6 dolog, ami után máshogyan fogsz tekinteni Katarra

6 dolog, ami után máshogyan fogsz tekinteni Katarra
Forrás: QATAR AIRWAYS
2017. október 10.
Szerző: V. Zsófi

Ezeket mindenképp tudnod kell az arab térség legdinamikusabban fejlődő országáról!

A cikk támogatója a Qatar Airways

Sokan hajlamosak a távolból egy kalap alá venni a Közel-Kelet arab országait, pedig Katar sok szempontból egyedülálló. Azt talán eddig is tudtad erről a kis méretű, de annál jelentősebb országról, hogy Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl között fekszik, de ezeket az érdekességeket biztosan nem!

1. Több nő jár egyetemre, mint férfi

Egy hagyományosan konzervatív országhoz képest a 2012-es adatok szerint kétszer annyi nő jár egyetemre Katarban, mint férfi, és a diplomások kétharmada is nő

2. Kifejezetten bevándorlóbarát ország

Az országban körülbelül 180 különböző nemzetiségű ember él, 1,9 millió lakosából nyolcszor annyi a bevándorló, mint a katari származású. Főleg Dél-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származnak ezek az emberek.

Kép
Olvasd el ezt is!

3. Elképesztően gazdag ország

Kis területe ellenére a különböző mérési módszerek szerint a katariak a világ leggazdagabb vagy második leggazdagabb emberei. Ha a vásárlóerő-paritást nézzük, egy 2010-es adat szerint Kataré 187,1, viszonyításképpen az Amerikai Egyesült államoké 100.

4. Katar a művészetek nagy barátja

Annak ellenére, hogy konzervatív ország, Katar művészetpártolásáról is híres, fővárosában, Dohában, a Museum of Islamic Artban található a legnagyobb iszlám műgyűjtemény, a múzeum ráadásul ingyenesen látogatható. A dohai reptéren található ikonikus, óriási méretű plüssmackólámpa-szoborért 6,4 millió dollárt fizetett az ország egy New York-i aukción.

Kép

5. Úgy ejted ki az ország nevét, ahogyan neked tetszik

Attól függően ki milyen nyelven ejti ki, hangozhat Kuternek, Katarnak, Kátárnak, Katr-nak vagy Katarrnak is, míg a helyi dialektusban kimondva inkább Kitárnak hangzik. Az ország hivatalos álláspontja azonban az, hogy ejtse ki mindenki úgy, ahogyan akarja, csak beszéljenek róla minél többet.

6. Gyorsabban növekszik, mint Kína

Az új évezred gazdasági csodájaként Kínát szokás emlegetni, pedig 2000 és 2010 között Katar gazdasága évente átlagosan 12,9 százalékal növekedett, míg Kínáé 10,5 százalékkal, ezzel az adattal pedig világelső a gazdag országok között. Az államnak elképesztően sok a befektetése a világban, többek között övé a londoni Harrods és az olimpiai falu, de társtulajdonos a Miramax filmstúdióban is.

4 trükk, amivel megszokott összeállításaidat még stílusosabbá teheted

Egy-egy részletre fektetett hangsúly csodákra képes!

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A szezon kötelező darabja! Íme, 15 példa, ami bizonyítja, hogy mennyire sokoldalú a combcsizma

Kétségeid voltak eddig a combcsizmával kapcsolatban? Többé nem lesznek!

Itt vannak a 2018-as Golden Globe jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg film és A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

Egyszerű darabokkal is lehet nagyot alkotni, avagy 10 érv a minimalista stílus mellett

Míg egyesek a leglátványosabb darabokban látják a fantáziát, addig mások inkább a minimalista kreációk hívei.