Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is

Bábjáték a csendesebb gyerekeknek is
Facebook
Twitter
Pinterest

A bábjátékoknak számos jótékony hatása van. A történetmeséléssel fejlődik a gyermek szókincse, a szerepjátéknak köszönhetően belehelyezkedhet különféle szerepekbe, ahol esetleg az elfojtott érzelmekre is válaszokat kaphatunk. Emellett rendkívül jó időtöltés, és a gyerekek fantáziáját is fejleszti

Ebben a cikkben a bábozás fejlesztő hatásairól írunk, és adunk néhány tippet, hogyan vonhatnánk be a bábozás örömeibe a csendesebb gyerekeket is.

Bábozással közelebb kerülhetsz gyermekedhez

A bábozás alkalmával a gyereknek lehetősége van arra, hogy a hozzá leginkább illő karaktert megformálhassa. Ugyanis dönthet a szereplőről, annak karakteréről, kinézetéről, mindemellett ő “írja” a forgatókönyvét és tervezheti meg a történet végét is. Sőt, nem csak szereplőként vehet részt a játékban, hanem akár rendezőként is, amellyel kibontakozhat kreativitása.

A gyermekek különbözőségéből fakadóan vannak a mindig aktívak, akik már alig várják, hogy szerepeljenek, és egyből tudják, mit mondjanak a bábok szerepébe bújva is. Azonban vannak a kicsit félénkebbek, akik zárkózottabbak, és ebből kifolyólag az ilyen játékokat nem igazán kedvelik. Pedig pont a visszahúzódó gyerekek számára lehet jó ötlet a bábozás. Ugyanis ezek a gyerekek nehezen nyílnak meg, nehezebb hozzájuk közel kerülni és beszélgetni. A bábok viszont ebben segítenek. Ugyanis a gyerek ilyenkor nem közvetlenül a szülővel beszélget, hanem az egyik figura “bőrébe bújva” mondhatja el érzéseit, gondolatait és azt, hogy mi történt vele aznap. Ez pedig sokat segíthet még jobban megismerni a gyermeket.

A bábozás pozitív hatásai

A félénkebb kicsiknél az első lépés az önbizalmuk erősítése. Ezt úgy érhetjük el, ha fejlesztjük egyes képességeiket, így sikerélményhez jutnak, amivel pedig magabiztosabbá válnak. A játéknak számos pozitív hatása van:


Finommotoros képességek fejlődése

Illemszabályok tanulása

Nyelvi készség fejlődése

Empátia, együttműködés megtanulása

A bábok mozgatásával fejlődik a gyermek finommotoros képessége és a szem-kéz koordinációja is, amely később az íráshoz, olvasáshoz rendkívül fontos lesz. Ezenfelül gyakorolhatja az illemszabályokat, melyeket eddig félénksége miatt nem sikerült betartania. Például a szereplőknek hangosan kell köszönni, jó étvágyat kívánni, stb. A játék közben a gyerek egyre többet fog beszélni, így később a való életben is nyitottabbá válik, és bátrabban fog társalogni. Később pedig akár a saját barátaival is játszhat, így közösen kell szervezniük a történetet, felosztani a szerepeket. Ezáltal megtanulnak empátiát mutatni és együttműködni. Ha szívesen kipróbálnátok a bábjátékokat, látogass el a Játékliget oldalára!

Keltsd fel az érdeklődését!

Ahhoz, hogy ezeket a pozitív hatásokat elérjük, fontos hogy a gyerek érdeklődjön a bábozás iránt. Először a meséket játsszuk el mi magunk bábokkal, ha ez nem kelti fel az érdeklődését, akkor pedig készítsünk közösen figurákat, ahol saját karakterét jelenítheti meg.

Tovább olvasok
Kép
Shopping

Júliusi kedvenceink: 10 darab, amiben a strandon és az utcán is hódítani fogsz

A nyári hónapokban legalább annyi figyelmet érdemelnek a vízpart mellé álmodott összeállítások is.

Kép
Sztárok

A Hair Love sikere töretlen: sorozat készül az Oscart nyert kisfilmből

Sorozat készül az Oscar-díjas ex-amerikaifutballista, Matthew A. Cherry hétperces rövidfilmjéből.

Kép
Sztárok

A kaliforniai napfény ihlette Cameron Diaz első borkollekcióját

A kaliforniai napfény ihlette Cameron Diaz első borkollekcióját, amely igazi örömforrás lehet a vegánok számára is.

Kép
Sztárok

Származása miatt tiltotta az Instagram a topmodell fotóját

Bella Hadid büszke származására, és ezen semmi nem változtat.

Kép
Vegyélhazait

#Vegyélhazait: Top 7 csábító édesség, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz

Torták, szörpök, vegán jégkrémek, cukormentes nyalókák és mogyorókrémek, amelyek szenvedélyes szeretettel készülnek.

Kép
Stílus

5 kihagyhatatlan nyári alapdarab 2020-ban

Az időjárás is egyre kellemesebb arcát mutatja, ezzel egyenesen arányosan pedig előtérbe kerülnek majd a lengébb, nyáriasabb darabok.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem