Egy laza kis főzés? - Köleslepény

2014. január 21.
Szerző: admin

Azoknak, akik nemcsak főzni meg enni szeretnek, de élvezik azt a minőségi időt, ami ezzel a tevékenységgel együtt jár, és tudják, minden elkészített étel/ital/desszert olyan finom lesz, amennyire szeretjük azt, akinek készítjük. Rózsa Szonja rovata.


  • Hozzávalók: 13 dkg köles, 2 közepes sárgarépa, 1 kisebb lila- vagy vöröshagyma, 15 dkg sajt, 1 tojás, 1 kis doboz tejföl, 10 dkg túró, friss bazsalikom vagy petrezselyem, olívaolaj, bors, só

Fotók: Zimmermann Zsolt



Elkészítés


  1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
  2. A kölest sós vízben főzd puhára - szűrd le ha szükséges - és hagyd kihűlni.
  3. A répákat pucold meg és reszeld le a reszelő kisebb fokozatán.
  4. A hagymát vágd apró kockákra.
  5. A kölest, a hagymát és a répát dolgozd össze, majd add hozzá a tojást és a túrót (ha a túró levet eresztett, előtte szűrd le), a reszelt sajt felét és egy löttyintésnyi olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott petrezselymet/bazsalikomot, ízesítsd sóval, borssal. Így egy gyúrható masszát fogsz kapni.
  6. Készíts a tenyereddel lepénykéket, és helyezd egy sütőpapírral kibélelt sütőbe. (Ha esetleg híg és nem gyúrható, úgy adj hozzá gy kis kukorica- vagy köleslisztet.)
  7. Keverd össze a maradék sajtot és a tejfölt, és egy-egy púpos teáskanálnyit rakj mindegyik lepényke tetejére majd rakd a sütőbe és süsd addig, amíg aranybarnás lesz a teteje és a széle (kb. 20 perc).
  8. A lepényeket tálalhatod salátával, vagy húsok/vadak mellé köretként is.