Rasszizmus vagy sem? Komoly vádak érték Marc Jacobsot legújabb divatbemutatója után

2016. szeptember 21.
Szerző: Kálmán Zsófi

Az amerikai divattervező bemutatója finoman szólva sem nyerte el mindenki tetszést.

Olvasd el ezt is!
Hoppá! Marc Jacobs véletlenül meztelen képet posztolt magáról

Jacobs Londonban vonultatta fel a 2017-es tavasz-nyár kollekcióját, ahol túlerőben fehérbőrű modelljeire színes rasztaparókát tett. A bemutató után az emberek teljesen felháborodtak ezen a lépésen, a merészebbek rasszistának, mások kulturálatlannak titulálták a jellegzetes afro hajviselet kisajátítása miatt.

Ezek után egy nappal Marc Jacobs posztolt egy fényképet a márka hivatalos Instagramján, ami alatt kifejtette személyes véleményét a támadásokkal kapcsolatban. Szerinte, aki „kulturálatlannak vagy hasonló hülyeségnek” nevezi, az „szűk látókörű”, majd külön kiemelte, hogy bemutatójának koncepciójában nem a szín vagy a rassz számított.

A poszt alatt azóta több mint 1100 komment gyűlt össze.

"Akármilyen rasszú ember úgy hordja a haját ahogy neki tetszik, érdekes, hogy az egyenes hajú nőket nem kritizálja senki. Én ezt tiszteletben tartom a munkám során az emberekből inspirálódom. Nem a bőrszínét vagy a rasszát nézem, én magát az embert látom. Sajnálattal olvastam, hogy sokan közületek ennyire szűk látókörűek. A szeretet a válasz. Értékelni kell mindenkit és inspirálódni mindenhonnan, akármiről is van szó. Gondoljátok végig.” - írta a tervező.

Ez pedig csak olaj volt a tűzre. Bár később bocsánatot kért az „ érzéketlenek” táborától, nagyon szíven ütötte az elutasító magatartás, amit ő a szabadsága bekorlátozásának élt meg.

„Egy dolog, amit most biztosan megtanultam, hogy az interneten egyszerűen nem tudsz nyerni. Nem vitatkozhatsz online minden egyes emberrel. Teljesen értelmetlen.”

-

„A legszomorúbb ebben az egész drámában, hogy igenis oda kell figyelned arra, hogy mit mondasz és hogy mondod. Itt van ez az egész, csak azért, mert tréfásra akartad venni a figurát, de az emberek nem vették a lapot és megsértődtek, feldühödtek. Szerintem ez jelentősen rombolja az alkotói szabadságomat.” – nyilatkozta a tervező.

Még több kép a bemutatóról!

Nézd meg a galériánkat - 12 kép
Marc Jacobs SS/17