6 tipp, hogy 2024-ben tényleg magabiztos legyél edzés közben

6 tipp, hogy 2024-ben tényleg magabiztos legyél edzés közben
Forrás: F&F

Életmód

Napelem kisokos: Minden, amit tudnod kell a témában 2024-ben

Promóciók

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Facebook
Twitter
Pinterest

Az edzés a test mellett, a lélek blokkjait és gondjait is képes feloldani. Most segítünk abban, hogy könnyebben lépj rá a mozgás örömteli útjára!

A cikk támogatója az F&F Active

Az új év sokaknál az újrakezdésről szól, ebbe pedig olyan új célok is gyakran helyet kapnak, amik az életmódváltással kapcsolatosak, és a helyes táplálkozás, illetve a pozitív szemléletmód mellett továbbra is az edzéssel kapcsolatos fogadalmak a legnépszerűbbek.
Tanulmányok kimutatták, hogy minden negyedik nő gymtimidationban szenved, azaz szorongást válthat ki náluk az edzőterembe járás, különösen akkor ha teljesen újak a terepen, és fogalmuk sincs arról, hogy melyik eszközt miként is kell használni. Továbbá a megkérdezettek majdnem fele úgy érezte, hogy alkatuk vagy tapasztalatlanságuk miatt elítélik őket sportolás közben. Miközben ennek egy olyan helynek kéne lennie az életünkben, ahol nemcsak a testi, de a lelki egészségünket is erősítjük, így nem lehet alku tárgya, hogy ezeket a kezdeti, első nagyobb akadályokat leküzdd, hiszen itt a te jólétedről van szó és ez mindennél fontosabb. Az első lépés tehát az elhatározás, ami legalább annyira fontos, mint a folyamatosság, ami idővel egyfajta tehermentes szokássá változhat, ám ehhez nagyon fontos az, hogy jól érezd magad nemcsak a bőrödben hanem a mozgással töltött percekben is. Tehát ha van benned némi aggodalom amiatt, hogy visszatérj egy, korábban már megszokott edzőterembe, vagy esetleg most vágj bele a mozgásba? Segítünk!

Íme 6 dolog, ami segíthet abban, hogy leküzdd az ezzel kapcsolatos félelmeidet!

1. Szeresd önmagad!

A vegyes érzelmek abszolút normálisak. Van, hogy éppen szárnyalsz egy-egy jobb nap után, máskor viszont hajlamos vagy magadba roskadni azért, mert messze nem voltál azon az energiaszinten, amit elvártál magadtól. Semmi gond! Lebegjen az a lelki szemeid előtt, hogy a kitűzött cél adott és azért vagy ott, hogy jól érezd magad, így nincs más dolgod, mint bízni a saját kapacitásaidban és abban, hogy tényleg bármire képes lehetsz, amit csak a fejedbe veszel. Egy kicsit nehezebb súly, pár plusz gyakorlat? Meg se kottyan!

2. Koncentrálj magadra és ne másokra!

Tudjuk, hogy a sima hétköznapokban sem könnyű levetkőzni azon aggályainkat, hogy mások vajon mit gondolhatnak rólunk, hát még az edzőteremben?! De nem is lehetetlen! Nyilván van, akinek számít az, hogy ő erősebb, ügyesebb, hajlékonyabb legyen másoknál, de neked ne ez legyen a mérce. Ne mások edzettségi szintje érdekeljen, de ha mégse tudod kizárni őket, akkor fordítsd ezt át motivációba, legyen az ő előnyük az, ami a céljaid felé hajt. A „szerintük én nem tartozom ide”, az „azt gondolják, hogy hülyén nézek ki” elméleteket felejtsd el, hiszen senki sem tudhatja, hogy a másik fejében mi játszódik le. Ezeket a negatív töltetű eszmefuttatásokat engedd el, ne kérdőjelezd meg a tudásodat, haladj az eltervezett tempóban és meglátod, hogy idővel ezeket a furcsa képzetek is elkerülnek.

