GENEZIS- Mátis Rita festőművész kiállítása a Grifolinoban

GENEZIS- Mátis Rita festőművész kiállítása a Grifolinoban

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

A pécsi művész foto realisztikus festményeinek válogatásából nyílt kiállítás a GRIFOLINO Museoban 2018.június 22-én. Az interaktív megnyitón a múzeum kurátora, Dr. Bebesi Erika vezette pódiumbeszélgetésben, a képek analizálásában a meghívottak is részt vehettek, tudatos párbeszéd alakult a művész és közönsége között a kurátor közvetítésével. A beszélgetések közben a képek hangulatára reflektáló zenedarabok hangzottak el Debussy, Piazzola és Chopin műveiből Medgyesi Zsolt zongoraművész és Szitás Tamás szaxofonművész tolmácsolásában.

Mátis Rita 1967-ben született Pécsen. A Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Keserü Ilona növendéke volt, majd a JPTE Képzőművészeti Mesteriskolában mestere Konkoly Gyula. 2015-2016 között befejezte a PTE Művészeti Kar Doktori Iskoláját, jelenleg a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán adjunktusként tanít. Számos kiállítása volt itthon és külföldön, a legnagyobb magyar és külföldi kortárs gyűjtők gyűjteményiben számos munkája fellelhető.

A művészet léttér, amely velem együtt változik. Hol ösztönös, hol frivol, hol sublimis, hol hétköznapi.

- Mátis Rita
Kép

A lét ábrázolhatóságának örök problémája foglalkoztatja, ezt próbálja visszaadni a műteremben vagy a tájban beállított színpadias, erős gesztusokkal telített, drámai vagy idilli szituációkban, melyek megjelenítéséhez „választott tradíciókhoz” nyúlok vissza. Cagnacci, Velázquez, Renoir, Vallotton, Bonnard, Ferenczy, Csernus, Konkoly képei is alapvető emberi történéseket jelenítenek meg, amelyek arra inspirálják, hogy saját verzióját készítse el.. Amikor kitalál egy témát, tökéletes kifejezési formát keres hozzá: sokszor beállításokat, már kiérlelt kompozíciókat vesz át. Ha felmerül egy-egy festészeti probléma, segítségül hívja a számára fontos festőket és az általuk használt festészeti megoldásokat alkalmazza a képein. Mostanában leginkább az foglalkoztatja, hogy technikailag hogyan tudná a legjobban megoldani, hogy tiszta színekből építkezve térbeliek, szinte szoborszerűek legyenek a figurái, hogy elváljanak a hátterüktől, kiemelkedjenek a környezetükből.

A festőművésznő saját festményeinek visszatérő szereplője, néhol megsokszorozva, néhol másokkal együtt. Az alkotó „én” középponti, dramaturgiát szervező szerepet tölt be a képein vagy a történetek sztereotip főszereplője. Viselkedése egy abszolút személyes viselkedés, ami a saját maga állapotára vonatkozik, ugyanakkor archetipikus, hiszen az eljátszott történetek minduntalan ismétlődnek. Az azonosságokat keresi a történetekben, ahogy a nagy elődök látták, úgy akarja látni a szereplőket, a kompozíciókat, a színeket. Hasonlóságot keres a sorsukban. A Mesterek által festett képekbe való belehelyezkedés egyúttal a sorsukba való belehelyezkedést is jelenti. Belépve a festészet folyamába - az örökkön ismétlődő történések részesévé válva - jelenvalóvá tehet valami már megtörténtet, de miközben újrafogalmazom a műveiket, hozzáteszi a saját történetét is.

Biztonságot keres az idilli képek világában. Ezért vesz részt az ideális forma felkutatásának folyamatában, amellyel annyian kísérleteztek, és amely az ősidőktől kezdve végigkísérte az ember történetét, és amelyhez mindig hozzáadott az ember valamit a maga korából. Ezt a biztonságot - az örök létezés biztonságát – ő is az aktban találta meg.

A kiállítás 2018. szeptember 10-ig megtekinthető a Grifolino Museoban- 1052 Budapest, Párizsi utca 1. (Luisa Spagnoli épületkomplexum)

Az én szemem a harmóniára és univerzális rendre nyílik ki. Az intimitás testi megjelenítése sem szolgál más célt, mint annak az érzékeltetését, elfogadtatását, hogy a művészet az életről és önmagáról is szól, hogy a testi valamint transzcendentális minőségek a művészetben is úgy tartoznak össze, mint egy ölelésben.

- Mátis Rita
Kép

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.

Kép
Sztárok

Ritka pillanat: Matthew McConaughey-t gyönyörű lánya kísérte el a vörös szőnyegre - FOTÓ

Matthew McConaughey ritkán jelenik meg teljes családjával a vörös szőnyegen, most ennek a pillanatnak lehetünk szemtanúi!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!