Egy laza kis főzés? - Házi pizza

2013. augusztus 29.
Szerző: admin

Azoknak, akik nemcsak főzni meg enni szeretnek, de élvezik azt a minőségi időt, ami ezzel a tevékenységgel együtt jár, és tudják, minden elkészített étel/ital/desszert olyan finom lesz, amennyire szeretjük azt, akinek készítjük. Rózsa Szonja rovata.


Hozzávalók:


  • A lepényhez (6-8 db): fél kg liszt, 3 dl langyos víz, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 1 dl joghurt, 1 evőkanál olívaolaj
  • A szószhoz: 3-4 lédús paradicsom, egy jó marék bazsalikom, 1 dl olívaolaj, só, bors, 3 gerezd fokhagyma
  • A feltéthez még szükséged lesz 2 csomag mozzarellára.
  • A salátához (1 személyre): 1 marék rukkola, 8-10 szem koktélparadicsom
  • A salátamártáshoz: 3 evőkanál mustár, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, 1-2 evőkanál méz, csipet só, bors (kóstolgatás után ízlés szerint minden arány változtatható)



Elkészítés:


A lepényhez


  1. Először keverd össze a lisztet, élesztőt, sót, cukrot.
  2. Add hozzá a langyos vizet, majd a joghurtot és az olívaolajat, az egészet a kenyértésztához hasonlóan.
  3. Alaposan dolgozd össze (dagasztógépet is használhatsz), majd amikor már egy kis cipó formájú az egész, szórd meg kevés liszttel.
  4. Hagyd pihenni annyi ideig, amíg elkészíted a szószt.

A szószhoz


  1. Vágd fel kockákra a paradicsomot, a fokhagymagerezdeket szeletekre, a bazsalikomot pedig jó apróra.
  2. Ezeket és minden mást is rakj bele egy magas falú edénybe.
  3. Ezután botmixerrel jól keverd össze, kóstold meg, és ha gondolod, még fűszerezd ízlés szerint.

  • Ha minden kész, melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  • A lepénytésztát újra gyúrd át, majd gyúrj kb. hógolyó nagyságú gombócokat, azokból pedig nyújts egyenként 5-8 mm vastagságú lepényt.
  • Helyezd őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe (2-3 cm távolságra egymástól).
  • Kend meg őket a szósszal, és tegyél mindegyik tetejére egy-egy szelet, kb. 1 cm vastag mozzarellasajtot.
  • Mehet a sütőbe, ha szép barnás a sajt a tetején, elkészült a pizza.
  • Miközben sül, készítsd el a saláta mártását, porciózd ki a salátát, és tálaláskor öntsd le a szósszal.

Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, és sütéssel együtt körülbelül 45 perc alatt elkészül. Jó étvágyat!
Fotó: Zimmermann Zsolt