöldségeket (így fogsz gazdag, sűrű leves kapni a végén).
- Add hozzá a leveskockát és lefedve, gyöngyözve főzd kb. 15-20 percig, amíg minden zöldség megpuhul.
- Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítsd, majd add hozzá a krémsajtot és még rottyantsd össze 1 percig.
- Tálaláskor szórd meg mandulaszeletekkel és apróra vágott friss kakukkfűvel.
- Fogyaszd jó melegen ezt a gazdagon fűszerezett őszi krémlevest! Egészségedre.
Fotó: Zimmermann Zsolt