Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is

Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

A bábjátékoknak számos jótékony hatása van. A történetmeséléssel fejlődik a gyermek szókincse, a szerepjátéknak köszönhetően belehelyezkedhet különféle szerepekbe, ahol esetleg az elfojtott érzelmekre is válaszokat kaphatunk. Emellett rendkívül jó időtöltés, és a gyerekek fantáziáját is fejleszti

Ebben a cikkben a bábozás fejlesztő hatásairól írunk, és adunk néhány tippet, hogyan vonhatnánk be a bábozás örömeibe a csendesebb gyerekeket is.

Bábozással közelebb kerülhetsz gyermekedhez

A bábozás alkalmával a gyereknek lehetősége van arra, hogy a hozzá leginkább illő karaktert megformálhassa. Ugyanis dönthet a szereplőről, annak karakteréről, kinézetéről, mindemellett ő “írja” a forgatókönyvét és tervezheti meg a történet végét is. Sőt, nem csak szereplőként vehet részt a játékban, hanem akár rendezőként is, amellyel kibontakozhat kreativitása.

A gyermekek különbözőségéből fakadóan vannak a mindig aktívak, akik már alig várják, hogy szerepeljenek, és egyből tudják, mit mondjanak a bábok szerepébe bújva is. Azonban vannak a kicsit félénkebbek, akik zárkózottabbak, és ebből kifolyólag az ilyen játékokat nem igazán kedvelik. Pedig pont a visszahúzódó gyerekek számára lehet jó ötlet a bábozás. Ugyanis ezek a gyerekek nehezen nyílnak meg, nehezebb hozzájuk közel kerülni és beszélgetni. A bábok viszont ebben segítenek. Ugyanis a gyerek ilyenkor nem közvetlenül a szülővel beszélget, hanem az egyik figura “bőrébe bújva” mondhatja el érzéseit, gondolatait és azt, hogy mi történt vele aznap. Ez pedig sokat segíthet még jobban megismerni a gyermeket.

A bábozás pozitív hatásai

A félénkebb kicsiknél az első lépés az önbizalmuk erősítése. Ezt úgy érhetjük el, ha fejlesztjük egyes képességeiket, így sikerélményhez jutnak, amivel pedig magabiztosabbá válnak. A játéknak számos pozitív hatása van:


Finommotoros képességek fejlődése

Illemszabályok tanulása

Nyelvi készség fejlődése

Empátia, együttműködés megtanulása

A bábok mozgatásával fejlődik a gyermek finommotoros képessége és a szem-kéz koordinációja is, amely később az íráshoz, olvasáshoz rendkívül fontos lesz. Ezenfelül gyakorolhatja az illemszabályokat, melyeket eddig félénksége miatt nem sikerült betartania. Például a szereplőknek hangosan kell köszönni, jó étvágyat kívánni, stb. A játék közben a gyerek egyre többet fog beszélni, így később a való életben is nyitottabbá válik, és bátrabban fog társalogni. Később pedig akár a saját barátaival is játszhat, így közösen kell szervezniük a történetet, felosztani a szerepeket. Ezáltal megtanulnak empátiát mutatni és együttműködni. Ha szívesen kipróbálnátok a bábjátékokat, látogass el a Játékliget oldalára!

Keltsd fel az érdeklődését!

Ahhoz, hogy ezeket a pozitív hatásokat elérjük, fontos hogy a gyerek érdeklődjön a bábozás iránt. Először a meséket játsszuk el mi magunk bábokkal, ha ez nem kelti fel az érdeklődését, akkor pedig készítsünk közösen figurákat, ahol saját karakterét jelenítheti meg.

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

A 6 legjobb vitaminpáros, amik együtt a leghatékonyabbak: tökéletesen kiegészítik egymást!

Amennyiben nem napi 1 multivitamint szedsz, felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik vitamin mivel kompatibilis, mit mivel érdemes egyszerre bevenni. Egyszerre az összeset letudni ugyanis kényelmes megoldásnak tűnhet, de a szakértők nem minden esetben javasolják ezt. Most megmutatjuk, mik azok, amiket érdemes összepárosítani!

Kép
Sztárok

Akkor és most: Így változtak az évek alatt a múlt legnagyobb szexszimbólumai

Egykor őket tartották a világ legjobb nőinek. Mutatjuk, hogyan változtak az évek alatt a múlt szexszimbólumai!

Kép
Sztárok

Esküvői fejdísze miatt került kórházba Celine Dion - FOTÓ

Celine Dion esküvői fejdíszéhez hasonlót még a királyi esküvőkön sem látni! Azonban meg is lett böjtje: súlya miatt kórházba került!

Kép
Sztárok

Nem semmi! Rihanna egy igen extrém frizurával készül a MET-gálára: mindenkit sokkolt, mikor meglátta! - FOTÓK

A sztárvilág már nagyban készül a ma esti MET-gálára, Rihanna pedig spoilerezett a megjelenését illetően: ezzel az új frizurával készül az eseményre!

Kép
Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

A striák ellen nincs tökéletes megoldás, de vannak olyan különféle módszerek, amik segíthetnek kiegyenlíteni a bőrtónusbeli különbségeket.

Kép
Életmód

3 gyulladáscsökkentő étel, amit minden 40 év feletti nőnek ennie kellene: így kerülheted el a menopauzával járó hízást

Te is a menopauza kellemetlen tüneteivel küzdesz? Mutatjuk milyen gyulladáscsökkentő ételeket fogyassz, amikkel enyhítheted őket, ráadásul a súlygyarapodást is elkerülheted!