Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is

Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is
Facebook
Twitter
Pinterest

A bábjátékoknak számos jótékony hatása van. A történetmeséléssel fejlődik a gyermek szókincse, a szerepjátéknak köszönhetően belehelyezkedhet különféle szerepekbe, ahol esetleg az elfojtott érzelmekre is válaszokat kaphatunk. Emellett rendkívül jó időtöltés, és a gyerekek fantáziáját is fejleszti

Ebben a cikkben a bábozás fejlesztő hatásairól írunk, és adunk néhány tippet, hogyan vonhatnánk be a bábozás örömeibe a csendesebb gyerekeket is.

Bábozással közelebb kerülhetsz gyermekedhez

A bábozás alkalmával a gyereknek lehetősége van arra, hogy a hozzá leginkább illő karaktert megformálhassa. Ugyanis dönthet a szereplőről, annak karakteréről, kinézetéről, mindemellett ő “írja” a forgatókönyvét és tervezheti meg a történet végét is. Sőt, nem csak szereplőként vehet részt a játékban, hanem akár rendezőként is, amellyel kibontakozhat kreativitása.

A gyermekek különbözőségéből fakadóan vannak a mindig aktívak, akik már alig várják, hogy szerepeljenek, és egyből tudják, mit mondjanak a bábok szerepébe bújva is. Azonban vannak a kicsit félénkebbek, akik zárkózottabbak, és ebből kifolyólag az ilyen játékokat nem igazán kedvelik. Pedig pont a visszahúzódó gyerekek számára lehet jó ötlet a bábozás. Ugyanis ezek a gyerekek nehezen nyílnak meg, nehezebb hozzájuk közel kerülni és beszélgetni. A bábok viszont ebben segítenek. Ugyanis a gyerek ilyenkor nem közvetlenül a szülővel beszélget, hanem az egyik figura “bőrébe bújva” mondhatja el érzéseit, gondolatait és azt, hogy mi történt vele aznap. Ez pedig sokat segíthet még jobban megismerni a gyermeket.

A bábozás pozitív hatásai

A félénkebb kicsiknél az első lépés az önbizalmuk erősítése. Ezt úgy érhetjük el, ha fejlesztjük egyes képességeiket, így sikerélményhez jutnak, amivel pedig magabiztosabbá válnak. A játéknak számos pozitív hatása van:


Finommotoros képességek fejlődése

Illemszabályok tanulása

Nyelvi készség fejlődése

Empátia, együttműködés megtanulása

A bábok mozgatásával fejlődik a gyermek finommotoros képessége és a szem-kéz koordinációja is, amely később az íráshoz, olvasáshoz rendkívül fontos lesz. Ezenfelül gyakorolhatja az illemszabályokat, melyeket eddig félénksége miatt nem sikerült betartania. Például a szereplőknek hangosan kell köszönni, jó étvágyat kívánni, stb. A játék közben a gyerek egyre többet fog beszélni, így később a való életben is nyitottabbá válik, és bátrabban fog társalogni. Később pedig akár a saját barátaival is játszhat, így közösen kell szervezniük a történetet, felosztani a szerepeket. Ezáltal megtanulnak empátiát mutatni és együttműködni. Ha szívesen kipróbálnátok a bábjátékokat, látogass el a Játékliget oldalára!

Keltsd fel az érdeklődését!

Ahhoz, hogy ezeket a pozitív hatásokat elérjük, fontos hogy a gyerek érdeklődjön a bábozás iránt. Először a meséket játsszuk el mi magunk bábokkal, ha ez nem kelti fel az érdeklődését, akkor pedig készítsünk közösen figurákat, ahol saját karakterét jelenítheti meg.

Tovább olvasok
Kép
Stílus

Budapest Central European Fashion Week: Stílusosan, maszkban, biztonságban, designer POP-Up Store-ral

Ötletes és biztonságos megoldással reagált a Magyar Divat & Dizájn Ügynökség a koronavírus járvány okozta helyzetre. Főszerkesztőnk, Alberti Petra beszámolója a rendhagyó divathétről.

Kép
Sztárok

Miley Cyrus sztriptízzel ünnepli a szingliséget

A 27 éves sztár még tőle is szokatlan a szingliséget ünneplő sztriptízvideóval lepte meg követőit az Instagramon.

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Premier a Radnótiban: megérkeztek a Csapodárok!

Az elmúlt időszak után jól esik újra nevetni, szórakozni és végre együtt lenni a színházban, de akár otthonról is megnézheted a Radnóti új komédiáját, ha úgy kényelmesebb.

Kép
Szépség

A mellednek is jár a törődés

Bőrünk minden egyes részlete megérdemli a gondoskodást.

Kép
Szépség

Kézfertőtlenítő vs. szappan: melyik jobb a bőrnek?

Végre eldőlt a vita, mi jobb a kézbőrnek. A kézfertőtlenítő vagy a szappan?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem