Balla Eszter: "Amikor kijöttem a színműről, azt hittem, enyém a világ..."

Balla Eszter,Kölcsönlakás
Forrás: Földi Ádám/InStyle magazin
Utoljára frissült: 2019. február 28. 10:49
Szerző: Ribánszky Ágota

#Galéria #Balla Eszter #Kölcsönlakás #Instyle style award 2019

Balla Eszter a Kölcsönlakás című film forgatásáról, stíluskereséseiről és nem mindennapi ruhatáráról is mesélt nekünk. Interjú.

Balla eszter,kölcsönlakás
Fotó: Földi Ádám, styling: Balogh Viktória

AZ INTERJÚ ÉS A FOTÓK AZ INSTYLE MAGAZIN 2019 JANUÁR-FEBRUÁRI SZÁMÁBAN MEGJELENT CIKKÜNK RÉSZLETEI!

Nem mintha bármikor is leharcoltnak láttalak volna az elmúlt évek során, de most még inkább úgy tűnik, nagyon rendben vagy.
Igen, azt hiszem, beléptem egy új fázisba: a babázós szakasznak vége. Palkó, a legkisebb is oviba ment, a testvérével és az unokatestvérével járnak vegyes csoportba. A nagylányom is jól van az iskolában, most mintha átmeneti nyugvóponthoz érkeztünk volna, jó helyen van minden gyerek. Mindezt logisztikázni nehéz, cserébe lett viszont szabadidőm. Eleinte nem is tudtam ezzel mit kezdeni, haszontalannak éreztem magam. Pedig erre vágysz, hogy istenem, legyen végre énidőm! Aztán amikor otthon találtam magam az első szabad délelőttjeimmel, jött a hiányérzet, hogy jó, jó, de akkor mihez is fogjak most? Persze gyorsan kitaláltam. Például be tudtam kapcsolódni több, számomra fontos karitatív, figyelemfelhívó tevékenységbe…


Igen, feltűnt, hogy az elsők között kezdtél a környezetvédelem fontosságáról beszélni.
Az élet nehéz, sűrű, mindenhol elvárások özöne borul rád, közben látod, hogy valami nagyon nincs rendben. Ha gyerekeid is vannak, akkor főleg próbálsz a távolabbi jövőre is gondolni. Mindannyiunk kötelessége, hogy informálódjunk a valódi helyzetről, amennyire lehet, nézzünk a felszín alá. Én nagyon sok mindenből látom már, hogy baj van, elég csak az időjárási anomáliákra figyelni. Túl sokan vagyunk, sokkal többet fogyasztunk, mint amire szükségünk lenne. A Holnap is van nap nevű Facebook-közösség egyik arca vagyok. Bartsch Kata barátnőm és kolléganőm indította
el az oldalt, ami igyekszik informálni az embereket és tippeket ad, hogy mit tehetünk a föld védelméért.


Milyen környezettudatos szokások épültek be már az életmódotokba?
Például a csapvízivás. Megdöbbentő, hogy a szülői értekezleten azt kérik a tanárok a szülőktől, hogy próbálják már rászoktatni a gyerekeket a vízivásra, mert legtöbbjük csak üdítőt vagy szörpös vizet kér. A mi gyerekeinknél alap a csapvízivás. Van otthon egy komoly vízszűrőnk, napközben pedig viszem magammal a kulacsomat és újratöltöm. A Kölcsönlakás filmforgatását is egy kulaccsal nyomtam végig – csapvízzel. Ilyenkor szembesülsz azzal is, hogy egy ekkora stáb milyen iszonyatos mennyiségű pet-palackot használ el. A másik, hogy mi télen sem fűtjük fel a lakást 19-20 foknál melegebbre. Miért kellene pólóban lenni otthon télen? Pulcsiban és vastag zokniban jobb, mint egy túlfűtött, száraz levegőjű szobában. Amire még törekszünk, és ami nekünk a legnehezebb, az a húsevés mérséklése. Sosem tudnám teljesen elhagyni, de próbáljuk otthon korlátozni, főleg , mert az oviban, iskolában mindennap van húsos étel. És amire még büszke vagyok, hogy – ugyan elviszik hetente a szemetet – nekünk elég lenne háromhetente kirakni a kukát. Csináljuk, ami nekünk belefér – úgy gondolom, valamennyi most már mindenkinek bele kellene hogy férjen.

balla eszter,kölcsönlakás
Fotó: Földi Ádám

Valentin-napra került a mozikba a Kölcsönlakás című film, amiben játszol. Milyen volt Dobó Kata rendezőként?
Katával isteni volt dolgozni, mert nagyon jó személyiség, árad belőle a nyugalom, és ezt még egy olyan terhelt időszakban is meg tudta tartani, mint egy filmforgatás. Nagyon értékeltem a rugalmasságát, és azt, hogy a színészek soha nem éreztek semmit a gyártási folyamatok feszültségeiből – amelyek minden film forgatásánál adódnak. Tudtunk nyugodtan dolgozni, csak a szerepre koncentrálni. És abba a hibába sem esett bele, ami könnyen meg tud történni egy színésszel, aki átkerül a rendezői székbe: elfelejti, hogy ő is volt a másik oldalon. Katáról ez nem mondható el, nagyon színészcentrikusan dolgozott és jó emberekkel vette körül magát, akik tudtak segíteni neki abban, amiben ő kevésbé volt jártas.


