- Hozzávalók: 13 dkg köles, 2 közepes sárgarépa, 1 kisebb lila- vagy vöröshagyma, 15 dkg sajt, 1 tojás, 1 kis doboz tejföl, 10 dkg túró, friss bazsalikom vagy petrezselyem, olívaolaj, bors, só
Fotók: Zimmermann Zsolt
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- A kölest sós vízben főzd puhára - szűrd le ha szükséges - és hagyd kihűlni.
- A répákat pucold meg és reszeld le a reszelő kisebb fokozatán.
- A hagymát vágd apró kockákra.
- A kölest, a hagymát és a répát dolgozd össze, majd add hozzá a tojást és a túrót (ha a túró levet eresztett, előtte szűrd le), a reszelt sajt felét és egy löttyintésnyi olívaolajat. Add hozzá az apróra vágott petrezselymet/bazsalikomot, ízesítsd sóval, borssal. Így egy gyúrható masszát fogsz kapni.
- Készíts a tenyereddel lepénykéket, és helyezd egy sütőpapírral kibélelt sütőbe. (Ha esetleg híg és nem gyúrható, úgy adj hozzá gy kis kukorica- vagy köleslisztet.)
- Keverd össze a maradék sajtot és a tejfölt, és egy-egy púpos teáskanálnyit rakj mindegyik lepényke tetejére majd rakd a sütőbe és süsd addig, amíg aranybarnás lesz a teteje és a széle (kb. 20 perc).
- A lepényeket tálalhatod salátával, vagy húsok/vadak mellé köretként is.