ZELLERES-KÓKUSZTEJES SÁRGARÉPAKRÉMLEVES BURGONYATÓCSNIVAL
- Hozzávalók a leveshez: 1 csipet chili, 2 gerezd fokhagyma (összetörve), diónyi friss gyömbér lereszelve, 7 db közepes méretű sárgarépa, egy fél zellergumó (kb. 10 dkg), 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, 2 dl kókusztej, friss zellerszár a díszítéshez.
- Hozzávalók a tócsnihoz: fél kg burgonya, 1 közepes méretű édesburgonya, 2-3 darab répa, 2 egész tojás, kb. 15 dkg liszt, só, olívaolaj
Fotó: Zimmermann Zsolt
Elkészítés
A leves
- Hevítsd fel az olajat és egy kb. 3 literes fazékban add hozzá a chilit, a fokhagymát és a gyömbért.
- Egy kicsit pirítsd meg, vigyázz, hogy ne égjen meg.
- Add hozzá a megpucolt, karikára vágott sárgarépákat és a felkockázott zellert.
- Picit forgasd át, majd adj hozzá annyi vizet (vagy húsalaplevet), hogy 2-3 centire ellepje a zöldségeket.
- Sózd, borsozd.
- Fedő alatt főzd közepes hőfokozaton addig, amíg minden megpuhul.
- Ekkor add hozzá a kókusztejet és botmixerrel dolgozd össze.
- Egy összerottyanás után vedd le a tűzről.
- Tálaláskor friss zellerszár vékony karikáival díszítheted.
A tócsni
- Reszeld le a reszelő nagylyukú fokozatán a krumplikat és a répákat, alaposan keverd össze és sózd meg.
- Amikor már levet eresztett, egy kicsit kinyomkodhatod, hogy kevesebb legyen a lé.
- Ezután adj hozzá 2 tojást és kb 15 dkg lisztet (látni fogod, mennyit vesz fel).
- Egy serpenyőbe tégy kb. 1 cm olajat, és egy evőkanál és villa segítségével tégy a keverékből kb. 6 cm átmérőjű pogácsákat a serpenyőbe.
- Kicsit lapítgasd szét, de vigyázz, hogy ne essen szét, majd süsd aranybarnára mindkét oldalát.
- Ha megsült, rácsra szedd ki, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen.
Ez a két étel tökéletes együtt, de külön külön is fogyasztható, sőt, ha marad a tócsniból, reggelire is nagyon finom forró teával.