Sosem gondoltad azt, hogy túl korán alapítottál családot?
28 éves voltam, amikor jött Emma, szerintem normális korban szültem. Mindenki a saját életéhez képest tud viszonyítani és tervezni – mi hét éve voltunk együtt Danival (Garas Dániel operatőr – a szerk.), akkor már azt gondoltam, hogy mindegy, milyen szerep jön, gyereket szeretnék. Látom, hogy ma a gyerekvállalás egyre jobban kitolódik, de nekem így volt jó. Nálunk klasszikusabb a felállás, a gyerekek, a háztartás alapvetően az én feladatom, de ha kérem, Dani zokszó nélkül bevásárol, elviszi a gyerekeket, osztozunk a munkán. Ha a férjem nagyjátékfilmet forgat, nyilván nem fogom esténként azzal noszogatni, hogy ő altassa a gyerekeket. De ha nekem van főpróbahetem, akkor ő teszi oda magát otthon. A Kölcsönlakás például napi 12 órás munkát jelentett, két óra oda-vissza utazással, közel egy hónapig. Sokáig kérdés volt, hogy be merjem-e ezt vállalni, meg tudjuk-e így szervezni az életünket. Dani az első perctől biztatott, támogatott, hogy vállaljam.

Balla Eszter,kölcsönlakás
Fotó: Földi Ádám

Tapasztalataim szerint a férfiak sokkal magabiztosabbak ebben a szakmában, mint a nők. Te is érzed ezt?
Érdekes, hogy ezt mondod. Szerintem a Színművészeti Egyetem a fiúknak például nehezebb. Kissé mostohán bánnak ott velük: te férfi vagy, oldd meg! A lányokkal oltalmazóbbak. Amikor kijöttem a Színműről, azt hittem, hogy én vagyok a legokosabb, a legnagyszerűbb színésznő a világon. Nemrég mondta is egyik kollégám, akivel azóta együtt dolgozom, hogy úristen, de idegesítő voltál! Mindent jobban tudtam mindenkinél, folyton azzal jöttem, hogy „mi azt a Színműn így csináltuk, úgy csináltuk”. Aztán jön pár pofon, amitől helyre kell raknod magad. De ami a férfiak és nők közötti különbséget illeti... Igen, nagyon mások vagyunk, nagyon mást akarunk az élettől, másképp látjuk a világot, más szempontoknak akarunk megfelelni. Meg aztán bejön ide a #metoo-s vonal is. Másként alakul az önképed, ha munka közben folyton a fenekedre csapdosnak, ami elég bevett dolog. Az enyémre soha nem csaptak, mert más a habitusom, cserébe megkaptam, hogy rideg vagyok. A mostani fiatal színészgeneráció sokkal tudatosabban irányítja a karrierjét, ami jó, sőt nélkülözhetetlen.


És te? Tudsz tervezni, már ami a munkádat illeti?
Á, dehogy. Elképzelések vannak, de mivel borzasztóan bizonytalan világban élünk, arról már leszoktam, hogy vágyjak. Mindketten aggódunk, én az adott napon, a férjem a távoli jövőn, és nagyon nehéz így, hogy gyakorlatilag egyetlen biztos pont sincs az életben. Nem tudsz egy üzletbe visszamenni, mert fél év múlva megszűnik.
A munkával is ez van: vagy van, vagy nincs, rengetegen vagyunk a szakmában. Igyekezni kell több lábon állni. De mindig volt valahogy és mindig lesz is. Tenni kell érte.


Ha egy otthoni vita után mész be a színházba, az rányomja a bélyegét a játékodra? Méregdrága jegyeket vesznek meg a nézők, senkit nem érdekel a problémám, ők szórakozni jönnek. Mentem már családi temetésről is vígjátékot játszani, és összeveszés után is. Olyankor az ember tényleg nehezen kezd neki a munkának, de ha kilépek a színpadra, már csak a játék számít.