3. Meríts magabiztosságot a sportruházatodból!

Az önbizalmunkon bizony sokat tud javítani az is, hogy miben érkezünk az edzésre. Az utcai szettjeidet is gondosan megválogatod, így miért tennél másként a sportolásra szánt szereléseiddel? Felejtsd el a kinyúlt, elhasznált pólóidat és egy kopott nadrágokat! Az F&F új Active kollekciójának darabjaiban ugyanis praktikus kialakításuknak és kiváló anyaguknak (légáteresztő, könnyen száradó, rugalmas anyagok) köszönhetően megvan minden, amit egy sportruházattól elvárunk, nem beszélve arról, hogy trendi megjelenést nyújtanak, kiváló ár-érték aránnyal bírnak, sőt az edzésen túl, a hétköznapokban is viselhetők! Kell ennél több? Aligha!

Kattints a képre és tudj meg többet az F&F Active kollekciójáról!
forrás: F&F
Kattints a képre és tudj meg többet az F&F Active kollekciójáról!

Az Új F&F Active kollekció már elérhető a Tesco áruházakban.
Az elérhetőség áruházanként eltérő és változó lehet.

4. Párban lehet, hogy neked jobb lesz!

Van, aki inkább egymaga szeret edzeni járni, míg másoknak kell egy fix partner, akinek léte jóval megkönnyíti a mozgással töltött perceket, a közösen elvégzett gyakorlatok pedig van, akinek a teljesítményére is inspirálóan tud hatni.

5. Ne zárkózz el a hozzáértő segítségtől!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy futni, súlyokat emelni nem nagy dolog, és ne is szóljon bele senki abba, hogy miként csináljuk. Pedig ezen a téren sem árt nyitottabbnak lenni. Minden új helyen fontos az, hogy valaki bevezessen az adott létesítmény szokásaiba, működésébe, szabályrendszerébe. Bármilyen nehéz is elsőre, de érdemes megismerned az edzőket, kipróbálnod magadat a különféle órákon, adni egy esélyt nekik, és ki tudja lehet, hogy gyorsan rá is találsz arra a trénerre, akinek a tempójával, a stílusával és a módszereivel annyira jól tudsz azonosulni, hogy ez motiválhat majd hétről hétre.

Kép
forrás: Ivan Samkov/Pexels

6. Végezetül pedig ne felejtsd el: a lelkedet is edződik ilyenkor, nem csak a tested!

Ha megváltoztatod a gondolkodásmódodat, akkor az a teljesítőképességedre is hatással lesz. A komfortzónán túli dolgok és a sikerélmény, a testünk mellett az elménket is képes feltölteni. Ez pedig a hangulatunkra is hatással is van, amit a külvilág is érzékel, ez a külső-belső balansz pedig egy olyan irányba indíthat el téged, ami hosszútávon számos olyan jótékony hatással jár, ami az életed minden egyes területére kihat majd. Egy ilyen ígéretes csomag fényében azt gondoljuk, hogy észszerű levetkőzni a gátlásainkat és adni egy esélyt a mozgásnak. Bízz magadban, ez a fő és nem lesz gond!

És a sztárok mire esküsznek ha edzésről van szó? Galériánkra kattintva megtudhatod!

Galéria / 12 kép

12 sztár, akitől megéri elcsenni egy-két életmód tippet

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Életmód

Köztünk járnak! Így él egy mai, modern boszorkány - még világsztárok is vannak köztük!

A 20. században született modern boszorkányság, a Wicca egyre népszerűbb. Hírességek is gyakorolják!

Kép
Életmód

Idén már 50 éves! Íme 12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Kép
Életmód

6 filmes baki, amit csak kevesen vettek észre: te kiszúrtad ezeket?

Hat film és sorozat, aminek a bakijaira talán nem pontosan emlékszel.

Kép
Életmód

6 pszichológiai kísérlet, ami megmutatta, milyen kiszámíthatatlan is emberi természet

Kiszámíthatatlan és kegyetlen az emberi természet? Mutatunk 6 pszichológiai kísérletet, ami azt bizonyítja, hogy emberségből megbuktunk!

Kép
Sztárok

Ő Aang az Avatár: Az utolsó léghajlítóban: Így néz ki Gordon Comrier a valóságban!

Ilyen cuki kiskamasz az Avatár: Az utolsó léghajlító című sorozat főszereplője, Gordon Comrier.

Kép
Sztárok

A kritikusok szerint ez Bruce Willis legjobb és legrosszabb filmje

Bruce Willis karrierjének voltak állomásai, amivel a rajongók a mai napig nem tudtak kibékülni.