Lakberendezői aranyszabályok, hogy igazán stílusos legyen az erkélyed

Lakberendezői aranyszabályok, hogy igazán stílusos legyen az erkélyed
Forrás: Getty images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Ha szeretnéd, hogy mutatós és otthonos legyen az erkélyed, következésképpen kedved legyen 5 percnél többet tölteni itt, akkor nincs mese dolgoznod kell rajta. Egy kis lomtalanítás, takarítás és persze dekorálás biztosan jót tesz majd neki, és persze neked is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, akár pár óra alatt végezhetsz is vele. Gondolj csak bele, milyen jó lesz azután hátradőlni egy székben egy nagy pohár limonádé társaságában és élvezni a szabad levegőt.

Ahogy lakberendezőként látom, az erkély a lakás mostohagyereke, miközben összetehetné a két kezét az, akinek van. Az erkély és a terasz, többnyire olyan dolgok tárhelye, amire valójában egyeseknek már nincs is szüksége: kartondobozok, régi festékek, bicikli - ami már nincs használatban-, és még megannyi haszontalan cucc, amit igazából ki is lehetne dobni.

Amennyiben valóban belevágnál az erkélyed felszabadításába, hogy újra reneszánszát élhesse, így csináld!

Először is kíméletlenül dobj ki mindent, amire már nincs szükséged. A jó állapotú, még használható cuccokat ajándékozd el, vagy vidd el szeretetszolgálathoz. Azt a használt biciklit – már, ha valóban van ilyened - mosd le, nézesd át, fújd fel a kerekét és használd, persze csak akkor, amikor épp nem az erkélyeden lazítasz!

Amennyiben még így is maradt némi bútor a balkonon, ami már eléggé lepukkant, gondold végig, hogy mi legyen a sorsa, ugyanis hiába használható valami, ha nem szép. Most nem csak a funkció az esztétikum is a cél! Ha csak rontaná az összképet akkor szerezz inkább helyette másikat, vagy légy kreatív és pimpeld át. Egy kis festés, kárpitozás és egyéb csinosítgatás rengeteget tud dobni még a leglepukkantabb darabon is.

Ha végre üres az erkély, szerezz növényeket és még addig ültesd be őket cserepekbe és balkonládákba, amíg alaposan ki nem takarítottál. Amint ezzel is megvagy, jöhet a küldetés jó része: a tervezés és a kivitelezés.

Kép
forrás: Nóri/pinterest

A legtöbben, mint már említettem, ott rontják el, hogy csak a funkciót tartják szem előtt a balkon berendezésével kapcsolatban, miközben ez is a lakás része, ennek is csinosnak kell(ene) lennie.

Ahogy teret adsz annak, hogy átszivároghassanak a bútorok, kiegészítők és textilek, beltérből kültérre, máris otthonosabban érzed majd itt magad.

Persze érdemes lehet kültérre való holmikkal berendezni a balkont, de hidd el akkor sincs semmi, ha nem így teszel. Vihar előtt úgyis be kell pakolnod mindent, hogy ne vigye el a szél vagy ne ázzanak el a holmik, a párnahuzatokat és egyéb textilneműket pedig amúgy is mosni kell, nem igaz? Tedd ki őket tehát bátran!

Hogy mivel érdemes berendezni és dekorálni a balkont?

Bútorok

Gondold végig mit szeretnél csinálni az erkélyen: olvasni, enni, beszélgetni, vagy napozni? Akkor szerezd be ezek alapján az új holmikat. Ha kicsi az erkélyed törekedj rá, hogy átalakítható, vagy több funkciót ellátó darabokra essen a választásod, és mindig felfelé építkezz! Válassz olyan ülőkét, aminek az aljába bepakolhatsz, használj egy kisebb méretű ládát dohányzóasztalnak, tegyél ki összecsukható székeket és ha épp nincs mindre szükséged, csukd őket össze és akaszd fel a falra.

Világítás

Semmi sem tudja megadni úgy egy helyiség alaphangulatát, mint a világítás. Attól, hogy az erkélyen van egy központi lámpád még tehetsz ki egősorokat, napelemes- és leszúrható lámpákat. A lámpásokról és lampionokról nem is beszélve! Sokkal hangulatosabb lesz nyári estéken ezek mellett borozgatni és beszélgetni. Persze a gyertyákról se feledkezz meg, de ügyelj rá, hogy biztonságosan helyezd ki őket! Szerezz be egy párat a LEDes verziók közül, vagy tedd őket mécsestartókba, lámpásokba, amitől kevésbé lesznek balesetveszélyesek.

Kép
forrás: Nóri/pinterest

Textilek

Egy-két díszpárna nem csak a kényelmedet szolgálja majd, a teret is elképesztően feldobja, ahogyan egy szép terítő, szőnyeg, baldachin vagy egyéb textília is. Manapság egyre több helyen vásárolhatsz kifejezetten kültérre való szőnyegeket, vagy párnákat, de mint mondtam, akkor sem dől össze a világ, ha a beltéri darabok kerülnek ide.

Kép

Dekoráció

Az erkélyen ugyanannyira megvan a helye a dekorációs tárgyaknak, ahogyan a lakás többi részén. Bátran tegyél ki mécseseket, gyertyatartókat, tálakat és vázákat.

Ne csak olyan kellékekben gondolkozz, amit használnál is, olyanokban gondolkodj amitől dögös lesz az összkép!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Sztárok

Ritka pillanat: Matthew McConaughey-t gyönyörű lánya kísérte el a vörös szőnyegre - FOTÓ

Matthew McConaughey ritkán jelenik meg teljes családjával a vörös szőnyegen, most ennek a pillanatnak lehetünk szemtanúi!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód
Kép
Életmód

Toplista: A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!