Öltözködésben mennyire vagy tudatos?
Ma már nagyon, de ez nem volt mindig így. Voltak stíluskereséseim. Kaposváron nőttem fel, a fiatalok klikkesedtek, voltak az alterosok és a streeterek, én ide-oda csapódtam. Volt, hogy szöggel vertem vissza a Martens bakancsom levált talpát, aztán buggyos rövidnadrágban és bő pólóban görkoriztam a streeterekkel. Már nincs sok ruhám, próbálok tudatosan és igényesen vásárolni, klasszikus, örök darabokat. Ez is fontos része a környezettudatosságnak. Rosszul vagyok a sok ruhától: tudod te, mennyi ruhát kell öt ember után hajtogatni, elpakolni?! Mostanra a cuccaink háromnegyedét eladományoztam. A pakolás titka nem a nagy szekrény, mert az előbb-utóbb megtelik. Kis tárolóhely kell, ami abba nem fér be, arra nincs szükség. Nálam is remekül működik, hogy nincs nagyon sok ruhám, mivel mindent használok, ami a szekrényemben van.

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
Balla Eszter modellként is lélegzetelállító!

Kedvenced Balla Eszter? Fontos számodra a környezetvédelem? Szavazz Eszterre az InStyle Style Awardon és gazdagodj értékes nyereményekkel! Kattints!

Tovább olvasok
Így néz ki egy igazi nő!

A világ leghíresebb plus size modellje nem fél megmutatni a testét, még akkor sem, ha várandós.

Gyászol az Oscar-díjas színésznő

Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Elindult a 90-es évek ikonikus sorozatának új évada!

Itt tart most az a hat színész, aki szerepel a rebootban.

Milyen a jó nőgyógyász?

Soha ne hagyd, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálaton megalázzanak.

Le sem tagadhatná családtagjait! Brutális a hasonlóság

A Hatalmas kis hazugságok sorozat sztárja megmutatta bátyját, aki elképesztően hasonlít rá. Nem tudjuk eldönteni, lányával vagy bátyával lehetnének ikrek?

A 26 éves hercegnő nem készült fel az uralkodásra

Az ártatlan hercegnő nagybátyja kicsapongó szerelmi kalandozásainak köszönhetően lépett elő trónörökössé, majd királynővé.

51 évesen is bombázó a Baywatch szexszimbóluma

Mintha egy napot sem öregedett volna Donna D'Errico a kultsorozat óta.

Fotómanipuláció felsőfokon - te is áldozata lehetsz!

Válogatás a közösségi oldalak ikonikussá vált híresen hamisított fotóiból, amelyekről talán te sem tudtad, hogy nem valódiak.

Ezeket az outfiteket kedveli Britney Spears

Kedvenceit egy cuki videóban mutatta be. Ilyen az, amikor az ember a gardróbja mélyén kutakodni kezd.

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

Ősszel a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar életrajzi noir, a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot.

Leo gyönyörű barátnője ruhákat tervez

Camile Morrone 22 éves kora ellenére már Hollywoodban és divatszakmában is ismert arc, most pedig első kollekcióját is bemutatja.

Barbie forradalom

Inspiráló kollekcióval ünnepli az Apollo 11 holdra szállásának 50. évfordulóját a Barbie. Viszlát sztereotípiák!

Visszatér mindenki kedvence, a francia!

Évtizedek teltek el úgy, hogy mindenki ezt akarta, variálta és megrögzött rajongója lett. Az elmúlt pár évben mellőztük, mert jöttek újdonságok, de most visszatér.

Innen ered az énekesnő híres lófarka

Ha valakinek Ariana Grande nevét mondjuk, szinte egyből a hosszú copfba kötött barna hajzuhatag, cicásra sminkelt szem, és a csillogás jut eszébe.

Egyik kedvenc filmünk sorozatként tér vissza

Andie és Ben, Kate Hudson és Matthew McConaughey... Ők voltak 16 éve az egyik legviccesebb pár...

Félresikerült szelfik - te is látod a háttérben azt a...?

Pedig csak egy cuki szelfit akartak. Hát nem igazán jött össze, a háttérben ugyanis valami mindig meghiúsította a tervet...

5+1 vibráló város szingli utazóknak

Szükséged van egy kis elmélyülésre? Arra a legjobb dolog az egyedüli utazás. Megváltoztatja az életedet.

Így verik át a sztárokat kamu gyémántokkal a kapzsi ékszerészek

Gondolnád, hogy a szupersztárokat simán kamugyémántokkal verik át? Bizony így van, egy sztárékszerész elmondta, miért történik ez.

A prosti, a rablóvezér és a kalóznő

Ez a három nő férfitársaikat megszégyenítő módon fosztogatott, kémkedett és tartotta rettegésben a vad vizeket.

Szexi sztárok a CK új kampányában

A márka fehérneműreklámjai már-már ikonikusak. Anno a Kardashian-lányok és Jamie Dornan is a modelljük volt. Idén feltűnnek új arcok és visszatérők is...

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem