Blonde Roast vs Espresso Roast
A Starbucks szemeskávé kínálatában a kezdetek óta szerepel világos, közepes és sötét pörkölésű kávé, az italokat pedig alapvetően a sötét pörkölésű Espresso Roastból készítik a baristák a kávézókban. Alternatívaként eddig is választhattunk az Espresso Roast helyett valamilyen szezonális kávékeveréket, mint például a Christmas Blend Espresso Roastot, de kolumbiai vagy éppen afrikai kávék mellett is dönthetünk a sötét pörkölésű alapkávé helyett. Ez idén januárig egy minimális, 50 Ft-os pluszköltséget jelentett a vendégeknek, azonban január 8-a óta díjmentesen kérhetjük bármely kávé alapú italt Espresso Roast vagy Blonde Roast keverékekből a Starbucks kávézóiban.
De miért is jó ez nekünk? A kétféle kávékeverék kétféle ízvilágot képvisel, amelyek közül ízlésünknek, vagy éppen hangulatunknak megfelelően választhatunk.
Blonde Roast
Starbucks Blonde Roast az első olyan kávé, amelyet latin-amerikai és kelet-afrikai kávébabok keverékéből, kifejezetten espresso lefőzéshez alkottak meg. Ennek köszönhetően minden lefőzött csészében megfelelően érvényesül az íze. Illatában az afrikai régiókra jellemző citrusos aromákat fedezhetünk fel, ízjegyeiben a citromos, narancsos jelleg mellett kellemes, karamellás íz érvényesül. A kávé savasságát és közepes testességét leginkább americano és espresso típusú kávék fogyasztásakor tapasztalhatjuk meg, ez inspirálta a kávézóinkban olvasható ajánlást, „Lágy, de ütős!”. A Starbucks jelenlegi szemeskávé kínálatából leginkább a latin-amerikai Veranda áll legközelebb a Blonde Roast keverékhez. Azok számára, akik otthon is szeretnék élvezni a lágy, de ütős ízélményt, ezt a keveréket javasoljuk.
Espresso Roast
A kávézólánc egyik legautentikusabb kávékeveréke, az Espresso Roast, a legsötétebb pörkölésű kávé a Starbucks kínálatában, a klasszikus olasz kávézás élményét eleveníti fel. 1975 óta, szinte a kezdetektől megtalálható a kínálatban. Alapvetően minden espresso alapú italt ebből a keverékből készítenek a kávézókban. Az Espresso Roast esetében már illatra is érezhetjük, hogy markáns kávéról van szó, köszönhetően igazán sötét pörkölésének, valamint a latin-amerikai és óceániai régióból származó kávébakok keverékének. A kóstolás során egy nagyon testes, közepesen savas ízélményt kapunk, ízjegyeiben csokoládéra, karamellára emlékeztet.
Mikor melyiket válasszuk?
Az Espresso Roast nemcsak a koffeintartalma, hanem az ízjegyei miatt is azonnal felébreszt, így valószínűleg inkább azok fogják választani, akik szeretnék olaszosan, egy rövid feketével indítani a napot. Ugyanakkor azok számára is kedvez ez a keverék, akik az ízesített italokat vagy akár az ízesítés nélküli lattét egy kicsit testesebben, markánsabban érezhető espressoval lefőzve kedvelik.
A Blonde Roastot az újhullámos kávézás rajongóinak ajánljuk: lattéban a kellemesen lágy, flatwhite-ban pedig az édesen citrusos ízjegyek érvényesülnek. A legújabb keveréket kifejezetten érdemes megkóstolni french pressben készült formában is, ilyenkor a keverék minden aromája és ízjegye önmagában érvényesül. Az igazán ínyenceknek pedig javasoljuk, hogy látogassanak el a Király utca 22. szám alatt található, egyik legújabb kávézónkba, ahol Chemexben, pouroverben vagy akár szifonban készített verzióban is kipróbálhatják nemcsak a Blonde Roast, hanem bármely más Starbucks kávét is.
Kellemes kávézást!