"Az SS18-as kollekció anyagainak előkészítése nagyon igaz módon zajlott, fizikai megterheltséggel járt" – interjú Zsigmond Dórával a hétvégi Fashion Week előtt

Forrás: Tóth Máté Tamás
2017. október 13.
Szerző: Kálmán Zsófi

"A hangulat adott, a kérdés megválaszolásra vár. Te mit cipelsz a hátadon? Milyen értékek mentén éled az életed?"

Végre, végre, végre. A divathetek tovább dübörögnek, a következő állomás pedig Budapest. A Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe a hétvégén kerül megrendezésre, és ha nem szeretnél lemaradni a hazai divatvilág legfontosabb eseményéről, akkor maradj velünk, mert mi mindenről beszámolunk!

Olvasd el ezt is!
Mire számíthatunk a Fashion Weeken a frizurák terén? Nézzünk végig az elmúlt divathetek legszebb hajkreációin

Első körben még a bemutatók előtt faggattuk a tervezőket az új kollekcióról és minden más érdekességről, ami velük történik. Most például a ZSIGMOND DORA menswear tervezőjét, Zsigmond Dórát kaptuk el pár kérdés erejéig:

Hogyan állsz a kollekcióval? Mindennel elkészültél már rég, vagy az a típus vagy, aki a legvégsőkig húzza az utolsó simításokat?

A kollekció időben elkészült, ami a nemzetközi beosztás szerint júniusra datálható, a férfi divathetek idejére. Ettől függetlenül a bemutatóra külön is készülünk és az utolsó simításokat az elmúlt hetekben fejeztük be.

Kit képzelsz magad elé, mikor azt kérdezik, kinek szólnak a te ruháid?

A célcsoportomat nem szeretem hagyományos módon meghatározni, a mentalitásuk köti össze őket. A vásárlóimnak magasabb esztétikai igényük van az átlagnál, tudatosan választják ki a ruhadarabokat. Ők kevesebb darabot vesznek, de azok hosszú életűek, jó minőségűek, egyediek. A világra nyitott karakterek, utazó megfigyelők, kreatív szemléletű véleményformálók, nemzetközi reformerek. Ezek a jegyek a kezdetektől jellemzőek a vásárlóimra.

Mi inspirálta ezt a kollekciót, honnan merítettél ihletet?

Egy forró nyári nap reggele, Fejér megye, Alap község, Páskom... Egy keskeny, letaposott ösvény kanyarog a füves mezőn, rajta halad egy fiatal férfi, arcát beborítja a por, izzadt homlokát néha megtörli, hátán zsák. A por felszáll, a zaj közelít, egyre erősebb minden inger. Egy vásárba tart, betonoszloppal körbekerített állatok, edények tornyosulnak egymáson, zsákok megtömve terménnyel. A hangulat adott, a kérdés megválaszolásra vár. Te mit cipelsz a hátadon? Milyen értékek mentén éled az életed? Inhale the past – exhale the future, ez az idei kollekció alapmondata és a márka egyik alappillére is ez a gondolat.

Mennyire léptél ki ez alkalommal a komfortzónádból? Van olyan eleme a kollekciónak, aminél izgulsz, hogyan fogadják majd a márka rajongói?

Az SS18-as kollekcióban megtalálhatók természetes színezőanyaggal kézzel festett darabok, s ezek elkészítése, maga a festési folyamat a hétköznapi rutinomban nem volt benne. Ez egyfajta kilépést is jelentett a komfortzónából. Maga a kutatómunka is váratlan fordulatokat hozott, utána a festés, az anyagok előkészítése pedig nagyon igaz módon zajlott, fizikai megterheléssel járt.

Melyik az eddig kollekcióid közül a legeslegkedvencebb ruhadarabod?

Az előző szezonban bemutatott AW17-es kollekció a legutóbbi kedvencem. A funkcionális kabátok, kifordítható kétoldalas megoldások, kivehető bélések, nagy befoglalóformák, a rusztikus és friss felületek találkozása és minden apró részletmegoldása. Valószínűleg jövőre az SS18 lesz a kedvencem.🙂

Mi most ezekért a kifordítható darabokért rajongunk!

És van olyasmi, amit ma visszatekintve már másként csinálnál meg? Más szín, más anyaghasználat, más szabásvonal...

Amit szerettem volna megváltoztatni, azt a folyamat közben megtettem, ami az elkészülés utáni tapasztalatokat hozza, azokat a következő kollekcióba beépítem.

Ha választhatnál egy külföldi múzsát, kin szeretnéd látni a ruháidat?

Oliver Sim az AW17-es kollekció múzsája, míg a SS18-é Fu'ad Ait Aattou.

Mi a következő nagy projekt a Fashion Week után?

A következő kollekción dolgozom, ami januárra készül el.

Szerinted mi az idei ősz alapdarabja?

Egy sötét zsorzsett gyapjúszövet pulóver, izgalmas textúra, tökéletes méretezés, időtálló karakter, funkcionális darab.