Édes apróságok áfonyából

2013. május 24.
Szerző: admin

Ajándéknak se rossz, de a hétköznapokat is simán megédesíti egy-egy falat keksz vagy aprósütemény. Amilyen örömet szerezhetsz ezekkel a finom falatokkal, olyan könnyű elkészíteni őket. Nem kell hozzá más, csak némi türelem, egy csepp szabad idő, na és a nélkülözhetetlen elszántság, hogy valami jót csinálj...

Kosárkák vörösáfonya-krémmel (24 darab)



Hozzávalók

  • 28 deka liszt, 20 deka vaj. 8 deka porcukor, 2 tojássárgája, 1 kiskanál vaníliaaroma, vaj, liszt a formák kikenéséhez, beszórásához
  • A krémhez: 3 deci tej, 2 evőkanál cukor, 5 tojássárgája, 4 evőkanál áfonyalekvár, 4 deci növényi tejszín vagy növényi krém, csokigyöngyök a díszítéshez

Elkészítés

  1. Gyors mozdulatokkal morzsold össze a lisztet a vajjal, majd add hozzá a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliaaromát és gyúrd egynemű tésztává.
  2. A tésztát lefóliázva pihentesd a hűtőben 1 órán keresztül.
  3. Csípj a tésztából diónyi nagyságú darabokat, formázz gömböket, majd lapítsd ki tenyérrel és béleld ki velük a vajazott, lisztezett fém kosárkaformákat.
  4. A kibélelt kosárkákat töltsd meg szárazbabbal, hogy sülés közben ne hólyagosodjon fel a tészta.
  5. Süsd a kosárkákat 180 fokos sütőben 20–25 percet, majd öntsd ki belőlük a babot, borítsd ki a kész kosárkákat a formákból és hagyd hűlni.
  6. Közben forrald fel a krémhez a tejet a cukorral, öntsd egy tálba, majd kevergetve csorgasd bele a kevés meleg tejjel és az áfonyalekvárral elkevert tojássárgáját.
  7. Forralj vizet egy nagy lábasban, helyezd rá a tálat és így, vízgőz felett kevergetve, lassú tűzön főzd addig, míg sűrű nem lesz.
  8. A növényi tejszínt vagy krémet verd kemény habbá, add hozzá a kihűlt krémet és lazán forgasd össze.
  9. Szedd a krémet sima vagy csillagcsöves habzsákba és töltsd meg vele a tésztakosárkákat. Végül díszítsd csokigyönggyel.

Vörös áfonyás-csokis cookie (10 darab)



Hozzávalók

  • 10 deka vaj, 14 deka cukor, 1 kiskanál vaníliaaroma, 2 tojás, 1 csipet só, fél csomag sütőpor, 20 deka liszt, 15 deka étcsokoládé, 6 deka aszalt vörös áfonya

Elkészítés

  1. A puha vajat a cukorral keverd fehéredésig, majd add hozzá a vaníliaaromát, a tojásokat, a sót, a sütőporral elkevert lisztet és keverd egynemű tésztává.
  2. Add hozzá a kicsi darabokra tördelt étcsokoládét, majd forgasd bele a durvára vágott aszalt vörös áfonyát.
  3. Két evőkanál segítségével tegyél nagyobb halmokat a tésztából egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. 180 fokos sütőben 20–25 perc alatt süsd készre.

Amerikai sajttorta vörös áfonyával (10–12 szelet)



Hozzávalók

  • 15 deka darált keksz (graham, teljes kiőrlésű vagy más omlós keksz), 2 evőkanál porcukor, 10 deka vaj, 2 teáskanál kakaópor
  • A krémhez: 5 tojás, 20 deka porcukor, 1,5 deci sűrű tejföl, 50 deka mascarpone, 1 kiskanál vaníliaaroma, 20 deka vörös áfonya
  • Az öntethez: 2 deci áfonyalekvár, 1 deci édes vörösbor, 1 kicsi citrom vékonyan hámozott héja

Elkészítés

  1. Gyúrd a darált kekszet a porcukorral, a puha vajjal és a kakaóporral egynemű tésztává.
  2. Bélelj ki a tésztával egy teflonbevonatú kerek tortaformát úgy, hogy 1,5 centis pereme legyen.
  3. A krémhez válaszd ketté a tojásokat.
  4. Keverd a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig, majd add hozzá a tejfölt, a mascarponét, a vaníliaaromát és keverd simára.
  5. Verd kemény habbá a tojásfehérjéket és laza mozdulatokkal add a krémhez.
  6. Öntsd a krémet a keksztésztára, a tetejére nyomkodd rá az áfonyaszemeket és 160 fokos sütőben 35–40 perc alatt süsd készre.
  7. Az öntethez forrald fel az áfonyalekvárt a vörösborral és a citromhéjjal, majd húzd le a tűzről, szedd ki belőle a citromhéjat és hűtsd ki.