4 karácsonyi recept, amivel mindenkit leveszel a lábáról az ünnepi asztalnál

Forrás: Pexels
2022. december 14.
Szerző: Barna Borbála

Ne félj eltérni a megszokott menütől, inkább teremts új hagyományokat a listánkon szereplő különleges fogásokkal. Garantáljuk, hogy jövőre repetát kérnek tőled a vendégeid!

Sokan vannak, akik azt mondják, nincs karácsony Kevin, halászlé, töltött káposzta, linzer, zserbó vagy bejgli nélkül, mi viszont úgy gondoljuk, hogy időről időre érdemes szakítani a hagyományos ízekkel, hogy esélyt adhassunk azoknak is, amelyeket korábban nem feltétlenül tartottunk ünnepinek. A kísérletezés a menüsorral, illetve a sütés-főzés maga ráadásul szuper program lehet a családod, de akár a barátaid társaságában is, olyasvalami, ami a jövőben úgyszintén a szokásotokká válhat. A listánkon szereplő recepteknek egyébként van egy közös összetevője is, az egyedülálló aromájú STROH Inländer Rum, amiből az Osztrák-Magyar Monarchia királyi hadiflottájának legénysége egészségügyi okokból is nap mint nap fogyasztott – szóval akár receptre is felírhatnánk a használatát a konyhában. Nemcsak a süteményeket, a tortákban és desszerteket, valamint a modern koktélkreációkat bolondíthatod meg vele, hanem természetesen önmagában is fogyaszthatod azt, például a most következő fogások elkészítése közben, melyek karácsonykor, de az év másik időszakaiban is megállják a helyüket!

Csicseriborsóleves

forrás: STROH

Hozzávalók:
400 g csicseriborsó
500 ml alaplé (húsleves vagy zöldségleves)
1 hagyma
1 fokhagyma
¼ csomó petrezselyem
1 csipet kömény
½ teáskanál pirospaprika
3 evőkanál olívaolaj
50 ml STROH 60
egy fél citrom leve

bors

Tálaláshoz:
1 sóval tartósított citrom
2 evőkanál szezámmag
pirospaprika por

Elkészítés: Vágd apróra a hagymát, fokhagymát, illetve a petrezselymet és pirítsd le olívaolajon. Ezután add hozzá a csicseriborsót és a fűszereket, majd így is pirítsd meg. Keverd hozzá a STROH 60 italt, aztán öntsd bele az alaplevet. Forrald fel a levest, ezután hagyd főni 20 percig. A csicseriborsó egynegyedét hagyd egészben, a többit pedig pürésítsd. Végül add hozzá a sót, borsot és a citromlevét.

Tálalás: Díszítsd az elkészült levest a sózott citrom héjával, szezámmaggal és pirospaprika porral.

Sárga thai curry

forrás: STROH

Hozzávalók a curryhez:
150 g csirke
3 evőkanál curry paszta
2 db kaffir lime levél
1 db kaliforniai paprika
6 db koktélparadicsom
1-2 db piros chili
400 ml kókusztej
2 nádcukor
4 evőkanál halpaszta
1 db lime

Hozzávalók a húshoz:
200 g csirkemell
50 ml STROH 40
2 evőkanál kókuszolaj

fekete bors

Elkészítés: A curryhez mosd meg a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. A paradicsomokat vágd félbe, a paprikát pedig karikázd fel. Melegítsd fel a kókuszolajat és add hozzá a curry pasztát. Öntsd bele a kókusztejet és dobd utána a lime leveleket és forrald fel körülbelül 5 perc alatt. Tedd bele a zöldségeket és süsd így egy rövid ideig. Végül jöhet a halpaszta, a cukor és egy kis limelé. Befejezésképpen ízlés szerint ízesítheted sóval és borssal.

A hús elkészítéséhez először sózd meg a csirkemellet. Melegíts olajat egy serpenyőben, majd süsd 10 percen keresztül a csirkemellet. Kend be a húst STROH 40 itallal, aztán hagyd elfőni róla. Ízesítsd borssal. Ezután szeleteld fel a csirkemellet és helyezd a curry tetejére. Köretnek rizst főzhetsz hozzá.

Rumos golyók

forrás: STROH

Hozzávalók:
200 g darált csoki
200 g darált dió
100 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojásfehérje
3 evőkanál STROH 80
3 evőkanál víz

Elkészítés: Vegyél elő egy nagy tálat, amiben össze tudod keverni a hozzávalókat. Ha a massza elkészült, akkor formázz belőle golyókat. Ezeket ízlés szerint hempergesd meg kókuszreszelékben vagy kakaóporban. Ha minden golyó elkészült, tedd őket a hűtőbe, hogy megdermedhessenek.

Forró csoki mályvacukorral

forrás: STROH

Hozzávalók:
4 evőkanál kakaópor (vagy 4-5 kocka csoki)
500 ml tej
4 cl STROH 40
¾ bögre mályvacukor
¼ teáskanál fahéj

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 50-60 °C fokra. Közben melegítsd fel a tejet is egy lábasban és keverd bele a kakaóport vagy a csokoládét. Add hozzá a STROH 40 rumot, ezután öntsd át egy bögrébe. Dobd a mályvacukrot a tetejére és tedd a sütőbe 15 percre. Ha lejárt az idő vedd ki, de légy óvatos, mert a csészéd nagyon forró lehet!

InStyle-tipp: Az igazi fahéjas karácsonyi ízvilág elérésének érdekében tegyél egy kis kekszet minden bögrébe és hagyd beleolvadni az italba – ettől extrán finom aromája lesz a forró csokidnak. A mályvacukrokat flambírozó pisztollyal is megpiríthatod, ha nem szeretnéd a sütővel – ezzel a megoldással egyébként időt is spórolhatsz.