Hozzávalók:
- A lepényhez (6-8 db): fél kg liszt, 3 dl langyos víz, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 1 dl joghurt, 1 evőkanál olívaolaj
- A szószhoz: 3-4 lédús paradicsom, egy jó marék bazsalikom, 1 dl olívaolaj, só, bors, 3 gerezd fokhagyma
- A feltéthez még szükséged lesz 2 csomag mozzarellára.
- A salátához (1 személyre): 1 marék rukkola, 8-10 szem koktélparadicsom
- A salátamártáshoz: 3 evőkanál mustár, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, 1-2 evőkanál méz, csipet só, bors (kóstolgatás után ízlés szerint minden arány változtatható)
Elkészítés:
A lepényhez
- Először keverd össze a lisztet, élesztőt, sót, cukrot.
- Add hozzá a langyos vizet, majd a joghurtot és az olívaolajat, az egészet a kenyértésztához hasonlóan.
- Alaposan dolgozd össze (dagasztógépet is használhatsz), majd amikor már egy kis cipó formájú az egész, szórd meg kevés liszttel.
- Hagyd pihenni annyi ideig, amíg elkészíted a szószt.
A szószhoz
- Vágd fel kockákra a paradicsomot, a fokhagymagerezdeket szeletekre, a bazsalikomot pedig jó apróra.
- Ezeket és minden mást is rakj bele egy magas falú edénybe.
- Ezután botmixerrel jól keverd össze, kóstold meg, és ha gondolod, még fűszerezd ízlés szerint.
- Ha minden kész, melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- A lepénytésztát újra gyúrd át, majd gyúrj kb. hógolyó nagyságú gombócokat, azokból pedig nyújts egyenként 5-8 mm vastagságú lepényt.
- Helyezd őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe (2-3 cm távolságra egymástól).
- Kend meg őket a szósszal, és tegyél mindegyik tetejére egy-egy szelet, kb. 1 cm vastag mozzarellasajtot.
- Mehet a sütőbe, ha szép barnás a sajt a tetején, elkészült a pizza.
- Miközben sül, készítsd el a saláta mártását, porciózd ki a salátát, és tálaláskor öntsd le a szósszal.
Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, és sütéssel együtt körülbelül 45 perc alatt elkészül. Jó étvágyat!
Fotó: Zimmermann Zsolt