10+1 bizarr karácsonyi hagyomány a nagyvilágból: kecskedémonok, boszorkányok és ürítő figurák a jászolban

10+1 bizarr karácsonyi hagyomány a nagyvilágból: kecskedémonok, boszorkányok és ürítő figurák a jászolban
Forrás: Margalef-Eva/Getty Images

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Facebook
Twitter
Pinterest

A karácsony békés, meghitt, szeretetteljes ünnep, éppen ezért oly sokak kedvence. De nem volt ez mindig így, sőt, van, ahol a mai napig érdekes, kissé bizarr hagyományok vonatkoznak erre az időszakra. A következőkben ezeket vesszük sorra!

A viktoriánus Angliában elterjedt szokás volt rémtörténeteket mesélni a hideg téli estéken. A legendák szerint a szellemek rosszalkodhattak karácsony estéjén, a szent nap előtt, így ekkor mesélték a legtöbb rémisztő históriát. A nyomtatás elterjedésével ezeket a mondákat papírra is vetették, és karácsonykor előszeretettel mesélték a furcsábbnál furcsább (és persze ijesztőbb) történeteket. Például azt, hogy a Mikulás az ördöggel szövetkezett, hogy eldöntsék, a gyerekek jók vagy rosszak voltak az év során. (Ez egyébként kísértetiesen hasonlít a Krampusz történetére, amit lejjebb olvashatsz!) A karácsonyi rémmesék legnagyobb úttörője Charles Dickens volt, a híres Karácsonyi ének szerzője, aki népszerűsítette és kissé át is alakította az ünnepi szellemtörténeteket.

Bár nem karácsonyi szokás, sokkal inkább a Mikuláshoz köthető, úgy gondoltuk, hogy az alábbi történetet mindenképp érdemes megismerni. Krampuszokról ugyanis mindenki hallott már, de már feledésbe merült, milyen is maga a Krampusz, aki a Mikulás hűséges, ördögi segédje.

Kép
forrás: Milos Vujinovic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Míg az Egyesült Államokban barátságos manók a Mikulás hű segédjei, szomszédos országunkban a félelmetes Krampusz tölti be ezt a szerepet. Mintha az ajándékok elmaradásának veszélye nem lenne elég nagy, a Mikulás szemtelen listájára kerülő osztrák gyerekeknek még a Krampusz miatt is aggódniuk kell, aki egy szarvas/ördög alakú, szőrös vadállat, amely fonott kosarába rángatja a rosszul viselkedő gyerekeket, és Szent Miklóst szolgálja. Ausztria (és a környező országok) számos városa, különösen a Salzburg és Tirol körüli alpesi falvak ünneplik a Krampusnachtot december 5-én, amikor több tucat félkecske/szarvas/ördög/démonnak öltözött férfi vonul végig az utcákon botokkal hadonászva és gyerekeket terrorizálva. Magyarországon sem ismeretlen a neve, de sötét története kevésbé ismeretes.

Azonban a hagyomány a 18. századi Magyarország területén még élénken élt. Ekkor Miklós-napján összekormolt arcú, láncot csörgető, bundát viselő férfiak járták az utcákat és ijesztgették a gyerekeket. Településenként eltért, mi volt a szokás: Vépen a tollfosztóba mentek, Szilben a gyerekeket imádkoztatták, Csornán ajándékokat kaptak, Csilizradványon harisnyát húztak a fejükre és hatalmas zajt csaptak, hogy megvédjék az embereket a betegségektől és minden rossztól.

Alábbi galérinákban bizarr karácsonyi hagyományokkal ismerkedhetsz meg a nagyvilágból!

Galéria / 10 kép

10 bizarr karácsonyi hagyomány a nagyvilágból

Megnézem a galériát

Forrás 1., forrás 2.

Az Éva magazin írása.

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Kép
Sztárok

Sztárok, akikről példát vehetnénk! 7 LMBTQ sztárcsemete, akik minden támogatást megkapnak

A szerelem mindenkié, sokszínű és ennek nem szabhatunk határt! Sok sztár is ezt vallja, akik kiállnak és támogatják gyermekeiket, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak!

Kép
Sztárok

Olivia Munn először jelent meg nyilvánosan, mióta márciusban mellrákot diagnosztizáltak nála - FOTÓ

Olivia Munn színésznőnél márciusban mellrákot diagnosztizáltak. Őszintén mesélt a párizsi divathéten arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot!

Kép
Életmód

Figyelj a jelekre! 5 tünet, amit ha nem veszel figyelembe, akkor komoly sérülés a vége!

A test és a lélek egymással folyamatosan kommunikáló „egységek”. Amikor úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön, párkapcsolati problémáink vannak, állandóan stresszesek és feszültek vagyunk a munkahelyi teljesítménykényszer miatt, de hiába érezzük magunkat rosszul a bőrünkben, mégsem teszünk ellene semmit, elnyomjuk az érzéseinket és csak megyünk tovább, akkor egy idő után a lelkünk betegségekkel és sérülésekkel üzen, és egyre súlyosbodó testi tünetekkel kényszerít bennünket a változtatásra. Mutatjuk, melyik tünet mire hívhatja fel a figyelmet!

Kép
Életmód

6 gyönyörű film az igaz szerelemről: ezeket mind valós események ihlették!

A romantikus filmek mindig is az életünk központi részét képezték, hiszen valljuk be: mind imádjuk a happy endet és a kellemes végkifejletet. Összeállításunkban olyan filmeket hoztunk, melyek az igaz szerelemről szólnak – mindezt valós események alapján.

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őket tartják minden idők legbosszantóbb hírességeinek a világon - több tízezer szavazat érkezett!

Mindenki nem szerethet és ez a kijelentés a hírességek esetében halmozottan igaz. A rajongók megszavazták a legbosszantóbb hírességek listáját!

Kép
Életmód

Az olajos magvak számtalan problémára nyújtanak megoldást: mutatjuk, melyik mire való!

Nem véletlenül szerepelnek a manapság oly népszerű mediterrán étrendben is, de melyiknek mire van kedvező hatása?