„A művészet mindenkire pozitív hatással van” – interjú Szegedi Kata divattervezővel

„A művészet mindenkire pozitív hatással van” – interjú Szegedi Kata divattervezővel
Forrás: UNICEF Magyarország

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

A Kata Szegedi márka alapítójával az UNICEF Pop-Up Store and More és a Világszép Alapítvány által megszervezett jótékonysági workshopról, illetve a művészet, az alkotás terápiás hatásáról beszélgettünk.

Az UNICEF Pop-Up Store and More kampányához idén a hazánkban állami gondozásban nevelkedő gyermekeket támogató Világszép Alapítvány is csatlakozott. A szervezet küldetése, hogy a fiatalok az otthontalanság ellenére is megtapasztalhassák, igenis van helyük a világban, szeretetre méltóak, ráadásul vannak lehetőségeik. A jótékony célú esemény keretében például workshopot szerveztek nekik, ahol három magyar designer, Áron Eszter, Szegedi Kata és Daubner Anna vezetésével megtervezhettek és alkothattak egy-egy különleges ruhadarabot, amit online akcióra is bocsájtottak. Az licit az UNICEF Facebook oldalán található albumban, hozzászólások formájában zajlik, most pedig Szegedi Kata jelentkezett be a milánói divathétről egy villáminterjúra az UNICEF Pop-Up Store and More workshopjáról, amit tervezőtársával, Benus Danival tartott.

Miért volt fontos számotokra, hogy a kezdeményezés mellé álljatok?

Tervezőtársammal, Benus Danival fontosnak tartjuk, hogy ilyen jellegű kezdeményezések mellé álljunk, amilyen sokszor csak tehetjük. Az, hogy most személyesen is találkozhattunk azokkal, akikért ez az esemény megvalósult, plusz drive-ot adott az egész projektnek, nagyon különleges élmény volt.

Hogyan készültetek erre a foglalkozásra?

Teljesen természetesen alakult minden, nem készültünk semmivel, csak komfortot akartunk biztosítani - és persze sok nevetést. Könnyed és vicces pár óra volt együtt. Semmit sem akartunk ráerőltetni a lányokra, csak szerettük volna, ha jobban belelátnak a munkánkba.

Kép
forrás: UNICEF Magyarország

Egy 2021-ben publikált tanulmány szerint a művészetterápia jótékony hatással lehet azokra a gyermekekre, akik traumát éltek át. Hogy látjátok, sikerült feloldódniuk alkotás közben?

Úgy láttam, nagyon jól érezték magukat, és már az első fél órában mindenki feloldódott: a művészet mindenkire pozitív hatással van, fontosnak tartjuk, hogy legalább egy kicsit bárki betekintést nyerhessen ebbe a világba.

Hogyan érezted magad a tanár szerepében? Mi az, amit te tanultál tőlük?

Danival sok éve a KREA Művészeti Iskola óraadó tanárai vagyunk, így ez nem ismeretlen terep számunkra: mindig izgalmas más szemszögből vizsgálni a világot, főleg azt látni, hogy a fiatalok mennyire információra éhesek és lelkesek.

Kép
forrás: UNICEF Magyarország

A workshopon egy teljesen egyedi pulóver készítettetek el: a tervezéstől, a szabáson át, egészen a varrásig közös volt a munka. Milyen volt csapatban alkotni?

A ruhatervezés alapvetően csapatmunka: jó volt a lányokat rávezetni a folyamatok miértjére, és arra, hogy mennyire szuper érzés, ha egy rajzból egy hordható ruhadarab lesz

Te is megtapasztaltad már a kreatív tevékenységek terápiás hatását? Ha igen, hogyan, mikor?

Imádok múzeumokba, kiállításokra járni, bárhová utazom, ez az első programom – és ez Danira is érvényes. Nagyon feltölt a sok alkotás, és gyermeki lelkesedéssel nézem őket, boldog vagyok, ha műtárgyak között lehetek.

Most pedig kattints galériánkra és nézd meg néhány kedvencünket, amire licitálhatsz még a jótékonysági aukción!

Galéria / 10 kép

Különleges darabok, amikre most lecsaphatsz az UNICEF Pop-Up Store & More jótékonysági aukcióján

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.