Egy táska- és dzsekikollekció, amibe a legendás tervező szó szerint a bőrét adta

Egy táska- és dzsekikollekció, amibe a legendás tervező szó szerint a bőrét adta
Forrás: Europress
2016. július 19.
Szerző: V. Zsófi

Alexander McQueen bőrét használja fel egy dizájner a diplomakollekciójához.

A provokatív, formabontó kollekcióiról ismert McQueent foglalkoztatta a technológia és a divat kapcsolata is, de azt talán még ő sem gondolta volna, hogy halála után néhány évvel egy laborban növesztik a bőrét egy diplomamunkához.

Egy sertésbőrből készült prototípus.
forrás: Tina Gorjanc/Quartz
Egy sertésbőrből készült prototípus.

Tina Gorjanc, a híres londoni Central Saint Martins diákja (ahová egyébként McQueen is járt) a jövő anyagai témakörben választotta ezt az elképesztő projektet. Az a terve, hogy a bőrön rekonstruálja majd McQueen tetoválásait is és dzsekit, illetve táskát varr belőlük. Az elhunyt dizájner DNS-ét úgy szerezte, hogy az belevarrta saját haját a ’92-es „Hasfelmetsző Jack zaklatja az áldozatait” című kollekciójába

Tina Gorjanc a műveivel
forrás: Vic Philips, Single Malt Teapot
Tina Gorjanc a műveivel

Tina Gorjanc azt mondja, nem valószínű, hogy piacra kerülnek majd a bizarr darabok, sokkal valószínűbb, hogy múzeumban lesznek láthatóak. Ezzel a Pure Human névre keresztelt projekttel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy milyen kevéssé védi jelenleg a jog egy személy DNS-ét, és lehetségesnek tartja, hogy a jövőben használhatnak majd fel luxuscégek genetikai információt a termékeik gyártásához. De azt is reméli, hogy ezzel új löketet kap az, hogy laboratóriumi körülmények között kezdjenek előállítani etikusabb állatbőrt. A kérdésre pedig, hogy mit szól mindehhez a McQueen divatház, azt a választ adta, hogy:

A diplomabemutatóra eljött a McQueen képviselője. Le voltak nyűgözve az ötlet láttán, nagyon pozitívan fogadták. Azok pedig, akik közel álltak a tervezőhöz vagy vele dolgoztak azt mondták, lehet, hogy neki is tetszene az ötlet. Ő maga mindig feszegette a határokat és folyamatosan próbálta megszegni a divat szabályait.

Hűha, a jövő már itt is kopogtat az ajtóban, mit szólsz hozzá?

Példakép! Selena Gomez vesedonorja a vörös szőnyegen vállalta a műtéti hegét

Az egész világ sokkolódott szeptemberben, amikor elterjedt a sajtóban a hír: Selena Gomez életmentő szervátültetésen esett át.

1 perc stílus: a szürke összes árnyalata megér egy misét idén télen

Ha nem vagy a színek kimondott rajongója, akkor próbáld ki ezt...

4 trükk, amivel a megszokott összeállításaidat még stílusosabbá teheted

Egy-egy részletre fektetett hangsúly csodákra képes!

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A szezon kötelező darabja! Íme, 15 példa, ami bizonyítja, hogy mennyire sokoldalú a combcsizma

Kétségeid voltak eddig a combcsizmával kapcsolatban? Többé nem lesznek!

Itt vannak a 2018-as Golden Globe jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg film és A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.