A grófnő, aki férfiként élt: Vay Sándor író kalandos élete

A grófnő, aki férfiként élt: Vay Sándor író kalandos élete
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Vay Saroltaként látta meg a napvilágot mégis ma már mindenki Vay Sándorként emlékszik rá, hogy miért? Mesélünk róla egy kicsit!

Vay Sándor (született: Vay Sarolta Zsófia Lilla Róza Johanna grófnő) 1857. május 21-én látta meg a napvilágot Pesten. Gróf vajai és laskodi Vay László és micsinyei Beniczky Sarolta gyermekeként. Három testvére közül kettő meghalt, Krúdy Gyula írásaiból tudhattuk meg azt, hogy Saroltát az édesapja 12 éves koráig fiúnak nevelte - a szakemberek úgy vélik, hogy valószínűleg azért, mert vele szerette volna pótolni elhunyt elsőszülött fiát -, így többek közt nemcsak a vívás, de a lovaglás rejtelmeiben is egyre otthonosabban mozgott.

Idővel aztán nagyanyja egy drezdai leányiskolába küldte, ahol nem igazán tudott beilleszkedni, ez valahol kicsit sem meglepő annak fényében, hogy egészen addig fiúként élt és boldogult. Itt talált rá először a szerelem egy iskolatársa személyében, akivel aztán gondolt egyet és egy szép napon megszökött az intézményből, a nevelők persze gyorsan kapcsoltak és sikerült megcsípniük a fiatal gerlepárt a helyi vonatállomáson. Saroltát kicsapták az iskolából, ekkor már édesanyjához került, aki nehezen tudta feldolgozni azt, hogy lánya valójában fiúként él és létezik, és szebbnél szebb nőknek csapja a szelet. Például 23 éves volt, amikor kiszemelte magának Hegyes Mari színésznő és bár érzelmei nem találtak viszonzásra, egy párbajt mégis örömmel vívott a kiszemelt nő becsületéért. Mindeközben családja lassan elszegényedett, és bár akkoriban már egyre több művét publikáltak, sajnos az ebből befolyt pénz nem volt elég, ezért az egyetem elvégzése után újságírónak állt. Már tudósítóként jutott el 1883-ban a tiszaeszlári vérvádper tárgyalására Nyíregyházára, és itt egy színházi előadás során látta meg az akkor már ünnepelt színésznőt, Eszéki Emmát és szinte azonnal beleszeretett. Udvarolni kezdett a fiatal hölgynek, törekvéseit pedig oly módon siker koronázta, hogy Sarolta, azaz Vay Sándor meg is szöktette a lányt, Ausztriába menekültek, ahol egy álpap adta össze őket majd végül Budapesten telepedtek le.

A feleség felhagyott a színészettel, a férj pedig egyre sikeresebb író lett. Boldogságuk azonban mindössze hat évig tartott, ugyanis Sándor 1887-ben vadászni indult a Wörthi-tóhoz, ahol megismerkedett Engelhardt Mária tanítónővel, a találkozásból sűrű levelezés lett majd 1889-ben oltár elé is álltak. Az idill azonban az író eladósodásával véget is ért, egészen pontosan akkor, amikor apósától kölcsönkért, de visszaadni már nem tudta a pénzt, így jobb megoldás híján az átvertnek érzett rokon feljelentette őt, a vád pedig nem volt más mint az, hogy a veje igazából nő. Sándort letartóztatták, majd a családja egy osztrák szanatóriumba vitette, akkor és ott tett nyilatkozatáról jegyzőkönyv is készült: „Uraim, bölcs jogi tudósok, pszicho- és patológusok! Irányítsák maguk az én életemet; minden léptemet a szerelem vezette, minden tettemet ez indokolta – hisz Isten oltotta belém. Ha ő ilyennek teremtett és nem másnak, arról csak nem tehetek én, avagy a végzet kifürkészhetetlen utai ezek?”

A kezelés után íróként élt és férfiként élt továbbra is, így nem vetette meg a szabad szerelmet, a szivart és az éjszakai életet sem. Sokat utazott, majd az I. világháború miatt Svájcban ragadt, később tüdőgyulladást kapott és ott a luganói szanatóriumban érte a halál 1918. május 23-án. Élete során 10 kötetben adták ki műveit, és leginkább Krúdy Gyulának köszönhetjük azt, hogy emléke még mindig nem kopott ki a magyar irodalomtörténetből.

És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

Híres transznemű emberek, akik a világ előtt mutatták meg az átváltozásukat

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.