Jézus nem istállóban született: 6 karácsonyi tévhit, amiről sokan hiszik, hogy igaz

Jézus nem istállóban született: 6 karácsonyi tévhit, amiről sokan hiszik, hogy igaz
Forrás: Liliboas/ Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

A karácsony, illetve az azt övező hagyományok körül számos olyan tévhit terjeng, melyeket abszolút evidensnek veszünk, pedig valójában valóságalapjuk igencsak kevés van. A legtöbb tévhit pedig Jézus születése körül alakult ki, méghozzá az egyház által elterjedt hagyományokon keresztül. Az alábbiakban ezeket a tévhiteket gyűjtöttük össze.

A kereszténység hosszú idők óta ünnepli karácsonykor Jézus, vagyis a Megváltó születését. E hagyomány köré pedig számos legenda épült. Az alábbiakban ezeket a tévhiteket vizsgáljuk meg...

1. Jézus nem i.e. 0-ban született

Bár elképesztően sok vita alakult ki Jézus születésének dátumát illetően, de valójában teljesen lehetetlen, hogy időszámításunk szerint 0-ban szülessen meg a Megváltó. Ezt onnan tudhatjuk pontosan, hogy a Biblia két támpontot is ad, melyet a történelemből vissza tudunk keresni. Az első, hogy Augustus császár összehívott egy népszámlálást, mely folytán Józsefnek és Máriának Júdeába kellett mennie. A második pedig az, hogy Nagy Heródes elrendeli, hogy az összes 2 év alatti fiú gyermeket végezzék ki.

Kezdjük az elsővel: Augustus császár uralkodása Kr. e. 27-től tartott, Kr.u. 14-ig. Eddig valójában stimmel az időszámítás. Ám mindössze 3 alkalommal tartott uralkodása alatt népszámlálást. Ebből az egyik i.e. 28-ban (uralkodását megelőző évben), i.e. 8-ban, és i.sz. 14-ben. Azonban kapunk még egy támpontot, miszerint ez az első összeírás Quirinius, Szíria helytartója alatt történt. Azonban a történelemből azt is tudjuk, hogy a helytartó i.e. 14-ben kezdi meg a pályafutását kormányzóként, tehát az i.e. 28-as dátum automatikusan kiesett.

A következő nyomunk szerint Nagy Heródesnek még élnie kell ebben az időben. A probléma ezzel csupán az, hogy i.e. 4-ben Heródes meghal, így mindenképpen ez előtt kellett megtörténnie Jézus születésének. Tehát az i.sz. 14 is kiesett.

Ezek szerint egyetlen dátumunk marad, méghozzá az i.e. 8. Így valószínűsíthetően Jézus ekkor született. Külön érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy ez a dátum Dániel próféta próféciáival is megegyezik, így sokan ezt tartják a leghitelesebb verziónak.

Kép
forrás: Fred de Noyelle/ Getty Images

2. Jézus nem december 25-én született

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy Jézus december 25-én született. Nos, ez szinte lehetetlen, ugyanis a Szentírás azt állítja, hogy amikor Jézus megszületett, akkor pásztorok voltak a mezőn, akik vigyáztak a nyájra. Fontos tudni, hogy Júdeában szintén hideg van a téli időszakban, így teljesen valószínűtlen, hogy a pásztorok kint, a hidegben ültek volna, és őrizték volna a juhokat. Ezentúl azt is megtudjuk, hogy Mária és József a népszámlás elrendelésének indokán mentek fel Betlehembe (nem a Galileába), így szinte lehetelten, hogy a császár arra kényszerítette volna alattvalóit, hogy a hidegben keljenek útra.

Jézus születésének napját valójában a korai egyház jelölte december 25-re, mely eredetileg egy pogány ünnep volt, mikor is azt ünnepelték, hogy a Napisten legyőzte a sötétséget. A korai kereszténység pedig úgy vélte, hogy ez csodálatos metafora arra, ahogyan Jézus legyőzte a halált.

A további tévhiteket pedig az alábbi galériában olvashatod!

Galéria / 4 kép

Jézus nem istállóban született: 4 karácsonyi tévhit, amiről sokan hiszik, hogy igaz

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.