Szabadúszó lennél? 10 dolog, amit nem árt mérlegelni

2015. június 9.
Szerző: InStyle

Unod a munkahelyed monotoninását? Úgy gondolod, ha a magad főnöke leszel, hamarabb célba érnél? Most megtudhatod, mik az előnyei és buktatói az otthonról dolgozásnak!

1. Kevesebbet fogsz költeni, mint gondolnád



Persze nem árt, ha van némi spórolt pénzed, vagy együtt laksz a barátoddal, pároddal, aki segíteni tud, ha úgy hozza a helyzet. Otthonról dolgozva nem kell üzleti ebédekre rohangálnod, sem a drága (és olykor pocsék) büfés kávét innod. Felfedezed viszont a konyhád adta lehetőségeket és a maradék ételek okos felhasználását.


2. Lesz időd kikapcsolódni


Ha fix órás munkahelyen dolgozol, erre aligha lesz alkalmad. Otthon azonban a magad ura vagy. Te döntöd el, mikor tartasz szünetet, hogy feltöltődj energiával és ihlettel. Hidd el, így sokkal jobban fog menni a munka. ;)


3. Eleget dolgoztál? Hát fejezd be


Pár hónap után rá fogsz jönni, mennyit tudsz keresni szabadúszóként, és mennyire van szükséged ahhoz, hogy igényeid szerint élhess. Ha már a hónap harmadik hetében megközelíted a kívánt összeget, nincs más dolgod: lassíts le, és pihenj egy picit!


4. Ne légy a szokások rabja


Ha otthon dolgozol, a magad ura vagy. Te fogod kialakítani, hogy mikor kezded el reggel a munkát, mikor tartasz ebédszünetet és mikor döntesz úgy, hogy aznapra befejezted. De ne válj a szokásaid rabjává. Ha ahhoz van kedved, menj ki és élvezd a napsütést, ha előző nap későn kerültél az ágyba, kelj másnap egy órával később. Csak a saját elvárásaidnak kell megfelelned.


5. Gyorsabban dolgozol, mint hinnéd


Nincsenek végeláthatatlan megbeszélések, idegesítő kollégák, hátráltató gyakornokok. Nem kell ezernyi telefont és e-mail üzenetet elintézned: csak a magad dolgával kell törődnöd. Felüdítő, nem?


6. Meg fogsz hízni


Bizony, a munkahely (talán egyetlen) előnye az, hogy távol van. Mivel már nem kell besétálnod vagy bebiciklizned, nem kell emeleteket megmásznod, hogy a munkatársaiddal értekezhess, kevesebbet fogsz mozogni. És ha nem ügyelsz rá, ez meg fog látszódni a testeden is.


7. Tanácsadóra lesz szükséged


Magadtól nem kell elkéredzkedned vakációra, sem betegszabadságot kérned, viszont sokkal nehezebb lesz megtalálnod a helyes munkatempót. Fontos, hogy legyen valaki, akár a párod, akár a barátod, aki figyel arra, hogy ne hajtsd túl magad és megőrizd az egészséged.


8. Visszakapod a hétvégéidet


Ha kötött munkaidőben dologol sokszor csak hétvégente marad időd a házkörüli teendőkre, vagy a heti bevásárlásra. Viszont szabadúszóként sokkal jobban be tudod osztani az idődet, és az olyan bosszantó dolgokra, mint a konyha kitakarítása hétköznap is tudsz időt szánni. A hétvége pedig a családé és barátoké lehet.


9. Rájössz, hogy mi is érdekel valójában


Hiába dolgozol olyan területen, ami érdekel, ha reggel bemész az irodába, számos olyan dologgal kell foglalkoznod, amit meg “kell” csinálnod, de nincs sok kedved hozzá. Szabadúszóként viszont minden reggel úgy kelhetsz fel, hogy te döntöd el, mivel is szeretnél aznap foglalkozni.


10. Könyvet írtak neked


Az interneten elérhető az a túlélőkönyv, amit szabadúszóknak írtak, hogy segítséget nyújtson azokban a pillanatokban, amikor úgy érzed, elvesztél. A könyv az alábbi linken ingyen elérhető.

ILYEN VICCES HELEN MIRREN, AMIKOR HÉLIUMOS LUFIT SZÍV - nézd meg ide kattintva.