Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is

Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is
Facebook
Twitter
Pinterest

A bábjátékoknak számos jótékony hatása van. A történetmeséléssel fejlődik a gyermek szókincse, a szerepjátéknak köszönhetően belehelyezkedhet különféle szerepekbe, ahol esetleg az elfojtott érzelmekre is válaszokat kaphatunk. Emellett rendkívül jó időtöltés, és a gyerekek fantáziáját is fejleszti

Ebben a cikkben a bábozás fejlesztő hatásairól írunk, és adunk néhány tippet, hogyan vonhatnánk be a bábozás örömeibe a csendesebb gyerekeket is.

Bábozással közelebb kerülhetsz gyermekedhez

A bábozás alkalmával a gyereknek lehetősége van arra, hogy a hozzá leginkább illő karaktert megformálhassa. Ugyanis dönthet a szereplőről, annak karakteréről, kinézetéről, mindemellett ő “írja” a forgatókönyvét és tervezheti meg a történet végét is. Sőt, nem csak szereplőként vehet részt a játékban, hanem akár rendezőként is, amellyel kibontakozhat kreativitása.

A gyermekek különbözőségéből fakadóan vannak a mindig aktívak, akik már alig várják, hogy szerepeljenek, és egyből tudják, mit mondjanak a bábok szerepébe bújva is. Azonban vannak a kicsit félénkebbek, akik zárkózottabbak, és ebből kifolyólag az ilyen játékokat nem igazán kedvelik. Pedig pont a visszahúzódó gyerekek számára lehet jó ötlet a bábozás. Ugyanis ezek a gyerekek nehezen nyílnak meg, nehezebb hozzájuk közel kerülni és beszélgetni. A bábok viszont ebben segítenek. Ugyanis a gyerek ilyenkor nem közvetlenül a szülővel beszélget, hanem az egyik figura “bőrébe bújva” mondhatja el érzéseit, gondolatait és azt, hogy mi történt vele aznap. Ez pedig sokat segíthet még jobban megismerni a gyermeket.

A bábozás pozitív hatásai

A félénkebb kicsiknél az első lépés az önbizalmuk erősítése. Ezt úgy érhetjük el, ha fejlesztjük egyes képességeiket, így sikerélményhez jutnak, amivel pedig magabiztosabbá válnak. A játéknak számos pozitív hatása van:


Finommotoros képességek fejlődése

Illemszabályok tanulása

Nyelvi készség fejlődése

Empátia, együttműködés megtanulása

A bábok mozgatásával fejlődik a gyermek finommotoros képessége és a szem-kéz koordinációja is, amely később az íráshoz, olvasáshoz rendkívül fontos lesz. Ezenfelül gyakorolhatja az illemszabályokat, melyeket eddig félénksége miatt nem sikerült betartania. Például a szereplőknek hangosan kell köszönni, jó étvágyat kívánni, stb. A játék közben a gyerek egyre többet fog beszélni, így később a való életben is nyitottabbá válik, és bátrabban fog társalogni. Később pedig akár a saját barátaival is játszhat, így közösen kell szervezniük a történetet, felosztani a szerepeket. Ezáltal megtanulnak empátiát mutatni és együttműködni. Ha szívesen kipróbálnátok a bábjátékokat, látogass el a Játékliget oldalára!

Keltsd fel az érdeklődését!

Ahhoz, hogy ezeket a pozitív hatásokat elérjük, fontos hogy a gyerek érdeklődjön a bábozás iránt. Először a meséket játsszuk el mi magunk bábokkal, ha ez nem kelti fel az érdeklődését, akkor pedig készítsünk közösen figurákat, ahol saját karakterét jelenítheti meg.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Hivatalos: Harry herceg a világ legszexibb előkelősége

Harry maga mögé utasította a sármos svéd herceget is, akinek mosolya főszerepet érne egy hollywoodi mozifilmben.

Kép
Szépség

6 aranyszabály, ha tökéletesen szeretnéd elkészíteni a hajad otthon

Néhány trükkel te is szalonszépségű frizurát varázsolhatsz magadnak!

Kép
Vegyélhazait

„A világjárvány nem állítja meg a menyasszonyokat” - Oláh Zsigmond divattervező

Az InStyle #vegyélhazait interjúsorozatának következő részében Oláh Zsigmond divattervezővel beszélgetünk, aki a járvány kitörésekor indította el megújult márkáját. Inspiráló történet, ismerjétek meg!

Kép
Sztárok

SJP ismét bebizonyította, hogy a karantén nem mentség a magas sarkú hanyagolására

Sarah Jessica Parker életteli, vibráló színekkel és csábos magas sarkúkkal dobja fel ezt a nyomasztóan sötét évet.

Kép
Sztárok

Robbie Williams visszatért, méghozzá egy karácsonyi slágerrel

Ha már fóbiád van az unalomig ismételt karácsonyi klasszikusokból, akkor ezt hallgasd meg! Robbie Williams alternatív karácsonyi dala (és kötött pulóvere) azonnal mosolyt csal az arcodra.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem