A fehérjepor ijesztő mellékhatása, amiről az orvosok szerint senki sem beszél

A fehérjepor ijesztő mellékhatása, amiről az orvosok szerint senki sem beszél
Forrás: Unsplash

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

A fehérjepor az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, gyors és egyszerű választás edzés után, vagy épp reggeli helyett. Ám szakértők szerint nem árt óvatosan adagolni, máris megtudhatod, miért!

A fehérjepótlás nélkülözhetetlen az egészséges étrend szempontjából, ráadásul ha valaki aktív életmódot folytat, rendszeresen sportol, vagy épp fogyni szeretne, akkor tökéletes megoldás lehet egy fehérjeporból készült turmix egy főétkezés kiváltására is. A fehérjebevitel nélkülözhetetlen az izmok regenerációja szempontjából is, azonban azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem csak porból célszerű a szükséges napi fehérjebevitelt fedezni, a poroknak ugyanis lehetnek káros mellékhatásai, főleg a rendszeres és magas dózisú fogyasztás esetén.
Nemrég készült egy interjú két neves amerikai dietetikussal, Dana Ellis Hunnes, Catherine Gervacioand okleveles táplálkozási tanácsadókkal, akiknek a nevéhez számos sikerkönyv is fűződik. A szakemberek a beszélgetés során pedig felhívták a figyelmet, hogy a túl sok fehérjeport tartalmazó étrend veseproblémákhoz, kellemetlen emésztési panaszokhoz, sőt, a kívánt fogyás megakadályozásához is vezethet hosszú távon! A tudomány jelenlegi állása szerint a napi fehérjebevitel ajánlott adagja mindössze 0,8 gramm testsúlykilogrammonként, míg a legtöbb por alapú étrend kiegészítőn az áll, hogy egy adag 30 gr, ami közel a kétharmada egy átlagos testalkatú, 60 kg-os felnőtt nő javasolt napi fehérjefogyasztásának. Amire azért érdemes figyelni, mert számos egyéb ételből, természetes módon is fogyasztunk naponta fehérjét, például a reggeli kávéban lévő tejből, de a tejtermékek és a húsok mellett, bármilyen meglepő is, a zöldségek, a hüvelyesek és a magvak is tartalmaznak fehérjét, sőt még a teljes kiőrlésű kenyér vagy a zabkása is.

A magas fehérjetartalmú étrend megterhelheti a veséket, amelyeknek jóval keményebben kell dolgozniuk, hogy a megemésszék a fehérjékből származó anyagcseretermékeket, és a felesleget kiürítsék.

Figyelmeztetnek a dietetikusok, majd hozzáteszik, hogy ez különösen, a már meglévő veseproblémákkal küzdő emberek számára adhat okot aggodalomra. Valamint arra is felhívják a figyelmet, hogy a tehéntejből származó fehérje, az úgynevezett kazein, problémákat okozhat azoknál, akik tejfehérje allergiában, laktózérzékenységben szenvednek, így nekik mindenképp érdemes kerülni a por alapú fehérje fogyasztását.
„Természetesen nem azt mondjuk, hogy teljesen ki kell iktatni a fehérjeport az étrendből, azonban itt is, mint a táplálkozás minden részén, a kulcs a mértékletességben rejlik” - zárja a beszélgetést Dana Ellis Hunnes, aki szerint a fehérjebevitel nagy részének természetes, teljes értékű élelmiszerekből kell származnia, nem pedig feldolgozott termékekből.

Most pedig íme 10 táplálkozási tévhit, amit jobb, ha elfelejtesz!

Galéria / 10 kép

Táplálkozási tévhitek, amelyeket jobb, ha elfelejtesz

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

7 hihetetlenül gyakori tápanyag- és vitaminhiány: a B12 hiányától sokan szenvednek, lehet, hogy nem is tudnak róla!

Bár a legtöbb alapvető tápanyagot a kiegyensúlyozott étrend fogyasztása segítségével be tudjuk juttatni a szervezetünkbe, a nyugati étrendből hiányzik néhány rendkívül fontos tápanyag és ásványi anyag. Mutatjuk, mely tápanyaghiányok a leggyakoribbak!

Kép
Életmód

A csillagjegy, akinek extra pénzt hoz a Bika uralta májusi újhold

Ezekre a csillagjegyekre nagyszerű napok várnak a májusi újholdnak köszönhetően.

Kép
Sztárok

Elképesztő átalakulások! Így néztek ki a sztárok az első és az utolsó MET-gálájukon - akkor és most fotók

Kedvenc sztárjaink is rengeteget változtak első MET-gálás megjelenésük óta: de nemcsak a kinézetük, hanem a stílusuk is! Akkor és most fotókon mutatjuk az átalakulásokat!

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: A 4 legjobb kedvezményes árú fényvédő arckrém

Segítünk most rátalálni új kedvenc fényvédő arckrémedre. Íme a legjobb ajánlatok a Notino kínálatából!

Kép
Sztárok

10 sokkoló fotó, ami bebizonyítja, hogy mennyit változott a világ 10 év alatt

A 2014-es MET-gála fotói garantáltan visszarepítenek majd a múltba!

Kép
Stílus

Nem fogod elhinni, hogy ezeket tényleg magukra húzták íme: a 2024-es MET-gála legsokkolóbb szettjei

Ha május, akkor MET-gála. Az elképesztő kreációk mellett tegnap este a megosztó szettekből sem volt hiány, lássuk a nagyközönség idén kiken akadt le!