A tökéletes hamburger receptje

2015. július 3.
Szerző:

A street food finomságok közül vitathatatlanul a hamburger a legismertebb – ha kedved lenne otthon is hozzá, íme egy szuper recept!


Hamburger


  • Hozzávalók a húspogácsához: 1 kg marharostélyos, kb. fél-egy dl szódavíz, extra szűz olívaolaj, tengeri só, frissen őrölt fekete bors
  • A tálaláshoz: fejenként 1-1 vékony szelet cheddar és mimolette sajt, 2 paradicsom, 1 fej római saláta, fejenként 1-1 evőkanál magos dijoni mustár, fejenként 1 hamburgerzsemle (lehetőleg édes változat)
  • A guacamoléhoz: 2 érett paradicsom, 3 érett avokádó, 1 kis fej lilahagyma, néhány szál koriander, néhány szál petrezselyem, 3 ek citromlé, csipet só

Fotó: Illusztráció A grill művészete c. könyvből


1. A hamburgerhez az érlelt marharostélyos a legjobb alapanyag, mert sok benne a faggyú (fejenként kb. 20 dkg hússal számoljunk).
2. A húst apróra vágjuk (nem daráljuk, mert úgy megváltozik a szerkezete), a hártyát és inakat eltávolítjuk, de a faggyút benne hagyjuk (az ideális arány 1/3 rész faggyú, 2/3 rész hús).
3. A húst jól összedolgozzuk, sóval, borssal ízesítjük, majd kevés szódavízzel lazítjuk, éppen csak annyival, amennyit felvesz.
4. Ezután kb. 2 cm vastag pogácsákat formázunk a húsból.
5. A pogácsák minden oldalát vékonyan bekenjük olívaolajjal, majd közepes lángon az előre jól felhevített grillrácson mindkét oldalát megsütjük, ügyelve arra, hogy a közepe szép rózsaszín maradjon.
6. A guacamoléhoz az összes hozzávalót apróra vágjuk (a paradicsomból csak a húst használjuk, a kocsonyás részt eltávolítjuk), és jól összekeverjük, pépesítjük.
7. A zsemlét félbevágjuk, olívaolajjal megkenjük, és grillen kicsit megpirítjuk.
8. A még meleg zsemle aljára helyezünk egy szelet sajtot, ezután egy evőkanál guacamole, egy vékony szelet paradicsom és egy levél saláta következik.
9.Ezekre tesszük rá a húspogácsát, majd a mustárt és a másik szelet sajtot, végül a zsemle tetejét (a sajtot mindig két meleg dolog komponens közé helyezzük, hogy megolvadjon).


A recept eredetileg A grill művészete című könyvben jelent meg.